CVTI SR, Prednáška / Bratislava

Pokroky a záchranné akcie dronov


Toto podujatie už prebehlo.

Kde a kedy sa prednáška uskutoční

Utorok 7. novembra o 17.00 hod., CVTI SR, Lamačská cesta 8A v Bratislave, konferenčná miestnosť na 2. poschodí.

Téma

Človek v núdzi, ktorý je stratený v prírode alebo je zranený, sa nevie dočkať zvuku ľudského hlasu, záchranárskych psov či helikoptéry. Posledné roky však čoraz častejšie počuť skôr hukot vrtúľ a vidieť svetlá bezpilotných lietajúcich prostriedkov – dronov –, ktoré často oveľa rýchlejšie lokalizujú stratené osoby a ukážu cestu záchranárom. Možno si kladiete otázku, ako to robia. Aké nároky musí taký dron spĺňať? Ako dlho vydrží letieť? Na všetky otázky si odpovieme v prednáške, ktorá bude zameraná na využitie dronov v záchrannom systéme a v špecializovaných aplikáciách tak, ako ich nepoznáte.

Na podujatí môžete vidieť aj aplikáciu MamDron, ktorú na Slovensku používa už viac ako 5 100 pilotov dronov a slúži na bezpečný pohyb vo vzdušnom priestore. Aplikáciu prevádzkuje práve asociácia Mám Dron. Cieľom asociácie je zvyšovať povedomie o zodpovednom využívaní vzdušného priestoru ako profesionálnych, tak aj hobby používateľov dronov. Podujatia sa zúčastní aj spoločnosť Aliter Technologies, uznávaný expert v oblasti IKT a softvérového vývoja, ktorý má štyri oblasti pôsobenia: špeciálne systémy, kybernetická bezpečnosť, IKT & Cloud a vývoj softvéru. Spoločnosť Aliter Technologies nám prinesie zaujímavé informácie z oblasti využitia dronov v záchrannom systéme.

Prednášajúci

Ing. Pavol Pecho, PhD., je odborným asistentom na Katedre leteckej dopravy Žilinskej univerzity v Žiline. Venuje sa najmä výskumu v oblasti konštrukcie, testovania, prevádzky a nasadenia bezpilotných lietajúcich prostriedkov (UAV) v špecializovaných aplikáciách v rámci výskumných projektov. Svoj výskum úzko prepája s požiadavkami praxe v danej oblasti. Aktuálne participuje na národnom projekte UAV LIFE, ktorý sa zameriava na využitie UAV v procese prepravy medicínskeho materiálu v skupinách alebo v roji. V študentskej iniciatíve STRATON, ktorej je zodpovedným riešiteľom, v aktuálnom roku vyhral druhé kolo startupovej súťaže SPACEPORT_SK.

Viac info

Prednáška sa bude zároveň streamovať a záznam z nej bude neskôr dostupný na YouTube CVTI SR. Ak vás táto téma zaujala, otázky k nej posielajte do 6. novembra 2023 na mail ncpvat@cvtisr.skVstup na podujatie je voľný.

Všetky informácie o podujatí nájdete na portáli VND v sekcii Veda v CENTRE, vo Facebook udalosti alebo na webe tyzdenvedy.sk v sekcii Podujatia organizátorov.

Utorok s technológiami sa uskutoční 7. novembra 2023 ako jedno z hlavných podujatí v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku 2023 v Centre vedecko-technických informácií SR na Lamačskej ceste 8A v Bratislave. Podujatie bude rozdelené na dva bloky prednášok, predpoludním o 9.00 hod. pre stredoškolskú mládež a popoludní o 17.00 hod. pre širokú verejnosť. Všetky informácie o podujatiach sa dozviete na tyzdenvedy.sk.

Týždeň vedy a techniky na Slovensku 2023 sa uskutoční v období od 6. do 12. novembra 2023. Hlavnými organizátormi podujatia sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Centrum vedecko-technických informácií SR. Partnermi podujatia sú Slovenské elektrárneEPSON. Mediálnymi partnermi sú magazín Nextech, RTVS, BKIS, VEDANADOSAH.sk, časopis Quark a Zážitkové centrum vedy Aurelium.