Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Ing. Eva Ivanišová, PhD.

Ústav potravinárstva FBP SPU v Nitre a AgroBioTech na SPU v Nitre

Hirschov index: 18

Inštitúcia: SPU v Nitre

Ing. Eva Ivanišová, PhD.

  • V súčasnosti pracuje ako odborná asistentka v Ústave potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre a vedúca Laboratória tukov a olejov vo Výskumnom centre AgroBioTech na SPU v Nitre
  • Vo svojej vedeckej práci sa venuje predovšetkým nutričnej a biologickej hodnote surovín a potravín rastlinného pôvodu so zameraním na menej známe a netradičné druhy.
  • V Izraeli študovala možnosti využitia morských rias, v Namíbii liečivé stromy, v Thajsku larvy priadky morušovej a svrčky a doma experimentovala nielen s jedlými kvetmi, ale aj s mravčími vajíčkami.
  • Vedkyňa Eva Ivanišová zasvätila svoj život skúmaniu alternatívnych zdrojov potravy a vývoju potravín s pridanou hodnotou.
  • Bola spoluriešiteľkou viacerých výskumných projektov, v súčasnosti je aktívna vo viac ako štrnástich domácich, ale aj dvoch vzdelávacích medzinárodných projektoch. Je autorkou a spoluautorkou kapitol v šiestich vedeckých a odborných monografiách, vydaných v domácich a zahraničných vydavateľstvách. Na svojom konte má celkovo 443 publikácií, z toho 26 v karentovaných časopisoch. Je spoluautorkou dvoch patentov. Podľa databázy Scopus je jej H-index 18 a vykazuje tu autorstvo alebo spoluautorstvo vo viac ako 129 článkov.
  • V roku 2011 získala Cenu rektora pre najlepšieho študenta, v rokoch 2015 a 2019 Cenu dekana a v roku 2020 ju ocenili za najlepšiu publikačnú činnosť.

V rámci výskumných aktivít sa podieľa na:

  • Nutričnej a biologickej hodnote surovín a potravín rastlinného pôvodu so zameraním na menej známe a netradičné druhy.

Údaje o vedkyni boli naposledy aktualizované: 6. mája 2025
Ak ste našli chybu alebo máte tip na doplnenie, prosím, kontaktujte nás emailom na vnd@cvtisr.sk.
Hirschov index je aktuálny k dátumu aktualizácie. Ak chcete vidieť aktuálnu hodnotu, navštívte, prosím webofscience.com. Ďakujeme.

Ing. Eva Ivanišová, PhD. v článkoch

PODCAST: Hmyz a kvety v slovenskej kuchyni?

O výživovej hodnote netradičných potravín rozpráva Eva Ivanišová, vedkyňa zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

| Alžbeta Králiková

VIDEO: Netradičné zdroje potravín

Jedlé kvety sa stali doslova kulinárskym trendom.

| VEDA NA DOSAH
CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky

Mediálni partneri

ÁMOS vision FonTech Startitup