Monografia nesie názov Proteíny – ich štruktúra a funkcia. Autormi sú Vladena Bauerová Hlinková, Peter Kabát a Jacob Bauer.
![Ilustračný obrázok: proteín, Zdroj: istockphoto.com](https://vedanadosah.cvtisr.sk/wp-content/uploads/importovane/img/articles/dbbuOf9J-900x600.jpg)
Kniha vznikla vďaka spolupráci Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského (UK) a Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV). Jej cieľom je priblížiť čitateľom komplexnosť, štruktúru a význam proteínov. Je určená najmä pre študentov bakalárskeho, magisterského a doktorandského štúdia i všetkých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o štruktúre a funkcii bielkovín.
„Ako má každý človek svoju jedinečnú tvár, tak aj proteíny majú svoj unikátny tvar, daný poradím aminokyselinových zvyškov. A rovnako, ako sa každý človek narodí, má produktívny vek, keď vykonáva prácu a zostarne, aj proteíny sa „narodia“, to znamená zosyntetizujú v cytoplazme pomocou ribozómov, vykonávajú „prácu“ – každý proteín má svoju funkciu, následne zostarnú a „zomierajú“, čiže sú degradované na základné stavebné jednotky – aminokyseliny,“ vysvetlila v tlačovej správe doktorka Vladena Bauerová z Ústavu molekulárnej biológie SAV.
Okrem iného sa v knihe dozviete aj to, ako sa proteíny navzájom rozpoznávajú a vytvárajú zložitejšie celky, ktoré sú kľúčové pre mnohé životné procesy.
![Titulná strana novej knihy Proteíny - ich štruktúra a funkcia, Zdroj: SAV](/wp-content/uploads/importovane/last/uploads/et7qRkvH.jpg)
Titulná strana novej knihy Proteíny – ich štruktúra a funkcia, Zdroj: SAV
Zdroj: SAV
(DK)