Vitamín K – vitamín, o ktorom sa veľa nevie, ale ani nehovorí. Jeho skúmaniu sa venuje nestor slovenskej klinickej biochémie a jeden zo zakladateľov odboru laboratórna medicína doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD., ktorý pôsobí aj na Katedre chémie, klinickej biochémie a laboratórnej medicíny Lekárskej fakulte Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) v Bratislave.
ANDREA DEVÁNOVÁ: O aký vitamín teda vlastne ide?
P. BLAŽÍČEK: Vitamín K je generický názov pre skupinu zlúčenín so spoločnou chemickou štruktúrou 2-metyl-1,4-naftochinón. Tieto zlúčeniny zahŕňajú fylochinón (vitamín K1) a sériu menachinónov (vitamín K2). Vitamín K je rozpustný v tukoch, ktoré sú prirodzene prítomné v niektorých potravinách a je dostupný ako výživový doplnok. Ukázalo sa, že vitamín K2 stimuluje tvorbu kostí tým, že podporuje osteoblastovú diferenciáciu a karboxyláciu osteokalcínu.
A. D.: Prečo je dôležitý?
P. BLAŽÍČEK: Vitamíny K sú považované za nevyhnutné kofaktory u ľudí na produkciu niekoľkých proteínov, ktoré sa podieľajú na koagulačnej homeostáze a homeostáze vápnika. Vitamín K2 ovplyvňuje 16 GLA-proteínov v tele a významne znižuje morbiditu a mortalitu srdcovo-cievnych ochorení znížením cievnej kalcifikácie. To je hlavný dôvod, lebo štúdie zhodne preukázali inverzný vzťah medzi hladinou vitamínu K a mortalitou zo všetkých príčin. V organizme je vitamín K2 súčasť enzýmu gamaglutamylkarboxylázy. Tento enzým umožňuje vznik karboxylovaného osteokalcínu, ktorý v osteoblastoch umožňuje zabudovanie vápnika do kosti a v artériách karboxylovaná matrix GL proteín dokáže uchytiť vápnik do chelátovej väzby a nedovolí kalcifikáciu v artériách.
A. D.: Čo môže spôsobiť jeho nedostatok v organizme?
P. BLAŽÍČEK: Prejavy nedostatku vitamínu K sa môžu manifestovať vo vážnejších problémoch, ako sú kardiovaskulárne choroby, úbytok kostnej hmoty, tvorba zubného kazu, alebo sa môžu prejaviť niektoré symptómy ako silná menštruácia, krvácanie z nosa. Pacienti, ktorí majú zažívacie ťažkosti, alebo majú v anamnéze užívanie antibiotík, majú zníženú produkciu vitamínu K2 v čreve.
A. D.: Ako zabezpečíme dostatok tohto vitamínu?
P. BLAŽÍČEK: Zdroje vitamínu K1 zahŕňajú zeleninu, najmä zelenú listovú zeleninu, rastlinné oleje a niektoré druhy ovocia. Najbežnejšími zdrojmi vitamínu K1 v strave sú špenát; brokolica; ľadový šalát; tuky a oleje, najmä sójový a repkový olej. Mäso, mliečne výrobky a vajcia obsahujú nízke hladiny fylochinónu, ale aj skromné množstvá menachinónov. Najviac vitamínu K2 obsahuje Natto (tradičná japonská strava vyrobená z fermentovaných sójových bôbov), ktorá má vysoké množstvo menachinónov. Aj ďalšie fermentované potraviny, ako napríklad syr, obsahujú aj menachinóny. Zdravo sa stravovať znamená jesť veľa zeleniny, kvasenú kapustu, tvaroh…
A. D.: Vraj sa mu po objavení nepripisoval mimoriadny význam a dodnes sa o ňom málo hovorí. Prečo?
P. BLAŽÍČEK: Žiaľ toto platí stále a vo väčšine prípadov nie je stav vitamínu K2 stále rutinne kontrolovaný a hodnotený s výnimkou jedincov, ktorí užívajú antikoagulanciá alebo majú krvácavé poruchy. Klinicky významným ukazovateľom stavu vitamínu K je protrombínový čas (čas potrebný na zrážanie krvi) a zriedkavo sa zistí, že zmeny vitamínu K spôsobili zmenu protrombínového času.
A. D.: Aj z týchto dôvodov sa stal predmetom výskumu len nedávno. Aké sú priebežné výsledky?
P. BLAŽÍČEK: Nedostatok vitamínu K je považovaný za klinicky relevantný len vtedy, keď sa protrombínový čas výrazne zvyšuje v dôsledku zníženia protrombínovej aktivity krvi. Príjem vitamínu K je dôležitý pri mnohých chronických ochoreniach. Odporúča sa užívať vitamín K2 ako doplnok, lebo aj prebytok vápnika v mozgu stojí za niektorými poškodeniami pri Alzheimerovej chorobe. Pacienti so včasným štádiom Alzheimerovej choroby mali podstatne menej vitamínu K2. Samozrejme, že všetky vyššie uvedené zdravotné účinky ukazujú, prečo môže mať vitamín K 2 taký vplyv na mortalitu tým, že zníži riziko úmrtia z hlavných príčin, ako je ateroskleróza, osteoporóza, cukrovka a rakovina. Nedostatočná zrážavosť krvi bola považovaná za hlavný príznak nedostatku vitamínu K. Zistilo sa však, že môžete mať dostatok vitamínu K1 na podporu zdravej krvnej zrážavosti, ale pritom nedostatok vitamínu K2 pre to, aby aktivoval GLA-proteíny potrebné pre prevenciu kardiovaskulárnych ochorení, osteoporózy, cukrovky a rakoviny. Štúdie ukazujú, že suplementácia vitamínom K2 môže významne zvýšiť množstvo aktivovaných GLA-proteínov v tkanivách bez nadmernej aktivácie koagulačných proteínov.
A. D.: Do akej miery sa skúmaniu tohto vitamínu venuje slovenská veda?
P. BLAŽÍČEK: Žiaľ na Slovensku sa vitamín K2 zatiaľ s výraznejším záujmom klinických vedcov nestretol. Avšak vzhľadom nato, že sme v počte úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia takmer najhorší z krajín Európskej únie a aj pacientov s osteoporózou máme stále veľa, verím že o vitamín K2 bude čoskoro väčší záujem aj na u nás.
Zhovárala sa: Andrea Devánová, NCP VaT pri CVTI SR
Rozhovor a fotografie poskytol: doc. Pavel Blažíček, Lekárska fakulta SZU, Bratislava
Ilustračné foto: Pixabay.com /rawpixel/
Uverejnila: VČ