V predchádzajúcom článku sme Vám predstavili slnečnicu ročnú, ktorá je z hľadiska svetovej produkcie olejnín po sójových bôboch, repkových a bavlníkových semenách štvrtou najvýznamnejšou olejninou na svete.
Venovali sme sa jej botanicko-morfologickej charakteristike, agrotechnike pestovania, jej dozrievaniu a zberu. V tomto článku Vám poskytneme praktické informácie o slnečnici, ktoré potrebujeme vedieť pre výživu a naše zdravie.
Význam slnečnice spočíva predovšetkým v poskytovaní vysoko kvalitného, dieteticky hodnotného oleja, využívaného ako technický, ale najmä stolový olej. Vysokú výživnú hodnotu má najmä pre vysoký obsah esenciálnej kyseliny linolovej (až 70 %), obsah lyzínu a metionínu v bielkovinách a pre prítomnosť karotenoidov. Repkový olej obsahuje asi 25 % a sójový 45 až 50 % kyseliny linolovej, ktorá má v ľudskom organizme antikarcinogénne účinky, znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Najkvalitnejší slnečnicový olej sa využíva v potravinárskom priemysle na výrobu stolových olejov a stužených tukov. Ďalej pri výrobe rybích a zeleninových konzerv a menej kvalitný pri výrobe fermeží, farbív, mazadiel a mydiel. Olej zo špeciálnej – vysokoolejnatej slnečnice sa hodí na tepelnú úpravu jedál.
Slnečnicové semienka
Okrem využitia slnečnice na výrobu oleja, vo veľkom a s obľubou sa konzumujú aj jej semienka. Sú taktiež nabité množstvom zdraviu prospešných látok, ktoré pomáhajú nášmu organizmu vyrovnať sa s viacerými zdravotnými komplikáciami. Sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, a najmä tieto látky sa postarajú o naše zdravé srdce, o zníženie krvného tlaku, o zdravé cievy a ideálnu hladinu cholesterolu.
Slnečnicové semienka obsahujú hlavne vitamíny skupiny B (B1, B3 a B6), z minerálnych látok najmä vápnik, v menšom množstve mangán, selén, meď, železo, horčík, fosfor, antioxidanty (fytosteroly a vitamín E), vyššie spomínané esenciálne mastné kyseliny (najmä kyselinu linolovú) a bielkoviny.
Konzumácia slnečnicových semienok zlepšuje navyše aj činnosť štítnej žľazy a pomáha budovať svalovú hmotu. Celkovo pôsobia upokojujúco a antistresovo, priaznivo pôsobia na vlasy a nechty a sú prospešné aj pri kožných problémoch.
Slnečnicové semienka sa jedia surové, opražené, so šupkou aj bez nej, pridávajú sa napríklad do kaše, müsli či vločiek, slúžia ako posýpka na chlieb, alebo pečivo a používajú sa aj do rôznych zeleninových či ovocných šalátov.
Odborníci na výživu tvrdia, že stačia dve polievkové lyžice slnečnicových semienok denne. Podľa nich nimi pokryjeme dennú odporúčanú dávku vitamínu E. Ten je silným antioxidantom a pomáha predchádzať vzniku rakoviny. Okrem toho sa stará aj o produkciu červených krviniek, podporuje krvný obeh a tiež znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Vhodné aj pre alergikov a diabetikov
Semienka zo slnečnice sa odporúčajú dokonca aj ľuďom, ktorí trpia alergiou na kravské mlieko. Obsahujú totiž vysoký podiel vápnika, ktorý si takýmto spôsobom môžu alergici doplniť. Tieto semienka, rovnako ako aj nerafinovaný slnečnicový olej, sú vhodné aj ako podporný prostriedok pre ľudí trpiacich na diabetes.
Všetkého veľa škodí
Aj napriek tomu, koľko pozitív v sebe tieto malé semienka nesú, odborníci neodporúčajú konzumovať ich denne. Nie preto, že by škodili, ale preto, že sú dosť kalorické, aj keď sú dobre stráviteľné. Počas siedmych dní v týždni odporúčajú dodržať krátku, asi jednodňovú prestávku.
Spracovala: Zuzana Hajdu, NCP VaT pri CVTI SR
Odborný garant:
Doc. Ing. Eva Candráková, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Katedra rastlinnej výroby
RNDr. Andrea Lančaričová, PhD., Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum /NPPC/, Výskumný ústav rastlinnej výroby Piešťany
Foto: www.pixabay.com
Uverejnila: ZVČ