Pohánka je jednoročná, dvojklíčnolistá, cudzoopelivá a hmyzoopelivá. Je to teplomilná rastlina. Minimálna teplota pre klíčenie je 7 – 8 º C , je veľmi citlivá na neskoré jarné mrazy.
Má kolovitý málo rozkonárený koreň. Stonka je silná, hranatá, dutá, rôznej výšky, môže dorásť až do 1,0 m. Sfarbenie stonky je obyčajne červeno ružové, bordové až do fialova. Listy sú strelové a srdcovité a v ich pazuchách postupne vyrastajú súkvetia. Súkvetia sú vrcholíkovité, farba kvetov je biela, ružovobiela, ružová až do fialova. Jedna rastlina vytvorí 300 až 500 kvetov. Plody sú trojboké nažky s hranami, ale známe sú i odrody ktoré majú iné nažky.
Ako sa pestuje pohánka?
Na našom území rastú dva botanické druhy pohánky: je to pohánka jedlá Fagopyrum esculentum (Moench.) a Fagopyrum tataricum (L.) Gaertn. Obe sú jednoročné byliny z čeľade stavikrvovitých (Polygonaceae). Obe majú rovnaké využitie ako potravina, krmovina, liečivá a medonosná rastlina. Z nažiek sa obrusovaním získavajú krúpy a mletím aj múka. Na kŕmenie sa používajú nažky, krúpy, otruby a slama. Vo farmaceutickom priemysle sa využíva ako prírodný zdroj rutínu . Ako medonosná rastlina poskytuje takmer celé leto pastvu včelám.
Pohánka pochádza z juhozápadnej Číny, z oblasti Himalájí, kde bola pravdepodobne domestikovaná a odtiaľ sa rozšírila do Indie a celej Číny, neskôr do Kórei a Japonska. Cez Rusko a Ukrajinu sa dostala i do strednej Európy.
Je nenáročná na pôdne a pestovateľské podmienky. Pre pohánku sú vhodné pôdy ľahké až stredné, hlinitopiesočnaté, piesočnato hlinité a hlinité, zásobené živinami a s dostatkom vlahy. Je citlivá na nedostatok zrážok počas celého vegetačného obdobia.
Pestuje sa po zlepšujúcich predplodinách napr. strukovinách, kedy je výnos o 15 – 40 % vyšší ako po obilninách. V záhradke ju môžeme pestovať i po zemiakoch, maku či po kukurici. Samotná pohánka je dobrou predplodinou a jej pestovanie má fytosanitárny účinok pre ďalšie plodiny. V ekologicky hospodáriacich podnikoch na bežne zaburinené pozemky sa doporučuje výsevok až 60 kg.ha-1 do úzkych riadkov (0,125m), pretože hustejší porast prispieva k potlačeniu burín.
Termín sejby závisí od teploty pôdy, pričom minimálna teplota pre klíčenie je 7 – 8 ºC. Pre naše podmienky sa doporučuje vysievať pohánku koncom apríla až do polovice mája. Šírka riadkov sa doporučuje rôzna, záleží na spôsobe pestovania, predplodine či pestovateľských podmienkach. Najčastejšie doporučované šírky riadkov sú od 0,15 do 0,35 m. Seje sa do hĺbky 30 – 50 mm.
V rôznych častiach sveta sa pohánka pestuje niekoľkými spôsobmi a to buď ako hlavná plodina, siata na jar a zberaná v lete, alebo ako jesenná plodina, siata v lete po zbere hlavnej plodiny a zberaná na jeseň. Tento spôsob sa využíva napr. v Slovinsku a v južnej Austrálii. V južnom Japonsku na ostrove Kjušu a v niektorých oblastiach strednej Indie sa pohánka pestuje ako zimná plodina, vysieva sa v októbri a zberá na jar vo februári alebo marci.
Odrody pohánky:
Špačinská odroda bola vyšľachtená v VŠS Borovce – pracovisko Špačince. Je to stredne skorá odroda pohánky. V porovnaní s odrodou Pyra má o 6 dní kratšiu vegetačnú dobu. Vysievame ju v období keď sú priemerné teploty nad 7 º C, aby sme predišli poškodeniu klíčiacich rastlín chladom.
Pyra je česká odroda registrovaná v roku 1990. Je pomerne skorá a stredne vysoká. Vyznačuje sa pomalým počiatočným rastom, poliehavosťou a stredne veľkými semenami šedohnedej farby s čiernym mramorovaním. Je vhodná do menej priaznivých podmienok.
Na našom pracovisku NPPC – VURV Piešťany sa v kolekcii genetických zdrojov pohánky nachádza 40 genotypov takmer zo všetkých oblastí sveta.
odroda Špačinská | odroda Idel |
odroda la Harpé | odroda o Lifagó |
Vegetačná doba pohánky sa pohybuje v závislosti od odrody, doby sejby, priebehu počasia v rozsahu 80 – 120 dní. Pri neskorších výsevoch sa rast a vývoj urýchľuje a dĺžka vegetačnej doby skracuje. Vzhľadom na dlhú dobu kvitnutia a nerovnomerné dozrievanie pohánky je i zber komplikovanejší. Zber pohánky sa robí keď sú nažky zrelé (majú byť tmavo hnedé). Zberať začíname spravidla keď sú na rastlinách dve tretiny zrelých nažiek. Ostatné nažky sú svetlé alebo dokonca zelené. Po zbere sú nažky vlhké a treba z nich odstrániť nečistoty a prímesi a dosušiť ich.
Výnos pohánky je ovplyvnený aj činnosťou opeľovačov. Z nich je najdôležitejšia včela medonosná (88 %), včela-samotárka (1 – 7 %), čmeliaky (1 – 4 %). Kvet pohánky kvitne a meduje iba jeden deň. Nektár sa v pohánke tvorí skoro ráno s maximom okolo 9 – 10 hodiny, potom jeho tvorba klesá. Tvorba nektáru závisí aj od počasia. Najlepšie poveternostné podmienky sú v dňoch pri podmračenej oblohe. Pohánkový med je tmavohnedý, vysoko kvalitný (obsahuje rutín). Má špecifickú korenistú vôňu, neobsahuje sacharózu (iba stopové množstvo), cukry sú zastúpené glukózou a fruktózou, zvláštnosťou je vysoký obsah vody až 22 %.
Na potravinárske účely sa používa lúpaná pohánka, ktorá sa lúpe dvoma spôsobmi:
- Mechanické lúpanie sa robí medzi mlynskými kameňmi alebo rotujúcimi kotúčmi s drsným povrchom, kde sa opakovane obrusujú obalové vrstvy nažiek.
- Termické lúpanie je energeticky náročnejšie. Princíp je založený na naparovaní nažiek horúcou parou a následnom prudkom usušení.
Pohánka pre zdravie
V obchodnej sieti sa dá dnes bežne kúpiť lúpaná pohánka, pohánková múka, pohánkové šupky. V špecializovaných predajniach dostať aj pohánkové vločky, pohánkovú krupicu, krúpy, keksy, cestoviny. Pohánkové produkty majú rozsiahle použitie v pekárstve. Prídavok pohánkovej múky do chleba alebo pečiva zvyšuje jeho nutričnú hodnotu. Možno ju tiež pridať do cesta na pizzu, do trvanlivého pečiva, palaciniek a do extrudovaných výrobkov. Pohánka je vhodná surovina na výrobu bezlepkových výrobkov, pretože neobsahuje glutén. V našej strave je dôležitá pre vysoký obsah ľahko stráviteľných bielkovín, vitamínov a priaznivého zloženia tukov. Zvlášť vysoký je obsah železa v nažkách. Pohánka má liečivé účinky vzhľadom na vysoký obsah rutínu, ktorý účinne chráni cievne steny preventívne proti cievnym a srdcovým chorobám. Rutín ďalej stimuluje účinok vitamínu C a adrenalínu, preto sa doporučuje pri vysokom krvnom tlaku a artérioskleróze.
Ako si na pohanke pochutiť?
Pohánka sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi, najjednoduchšia je na spôsob ryže. Pred použitím pohánku rýchle preperieme studenou vodou. Dodržiavame aj presné dávkovanie vody pri varení tak, aby sme nemuseli zlievať vodu (strata rutinu). Na 500g pohánky pridáme 750 ml vody alebo na 1 diel pohánky pridáme 1,5 dielu vody. Pridáme trochu soli a lyžicu oleja. Pohánku privedieme do varu 2 – 3 minúty povaríme, vypneme a necháme dôjsť pod pokrievkou. Takto pripravenú pohánku môžeme použiť ako prílohu. Veľmi sa pohánka osvedčila aj ako závarka do polievok, hlavné jedlo ako kaša , rizoto a iné. Pohánková múka sa pridáva do pomazánok, pečiva, múčnikov a cukroviniek. Alebo jednoducho zmiešať dve polievkové lyžice pohánky s jogurtom, počkať 30 minút a potom konzumovať. Zrno zmäkne a pridá jogurtu príchuť orieškov.
Pestovanie pohánky v záhradke, možno doporučiť všetkým, ktorí sa chcú zdravo stravovať. Čerstvé listy možno pridať do viacerých šalátov, sú krehké, jemné a nezmenia chuť šalátu. Viaceré výskumy potvrdili, že najviac rutinu je v kvetoch a listoch. Z kvetov a listov možno pripraviť i čaj. Na jeseň zozbierame plody, ktoré môžeme použiť na prípravu polievok, príloh, kaší i sladkostí.
Autor: Ing. Iveta Čičová, PhD., NPPC – VÚRV Piešťany
Foto: Ing. Iveta Čičová, PhD.
Foto jednotlivých odrôd pohánky: Ing. Pavol Hauptvogel, PhD.
Uverejnila: ZVČ
Nemusíme utrácať peniaze za drahé lieky. Vždy nám nepomôžu tak účinne ako to, čo nájdeme v našej vlastnej záhrade alebo na trhovisku. Zázrakov v slovenských záhradách, na poliach a lúkach máme dosť. Sú to nenápadné plodiny, ktoré dokážu liečiť a prispieť k celkovému zdraviu nášho organizmu. Mnohé sú komerčne známe a mnohé obchádzame bez toho, aby sme vedeli, aké sú vzácne.
Ak chcete vedieť o našich rastlinách a potravinách viac z vedeckého hľadiska, navštívte stránku Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra a zistíte, koľko vzácneho výskumu sa na Slovensku venuje tomu, čo všetko dokážeme zužitkovať pre svoje zdravie.