So začiatkom nového školského roka sa v zapojených krajinách Európskej únie opäť rozbehne program EÚ na podporu konzumácie ovocia, zeleniny a mlieka v školách na obdobie 2019 – 2020.
V školskom roku 2017/2018 využilo tento program viac ako 20 miliónov školákov, čo predstavuje 20 % detí v celej Európskej únii.
Komisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan uviedol: „Osvojenie si zdravých stravovacích návykov už v útlom veku je dôležité. Vďaka školskému programu EÚ si naši mladí spoluobčania nielen vychutnajú kvalitné európske produkty, ale naučia sa aj niečo o výžive, poľnohospodárstve, výrobe potravín a ťažkej práci s tým spojenej.“
V každom školskom roku sa na tento program prideľuje celkovo 250 miliónov eur. Na obdobie 2019 – 2020 sa na ovocie a zeleninu vyhradilo 145 miliónov eur a na mlieko a iné mliečne výrobky 105 miliónov eur. Hoci je účasť v programe dobrovoľná, zapojili sa doň všetky členské štáty EÚ, či už do celého programu alebo len do jeho časti. Európska komisia v marci 2019 schválila a prijala pridelenie finančných prostriedkov krajinám EÚ zapojeným do programu v tomto školskom roku.
Slovensko
Na školský rok 2019/20 bolo pre Slovensko vyčlenených na ovocie a zeleninu 1. 011. 357 eur a na mlieko 1. 011. 357 eur. Krajiny môžu doplniť pomoc EÚ aj finančnými prostriedkami z vnútroštátnych zdrojov.
O konkrétnej podobe programu rozhodujú členské štáty. Môžu si zvoliť druh produktov, ktoré budú deti dostávať, alebo tému vzdelávacích opatrení. Výber distribuovaných produktov však musí zohľadňovať zdravotné a environmentálne aspekty, sezónnosť, dostupnosť a rozmanitosť.
Ilustračné foto: Pixabay/iainswife
Na dosiahnutie celkového zdravia a kvality života každý z nás potrebuje: zdravú stravu, pravidelnú fyzickú aktivitu, zdravú telesnú hmotnosť. Komisia financuje zo svojho programu v oblasti verejného zdravia viacero iniciatív zameraných na výživu a fyzickú aktivitu. Zároveň riadi pilotné projekty financované Európskym parlamentom na účely testovania nových postupov.
Nezdravé stravovanie a fyzická nečinnosť môžu mať obrovské negatívne dôsledky na zdravotný stav ľudí, ale aj rozpočty krajín. Malé zmeny v stravovacích návykoch a pravidelná fyzická aktivita môžu vo veľkej miere ovplyvniť vaše zdravie a znížiť riziko výskytu chronických chorôb. Zlepšenie životného štýlu môže priamo súvisieť aj so zlepšením výsledkov detí v škole a produktivitou zamestnancov.
Spotreba čerstvého ovocia a zeleniny a mlieka v Európskej únii nespĺňa medzinárodné ani národné výživové odporúčania. Na druhej strane stúpa spotreba spracovaných potravín, ktoré často obsahujú pridaný cukor, soľ, tuk alebo prísady.
Nezdravá strava spolu s nízkou fyzickou aktivitou vedú k obezite. Preto Európska únia prijíma opatrenia na pomoc deťom pri zdravej výžive a životnom štýle.
Spracovala a uverejnila: Mária Izakovičová, NCP VaT pri CVTI SR
Ilustračné foto: Pixabay/JillWellington, iainswife
Zdroje:
Program EÚ na podporu konzumácie ovocia, zeleniny a mlieka v školách
Rozpočet pre jednotlivé krajiny