Typ aktuality Vedný odbor Zobraziť všetky Dátum zverejnenia od Dátum zverejnenia do Zrušiť filter

Aktuality

Filter
Zobrazované záznamy 1 – 10 z 13.
Pŕhľava dvojdomá – obľúbená v ľudovom liečiteľstve aj gastronómii

Pŕhľava dvojdomá – obľúbená v ľudovom liečiteľstve aj gastronómii

Hoci je kontakt s jej listami pre pokožku nepríjemne pálivý, žihľavu ľudia vyhľadávajú už od staroveku. Obsahuje mimoriadne cenné výživné látky a považovať ju za obyčajnú burinu by bolo krátkozraké. Viac o liečivých schopnostiach pŕhľavy dvojdomej sa dozviete z príspevku ekológa a biológa Ivana Šalamona z Prešovskej univerzity z Prešova. Pŕhľavu dvojdomú, Čítať ďalej

Porovnanie zmeny zrnitostného zloženia pôd erodovaných vetrom

Porovnanie zmeny zrnitostného zloženia pôd erodovaných vetrom

Fyzikálne vlastnosti pôdy majú dôležitú úlohu pri určovaní vhodnosti pôdy na poľnohospodárske, ekologické a stavebné využívanie. S fyzikálnymi vlastnosťami pôdy sú priamo spojené rôzne funkcie pôd ako napr. transportná; zadržiavanie a dostupnosť vody a živín pre rastliny; jednoduchosť prenikania koreňov a tok tepla a vzduchu. Tvrdia to Veronika Krušinová a Jozef Čítať ďalej

Využitie geograficko-informačných systémov pri výbere umiestnenia dažďových záhrad

Využitie geograficko-informačných systémov pri výbere umiestnenia dažďových záhrad

Urbanizovaná krajina predstavuje komplexný a komplikovaný celok, ktorého pozmenené prírodné vlastnosti môžu vyústiť do ekologických problémov. Narastajúce zastavanie územia, spevňovanie plôch, úbytok zelene a zhutňovanie pôd vedú k zmene hydrologického režimu, čo má za následok nadmerný povrchový odtok, preplňovanie vodných tokov a následné záplavové stavy. V Čítať ďalej

Zdravé a bezpečné potraviny súvisia s kvalitou životného prostredia

Zdravé a bezpečné potraviny súvisia s kvalitou životného prostredia

Pre produkciu nutrične vyvážených, kvalitných a bezpečných potravín je nevyhnutné poznať nielen chemické zloženie vstupných potravinových surovín, ale aj podmienky a priebeh významných chemických reakcií, ktoré v nich prebiehajú počas ich skladovania, spracovania, technologických úprav alebo počas manipulácie s hotovými potravinovými výrobkami. A práve týmito Čítať ďalej

Svetový atlas dezertifikácie – prvé komplexné posúdenie degradácie pôdy

Svetový atlas dezertifikácie – prvé komplexné posúdenie degradácie pôdy

Dezertifikácia (degradácia pôdy) je v posledných desaťročiach vážny globálny problém. Aj keď mnohí naznačujú, že zodpovednosť za škody spôsobené dezertifikáciou nesie globálne otepľovanie a zmena klímy, existujú dôkazy, že hlavným vyvolávacím faktorom je ľudská činnosť. Nesprávne zaobchádzanie s prírodnými zdrojmi, exploatácia a násilné menenie prírodných Čítať ďalej

Potrava budúcnosti?

Potrava budúcnosti?

Jednou z hlavných zložiek výživy človeka sú bielkoviny. Tieto látky sú pre ľudské telo nenahraditeľné – zúčastňujú sa na všetkých procesoch, ktoré sa odohrávajú v organizme. Najviac bielkovín obsahuje telo rýb, plodov mora a hmyzu. Nutričná hodnota a vyváženosť biomasy tela hmyzu je veľmi podobná biomase rýb a je identická s nutričnou kvalitou plodov mora – Čítať ďalej

Vysokoškoláci majú možnosť súťažiť s riešeniami PRE VODU

Vysokoškoláci majú možnosť súťažiť s riešeniami PRE VODU

Zodpovedné hospodárenie s vodou je témou tretieho ročníka súťaže PRE VODU. Jej cieľom je prispieť k zodpovednému a efektívnemu nakladaniu s vodou prostredníctvom návrhov opatrení šetrných k prírode. Organizátori majú ambíciu prepojiť nadaných mladých ľudí s tými, ktorí hľadajú inšpirácie a ktorí chcú riešiť konkrétne problémy s vodou vo svojich mestách a Čítať ďalej

Hodnotenie potravín sa začína na výskumnom stole

Hodnotenie potravín sa začína na výskumnom stole

Potravinárstvo je oblasť, ktorá je v centre pozornosti každého z nás, pretože nepochybne platí staré známe, „Si tým, čo ješ“. Na Slovensku máme rozbehnutý špičkový výskum v  oblasti potravinárstva, ktorý  realizuje Výskumný ústav potravinársky, ktorý je súčasťou Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra. Čítať ďalej

Súťaž PRE VODU pozná svojich víťazov

Súťaž PRE VODU pozná svojich víťazov

Navrhli revitalizáciu starého ramena Váhu za účelom zlepšenia vodných pomerov v ramene. Problémom ramena pri obci Trnovec nad Váhom je totiž veľký rozkyv hladiny Váhu, ktorý je spôsobený prevádzkou vodného diela Kráľová. Preto hlavným cieľom štúdie Miloša Hajka a Lucie Spálovej bolo opísanie jestvujúceho stavu ramena na Váhu, celková revitalizácia ramena a Čítať ďalej

Ako sa zbaviť škodlivého akrylamidu?

Ako sa zbaviť škodlivého akrylamidu?

Pokiaľ nie sme schopní zabrániť vzniku akrylamidu, mali by sme hľadať také cesty, ktoré povedú k jeho „samozničeniu“ … Taká je základná filozofia prístupu vedcov pri snahe o elimináciu škodlivej látky akrylamid. Vzniká pri tepelnej úprave potravín bohatých na asparagín, glukózu alebo fruktózu. Obsahuje ho napríklad kôrka chleba či iného pečiva, pečené Čítať ďalej