Typ aktuality Vedný odbor Zobraziť všetky Dátum zverejnenia od Dátum zverejnenia do Zrušiť filter

Aktuality

Filter
Zobrazované záznamy 1 – 10 z 16.
Vedeli ste, že kvety čakanky vznikli zo sĺz princeznej?

Vedeli ste, že kvety čakanky vznikli zo sĺz princeznej?

Jasnomodré kvety čakanky obyčajnej sú ozdobou každej poľnej, ale aj „mestskej“ kytice. Meno získala, ako inak, z povesti o márnom čakaní. Okrem toho, že sa nej dá vyrobiť káva, šalát, či vínny nápoj, jej zloženie z nej robí výbornú rastlinnú špecialistku na trávenie. Čítať ďalej

Poloparazit, liek aj jed. Prečo je imelo symbolom Vianoc?

Poloparazit, liek aj jed. Prečo je imelo symbolom Vianoc?

Chystáte sa na sviatočný bozk pod imelom, aby aj vaša láska pretrvala naveky? Tento stredoveký nórsky zvyk je len jedným z mnohých mýtov o tejto zaujímavej liečivej, ale aj jedovatej rastline. Čítať ďalej

Čo majú spoločné káva, kaučuk a šalát? Dajú sa vyrobiť z púpavy

Čo majú spoločné káva, kaučuk a šalát? Dajú sa vyrobiť z púpavy

Púpavu väčšina ľudí zaraďuje k burine a bez milosti ju hubí a ničí. Táto bylina však dokáže prekvapiť: má mimoriadne botanické, chemické a zdraviu prospešné vlastnosti, ktoré z nej robia nielen kráľovnú lúk, ale aj lekárničiek, receptov a inovatívnych materiálov.   1 rastlina, 3000 semien Kvet rastlina, burina, či bylina. Akokoľvek ju nazveme, púpava lekárska Čítať ďalej

Pŕhľava dvojdomá – obľúbená v ľudovom liečiteľstve aj gastronómii

Pŕhľava dvojdomá – obľúbená v ľudovom liečiteľstve aj gastronómii

Hoci je kontakt s jej listami pre pokožku nepríjemne pálivý, žihľavu ľudia vyhľadávajú už od staroveku. Obsahuje mimoriadne cenné výživné látky a považovať ju za obyčajnú burinu by bolo krátkozraké. Viac o liečivých schopnostiach pŕhľavy dvojdomej sa dozviete z príspevku ekológa a biológa Ivana Šalamona z Prešovskej univerzity z Prešova. Pŕhľavu dvojdomú, Čítať ďalej

Porovnanie zmeny zrnitostného zloženia pôd erodovaných vetrom

Porovnanie zmeny zrnitostného zloženia pôd erodovaných vetrom

Fyzikálne vlastnosti pôdy majú dôležitú úlohu pri určovaní vhodnosti pôdy na poľnohospodárske, ekologické a stavebné využívanie. S fyzikálnymi vlastnosťami pôdy sú priamo spojené rôzne funkcie pôd ako napr. transportná; zadržiavanie a dostupnosť vody a živín pre rastliny; jednoduchosť prenikania koreňov a tok tepla a vzduchu. Tvrdia to Veronika Krušinová a Jozef Čítať ďalej

Využitie geograficko-informačných systémov pri výbere umiestnenia dažďových záhrad

Využitie geograficko-informačných systémov pri výbere umiestnenia dažďových záhrad

Urbanizovaná krajina predstavuje komplexný a komplikovaný celok, ktorého pozmenené prírodné vlastnosti môžu vyústiť do ekologických problémov. Narastajúce zastavanie územia, spevňovanie plôch, úbytok zelene a zhutňovanie pôd vedú k zmene hydrologického režimu, čo má za následok nadmerný povrchový odtok, preplňovanie vodných tokov a následné záplavové stavy. V Čítať ďalej

Zdravé a bezpečné potraviny súvisia s kvalitou životného prostredia

Zdravé a bezpečné potraviny súvisia s kvalitou životného prostredia

Pre produkciu nutrične vyvážených, kvalitných a bezpečných potravín je nevyhnutné poznať nielen chemické zloženie vstupných potravinových surovín, ale aj podmienky a priebeh významných chemických reakcií, ktoré v nich prebiehajú počas ich skladovania, spracovania, technologických úprav alebo počas manipulácie s hotovými potravinovými výrobkami. A práve týmito Čítať ďalej

Svetový atlas dezertifikácie – prvé komplexné posúdenie degradácie pôdy

Svetový atlas dezertifikácie – prvé komplexné posúdenie degradácie pôdy

Dezertifikácia (degradácia pôdy) je v posledných desaťročiach vážny globálny problém. Aj keď mnohí naznačujú, že zodpovednosť za škody spôsobené dezertifikáciou nesie globálne otepľovanie a zmena klímy, existujú dôkazy, že hlavným vyvolávacím faktorom je ľudská činnosť. Nesprávne zaobchádzanie s prírodnými zdrojmi, exploatácia a násilné menenie prírodných Čítať ďalej

Potrava budúcnosti?

Potrava budúcnosti?

Jednou z hlavných zložiek výživy človeka sú bielkoviny. Tieto látky sú pre ľudské telo nenahraditeľné – zúčastňujú sa na všetkých procesoch, ktoré sa odohrávajú v organizme. Najviac bielkovín obsahuje telo rýb, plodov mora a hmyzu. Nutričná hodnota a vyváženosť biomasy tela hmyzu je veľmi podobná biomase rýb a je identická s nutričnou kvalitou plodov mora – Čítať ďalej

Vysokoškoláci majú možnosť súťažiť s riešeniami PRE VODU

Vysokoškoláci majú možnosť súťažiť s riešeniami PRE VODU

Zodpovedné hospodárenie s vodou je témou tretieho ročníka súťaže PRE VODU. Jej cieľom je prispieť k zodpovednému a efektívnemu nakladaniu s vodou prostredníctvom návrhov opatrení šetrných k prírode. Organizátori majú ambíciu prepojiť nadaných mladých ľudí s tými, ktorí hľadajú inšpirácie a ktorí chcú riešiť konkrétne problémy s vodou vo svojich mestách a Čítať ďalej