Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Príďte s nami zažiť vedeckú noc!

Martina Pitlová

NV 2016

Veda je dobrodružstvo, ale i zábava. Ovplyvňuje takmer všetky oblasti nášho života a prináša odpovede na mnohé otázky. Za každou inováciou, technológiou, liekom alebo novým poznatkom nájdeme prácu vedcov, výskumníkov či technológov. Informovať o najnovších výsledkoch ich bádania má za cieľ aj Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v rámci Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti a jeho činnosti.

Vedu a techniku propaguje napríklad prostredníctvom časopisu QUARK, či portálu VEDA NA DOSAH. V Zážitkovom centre vedy AURELIUM alebo v tvorivej dielni FabLab sa môžete vedy doslova dotknúť a podporu v oblasti vedy a techniky poskytuje CVTI SR aj prostredníctvom ďalších služieb a aktivít, napr. prostredníctvom projektu  HORIZONT 2020.  Tieto, ale aj množstvo iných aktivít bude prezentovať náš stánok s názvom Dobrodružstvo menom veda na Festivale Európska noc výskumníkov 2017.

Atraktívny program

Festival, ktorý patrí medzi tradičné podujatia vo svete, ale i na Slovensku, sa uskutoční už tento piatok, 29. 9. 2017, v čase do 9.00 hod. do 24.00 hod. Jedenásty ročník festivalu je opäť nabitý atraktívnym programom, pričom na všetky podujatia je vstup voľný. Slávnostné otvorenie festivalu sa uskutoční o 18.00 hod. v prítomnosti organizátorov a partnerov podujatia. Hlavné podujatie festivalu vedy sa uskutoční v priestoroch Starej tržnice, zároveň budú prebiehať súbežne sprievodné podujatia v ďalších lokalitách v rámci Bratislavy. Obsah podujatia tvoria interaktívne prezentácie výskumníkov a inovátorov, a to formou vedeckých stánkov, prednášok, diskusií a hlavného programu na pódiu. V Starej tržnici, V-KLUB-e a na námestí SNP pred Tržnicou spolu nájdete viac ako 80 vedeckých stánkov, mnoho jedinečných vystúpení, kreatívnych workshopov a zaujímavých prednášok. Prvýkrát na Slovensku budete môcť privítať britského astrofyzika Matta Taylora, vedúceho misie Rosetta z Európskej vesmírnej agentúry a vypočuť si prednášky venované kvantovému svetu v podaní vedcov z Fyzikálneho ústavu SAV, Centra pre výskum kvantovej informácie. Svoj výnimočný príbeh a cestu k splnenému snu vám prezradí bývalá astronautka NASA Dorothy M. Metcalf – Lindenburger. O tom načo sú nám polyméry, prečo je chémia úžasná a ako dokáže inšpirovať porozpráva Ing. Mária Omastová, DrSc., vedkyňa roka 2016. Príjemnú koncertnú atmosféru vyčarí mladá hudobná skupina NVMERI a o záverečnú science party sa už tradične postará DJ Tager.

Jedenásty ročník festivalu Noc výskumníkov je opäť nabitý atraktívnym programom

Dobrodružstvo menom veda

Na 11-tom ročníku festivalu Európska noc výskumníkov 2017 bude mať svoje zastúpenie aj Centrum vedecko-technických informácií SR. V stánku s názvom Dobrodružstvo menom veda vám predstavíme portál VEDANADOSAH.SK, časopis QUARK, Zážitkové centrum vedy AURELIUM, tvorivú dielňu Fablab a projekt Horizont 2020.

Portál VEDANADOSAH.sk, ktorý dennodenne prináša aktuálne a zaujímavé články zo sveta vedy a techniky, si pre vás pripravil vedomostný kvíz, s ktorým budete súťažiť o zaujímavé ceny. Zapojiť sa do kvízu môžete do 22.00 hod., pričom víťaz súťaže bude vyhlásený nasledujúci deň na portáli www.vedanadosah.sk. Ďalšou zaujímavou aktivitou bude fotosúťaž. Navštívte do 20.00 hod. náš stánok, napíšte na tabuľku, čo pre Vás znamená veda a nechajte sa odfotiť naším fotografom. Všetky fotografie budú pridané do fotoalbumu na FB Veda na dosah, kde po vašom označení na fotografiách budete zbierať lik-y. Ten, koho fotografia získa najväčší počet lik-ov, dostane zaujímavú cenu. Taktiež sa môžete tešiť na ukážky našich interaktívnych aktivít, alebo sa začítať do časopisu QUARK.

QUARK – magazín o vede a technike

V tvorivej dielni FabLab opäť nájdete 3D tlačiareň spolu s ukážkami jej výtvorov. Pracovníci z FabLab vám predstavia niektoré z množstva aktivít, ktorým sa venujú. Taktiež vám radi poskytnú informácie o workshopoch, ktoré organizujú, napr. Vyrob si tričko pod 5 eur, Workshop na laserové rezanie a gravírovanie, či Workshop 3D modelovania 2.0, kde máte možnosť osobne sa oboznámiť s jednotlivými technológiami.

V stánku Dobrodružstvo menom veda bude prezentovaná aj činnosť Zážitkového centra vedy Aurelium

Horizont 2020 je názov nového programu Európskej Únie pre financovanie výskumu a inovácií.  Horizont 2020 bude na nasledujúcich 7 rokov hlavným nástrojom pre realizáciu hlavnej iniciatívy únie – Inovácia a je vôbec najväčší výskumný a inovačný program EÚ. Povedie k väčšiemu počtu prelomových objavov a svetových prvenstiev, keďže skvelé nápady z laboratórií prenesie na trh. Ak sa chcete o programe dozvedieť viac, pracovníci Národného kontaktného bodu Horizont 2020, ktorí budú v stánku prítomní, vám radi odpovedia na všetky vaše otázky. Príďte, tešíme sa na vás!

Spracovala: Martina Pitlová, NCP VaT pri CVTI SR

Zdroj: www.nocvyskumnikov.sk

Foto: NCP VaT, www.nocvyskumnikov.sk

Uverejnila: VČ

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky