Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Múzeum nad baňou

VEDA NA DOSAH

Po dokončení stavby múzea a celého komplexu sa očakáva, že táto regionálna atrakcia priláka ročne až 160 000 návštevníkov.

Nad bývalou uhoľnou baňou v anglickom Kente vznikol unikátny ekologický projekt obnovy a regenerácie priestoru zdevastovaného ťažbou. Pri zakladaní stavby budúceho baníckeho múzea stavbári úspešne vyriešili množstvo nepredvídaných problémov.

Betteshanger je dedina ležiaca 10 km severne od Doveru. V roku 1920 sa tu začalo ťažiť čierne uhlie a Betteshanger sa stal najväčším uhoľným revírom Kentských uhoľných polí a najvýznamnejšou ekonomickou hnacou silou regiónu v 20. storočí. Za prácou sem v krátkom čase prišlo 1 500 baníkov aj s rodinami. O prácu prišli v roku 1989, keď ťažbu v tomto uhoľnom poli, ako poslednom v Kente, zastavili.

Čakanie na budúcnosť

Po uzatvorení bane bol priestor nad šachtami s rozlohou 121 ha, dlhých 18 rokov opustený. V roku 2007 nad baňou otvorili park, v ktorom miestna verejná správa zriadila chodníky, cesty, tri kilometre cyklistických trás a základnú vybavenosť. V roku 2012 tu miestna vzdelávacia inštitúcia zvažovala vytvoriť pôdohospodárske výchovné zariadenie. Po prezretí priestoru sa zrodila myšlienka zriadiť v ňom Betteshangerský ekologicky udržateľný park. Regeneračný projekt mal viacero výhod. Prináša pracovné príležitosti, pomáha rozvoju podnikania v pohostinstve a vytvára atraktívny ekologický turizmus pre návštevníkov. Plánovaný kapitál pre projekt predstavuje 29 miliónov libier od súkromných investorov a 11 miliónov libier poskytne verejný sektor.

Hlavná budova múzea po dokončení a jej okolie v predstavách umelca

Múzeum a vzdelávacie programy

V časti areálu nad bývalou vyťaženou banskou jamou bude hlavný objekt: 175 m dlhá a 12 m široká, oceľová konštrukcia so suterénom, ktorá bude sídlom baníckeho múzea oblasti Kent. S priľahlou kaviarňou a ďalším komfortom pre návštevníkov by sa mala stať strediskom výchovy, nasledovania a využívania zelenej energie. Vzdelávacie programy v múzeu budú objasňovať prepojenie starej energie, ktorá sa získavala z uhlia bývalej bane, na novú, zelenú energiu. S návrhom novej budovy i jej konštrukcie sa u investorov presadila spoločnosť Breeam Outstanding. Pôjde o prvú budovu vo Veľkej Británii, ktorá bude navrhnutá podľa stavebných noriem zameraných na vytváranie zdravšieho a lepšieho života ľudí. Zelená energia sa tu bude prezentovať kombinovaným tepelným a energetickým systémom, energiou z biomasy i zo solárneho panelu s veľkosťou 250 m2, ktorý poslúži na ohrievanie a zásobovanie teplou vodou.           

Očakáva sa zvýšený záujem turistov

Pri zakladaní stavby museli stavbári riešiť množstvo problémov. Pracovná čata 25 pracovníkov však do Vianoc 2016 úspešne zvládla všetky problémy a stavbu múzea zabezpečili proti nepriaznivým účinkom povrchovej vody izoláciou i vodotesným betónom.

Firma Marpaul predpokladá, že stavbu dokončí behom jari 2018. Potom by sa múzeum malo stať srdcom nového Betteshangerského návštevníckeho centra. V roku 2016 navštívilo park 80 000 ľudí, predpokladá sa, že jeho návštevnosť stúpne od roku 2017 na 100 000, po dokončení stavby až na 160 000 návštevníkov ročne, z čoho značná časť navštívi najmä Banícke múzeum Kentu.

 

Autor: Ing. Juraj Reska

Foto a vizualizácie: Betteshanger Sustainable Parks

Uverejnila: VČ

 

Viac o technických problémoch, ktoré sprevádzali stavbu múzea nad starou baňou, ako aj o iných zaujímavých témach, sa dočítate v časopise Quark (číslo 9/2017), ktorý nájdete v novinových stánkoch alebo si ho môžete predplatiť v elektronickej alebo papierovej verzii na www.quark.sk.

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky