Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Čaká nás superspln. Nedajte si ujsť uhlovo najväčší Mesiac v tomto roku

Zuzana Šulák Hergovitsová

Supermesiac pripadá na 17. októbra 2024. Pre pozorovateľa sa bude javiť, že Mesiac je v splne približne od utorka večera do piatka rána.

Októbrový spln sa zvykne označovať aj Lovecký mesiac.

Októbrový spln sa označuje aj Lovecký Mesiac. Zdroj: Wikimedia Commons. Autor: Photo: Tom Koerner/USFWS

Po polárnej žiare, čiastočnom zatmení Mesiaca v septembri a kométe Tsuchinshan-ATLAS nás čaká októbrový superspln. Pôjde o najväčší a najjasnejší spln v roku 2024.

V čase októbrového splnu bude Mesiac zároveň prechádzať na svojej eliptickej dráhe takzvaným prízemím. Okamih najväčšieho priblíženia pripadá na štvrtok 17. októbra 2024 o 2.47 hod. SELČ. V tomto čase bude Mesiac na oblohe vysoko nad obzorom a od Zeme ho bude deliť 357 172 kilometrov.

Samotná fáza splnu sa odohrá až o 13.27 hod. SELČ. Ako píše astrofotograf Petr Horálek, „uhlovo veľký Mesiac má tak zmysel pozorovať a fotografovať 17. októbra skoro ráno pri západe Mesiaca (okolo 7.00 hod. SELČ) alebo večer pri jeho východe (okolo 18.00 hod. SELČ)“.

Mesiac sa bude pre pozorovateľa javiť v splne približne tri dni, od utorka večera do piatka rána.

Októbrový Lovecký Mesiac

Októbrový spln nasleduje po takzvanom Žatevnom Mesiaci, ktorý bol tento rok 20. septembra 2024. Označenie Žatevný Mesiac sa používa pre spln, ktorý nastáva v čase najbližšie k jesennej rovnodennosti. Jeho názov odkazuje na zber úrody.

Októbrový spln sa označuje aj Lovecký Mesiac (Hunter’s Moon) a ako naznačuje jeho názov, súvisí s lovom. Ide o mimoriadne jasný Mesiac, ktorý sa na nočnej oblohe nachádza dlho. Jeho jasný svit tak prináša poľovníkom svetlo počas lovu v období, keď už holé polia neposkytujú dostatočný úkryt pre zver.

Ako uvádza NASA vo svojom článku, najstaršia písomná zmienka o Loveckom Mesiaci sa nachádza v Oxfordskom slovníku angličtiny a pochádza z roku 1710. Podľa Farmárskeho almanachu (Farmer’s Almanac), keď opadáva lístie a jeleň je vykŕmený, je čas na lov. Keďže ženci už pozbierali úrodu, poľovníci môžu ľahko spozorovať zvieratá hľadajúce potravu na poliach.

Mesiac v splne nad zahmlenou krajinou. Zdroj: iStockphoto.com

Mesiac v splne sa bude javiť najväčší nad obzorom. Zdroj: iStockphoto.com

Kedy hovoríme o supersplne?

Mesiac v splne 17. októbra 2024 je takmer o 30 000 kilometrov bližšie, než je bežne. Toto platilo aj pre predchádzajúci septembrový spln.

Mgr. Marek Husárik, PhD., z Astronomického ústavu SAV pre portál VEDA NA DOSAH vysvetlil, kedy hovoríme o supersplne alebo supermesiaci: „Musí nastať časová koincidencia fázy splnu Mesiaca a jeho najmenšej vzdialenosti od Zeme. Alebo, inak povedané, na oblohe musí mať Mesiac čo najväčšiu uhlovú veľkosť počas obdobia fázy splnu. No a tieto dva parametre (veľkosť a fáza) nie sú synchronizované, aby nastávali veľmi často. Aspoň raz za rok však nastane súlad.“

Astronóm Marek Husárik použil vedecké výpočty a nástroje na odhalenie priebehu vývoja oboch parametrov, ktoré si môžete pozrieť na obrázku nižšie. „Vieme, že Mesiac okolo Zeme neobieha po kruhovej dráhe, ale po eliptickej. To má za následok fakt, že jeho hodnoty minimálnych a maximálnych vzdialeností od Zeme (perigeí a apogeí) sa počas roka menia. S tým súvisí zmena uhlovej veľkosti Mesiaca na oblohe (čím je bližšie, tým je väčší). To je dokumentované na obrázku modrou vlnovkou. Je známe, že Mesiac na oblohe zaberá asi pol stupňa, teda 30 oblúkových minút (1 800″). No v istých situáciách to môže byť aj viac, tento rok konkrétne 33,8 oblúkovej minúty (2 028″). Konkrétne 19. septembra a 17. októbra. Otázkou ostáva vývoj fáz Mesiaca. Tie sú dokumentované červenou vlnovkou (0 % znamená nov, 100 % spln). Stačí nám teda sledovať, kedy nejaký spln bude v istom momente blízko maxima uhlovej veľkosti Mesiaca. V podstate už v auguste by sa dalo povedať, že nastal superspln. Ale oveľa markantnejšie to vidíme práve v septembri a októbri. Čiže v týchto dvoch mesiacoch môžeme hovoriť o naozajstných supersplnoch.“

Ak hovoríme o supersplne, musí nastať časová koincidencia fázy splnu Mesiaca a jeho najmenšej vzdialenosti od Zeme. Zdroj: Marek Husárik. Autor: Marek Husárik

Ak hovoríme o supersplne, musí nastať časová koincidencia fázy splnu Mesiaca a jeho najmenšej vzdialenosti od Zeme. Zdroj: Marek Husárik. Autor: Marek Husárik

Ako dodal Marek Husárik, „jednoznačne ešte lepšie, ultimatívne supermesiace nás ešte len čakajú. A to koncom rokov 2034, 2052, 2070 a 2098“. Ďalšie supersplny si môžete pozrieť v tabuľke supermesiacov, ktorú zostavil bývalý astrofyzik úradu NASA Fred Espenak. Uvedený je tam aj tohtoročný októbrový spln Mesiaca.

Optická ilúzia

Aj ten uhlovo najväčší spln v roku je stále asi len o 15 percent väčší než ten uhlovo najmenší v roku. To, čo nás však vždy upúta bez ohľadu na veľkosť splnu, je východ Mesiaca nad obzorom. Ide o optickú ilúziu, pri ktorej náš mozog porovnáva veľkosť Mesiaca so vzdialenými objektmi na obzore. Práve tá v nás vyvoláva pocit, že je Mesiac obrovský.

Zdroj: Astrofyzikální ProGResy z Opavy, Royal Museums Greenwich, NASA, Star Walk

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky