Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Google umožní ľuďom vyhľadávať a pýtať sa pomocou videa

VEDA NA DOSAH

Spoločnosť Google predstavila novú funkciu, ktorá umožní ľuďom vyhľadávať na internete prostredníctvom natočenia videa.

Ilustračný obrázok.

Ilustračný obrázok. Zdroj: iStock. Autor: JulyProkopiv

Google predstavil revolučnú technologickú novinku. Na vyhľadávanie už nebude nutné písať otázky, na video natočíte svet okolo seba.

Spoločnosť Google predstavila novú funkciu, ktorá umožní ľuďom vyhľadávať na internete prostredníctvom natočenia videa. BBC o tom informovala v piatok na svojom webe.

Vyhľadávanie pomocou videí

Vyhľadávanie pomocou videí má fungovať tak, že ľudia nasmerujú fotoaparát na objekt záujmu, položia otázku, ktorá sa ho týka, a následne získajú výsledky vyhľadávania.

Vedúca vývoja vyhľadávania Liz Reidová zo spoločnosti Google opísala novú funkciu na príklade človeka v akváriu, ktorý by chcel zistiť, prečo skupina rýb pláva v húfe. Namiesto toho, aby musel hľadať informácie o rybách písaním otázky do vyhľadávača, nová funkcia mu umožní fotoaparátom nahrať krátke video a položiť otázku nahlas.

Umelá inteligencia spoločnosti Google analyzuje video, identifikuje ryby, skombinuje ich s otázkou a vytvorí výsledky vyhľadávania.

K novej funkcii budú mať prístup používatelia Androidu aj iPhonu na celom svete. Aplikácia bude však pri spustení podporovať iba angličtinu.

Vyhľadávanie využíva AI

Najnovší krok technologického giganta, ktorý zmenil vyhľadávania online pomocou umelej inteligencie (AI), prichádza tri mesiace po tom, ako výrobca ChatGPT OpenAI oznámil, že testuje možnosť vyhľadávania kladením otázok pre svojich chatbotov.

Google tento rok predstavil výsledky generované umelou inteligenciou, pričom niektoré výsledky vyhľadávania poskytli nepravdivé až bizarné odpovede. Funkcia, ktorá zažila v máji veľkú kritiku, napríklad odporúčala ľuďom, aby si na pizzu prilepili syr pomocou netoxického lepidla. Spoločnosť v tom čase uviedla, že problémy boli ojedinelé a výsledky vyhľadávania sa odvtedy zlepšili s menším počtom nepresností.

Odvtedy došlo k ďalším pokrokom v oblasti vyhľadávania pomocou umelej inteligencie, ako je napríklad možnosť klásť otázky týkajúce sa statických obrázkov pomocou Google Lens. Firma uviedla, že táto funkcia zvýšila popularitu Lens v rámci mobilnej aplikácie, čo ju motivovalo k jej ďalšiemu rozšíreniu.

Zdroj: BBC

(LDS)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky