Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Miniatur Wunderland na Google Maps

VEDA NA DOSAH

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland v Hamburgu je už od 13. januára 2016 sprístupnený na Google Maps. Tím Google Maps zosnímal a sprístupnil svet v miniatúrnych mierkach prostredníctvom Street View. A tak si najväčší svet miniatúr môžete pozrieť aj napríklad z pohodlia vášho domova. Ako to dokázali? Experti z Googlu vytvorili špeciálnu technológiu, s pomocou ktorej sa im podarilo nasnímať aj časti ťažko viditeľné voľným okom. Využili minikamery, ktoré umiestnili na modely autobusov či vláčikov. S využitím týchto pomôcok sa dostali i do uzavretých alebo prekrytých priestorov.

Miniatur Wunderland

Ako vznikla myšlienka, resp. čo predchádzalo jeho vzniku? Frederik Braun v roku 2000 navštívil mesto Zürich. Na prechádzke uličkami mesta narazil na obchod s modelmi železníc, ktorý v ňom vyvolal spomienky z detstva. Následne oznámil svojmu bratovi Gerritovi, že spolu postavia najväčší model železnice na svete. Vedeli, že realizácia ich sna bude náročná a zároveň riskantná, no ani to ich neodradilo.

Miniatur Wunderland v Hamburgu je najväčšou expozíciou miniatúrneho sveta modelovej železnice. Má celkovú plochu 6400 m2. Skoro 1000 modelových vláčikov jazdí po trati dlhej 13 000 m. Najdlhšia vlaková súprava meria 14,5 m. Celú expozíciu riadi 46 počítačov. Osobitné časti a funkcie sa ovládajú za pomoci 3000 spínačov. A čo by to bol za miniatúrny svet bez obyvateľov – figurín? Tých je vyše 200 tisíc. V súčasnej dobe ho tvorí 8 kompletných, dokončených sekcií. Avšak, na jeho rozšírení sa ustavične pracuje. Disponuje stavebnými plánmi až do roku 2020. Ďalšími sekciami, deviatou a desiatou, budú Taliansko a Francúzsko. Celková plocha by mala byť až 10 000 m2.

Zmapovaných a sprístupnených prostredníctvom Street View bolo všetkých 8 sekcií:

Harz (región v Nemecku) & Knuffingen (rozprávková dedina v Nemecku) & Austria: Ponúka nádherné prírodné scenérie, dopravné prostriedky využívajúce revolučnú mobilnú technológiu, špeciálne upravenú aj pre hasičské autá, ktoré práve zasahujú. Úžasné Alpy s funkčnými lanovkami. Obrovský karneval, jedna z najdlhších tratí pre ICE vlaky, najrýchlejší vlak v Nemecku a mnoho ďalších dych vyrážajúcich modelov kopírujúcich život v týchto oblastiach.

Hamburg: prevádzka jednej z najväčších železničných staníc, ktorá tvorí významný uzol nákladnej, ako aj osobnej dopravy v Nemecku, unikátne pamiatky mesta Hamburg ako napr. Kostol sv. Michala, Soccer Arena (12 000 figúrok), most Köhlbrandbridge, prístavné móla St. Pauli Landungsbrücken, vzácne historické sklady, prístav, zoologická záhrada Hagenbecks Zoo a veľa ďalších.

USA: Grand Canyon, Las Vegas s viac ako 30 000 fungujúcimi svetlami, Rocky Mountains, dopravné prostriedky, ktoré dáva do pohybu opäť špeciálna technológia, Miami, Everglades, Area 51, Cape Canaveral, Pueblo villages a mnoho ďalších významných amerických lokácií.

Škandinávia: Dánsko, Švédsko, Nórsko, či Fínsko. Skutočná voda, skutočná severská scenéria, drsná príroda v reálnej atmosfére, ktorú dodáva špeciálne osvetlenie v chladných tónoch, Arktické more, losy, lode a sneh.

Švajčiarsko: Táto sekcia bola najnáročnejšia na výstavbu z pohľadu konštruktérov modelov. Museli vytvoriť špeciálnu sieťovanú štruktúru, na ktorej vymodelovali 5 – 6 metrov vysoké kopce švajčiarskych Álp. Vlaky sa vlnia pomedzi obrovské pohoria až do tých najvyšších možných výšok, podobne ako v skutočných Alpách. Sekcia obsahuje aj ďalšie zaujímavosti – ako napr. funkčnú továreň na čokoládu či open-air festival, na ktorom práve vystupuje DJ Bobo.

Letisko: Na rozlohe 150 m2 sa rozkladá obrovské letisko, umiestnené priamo v strede Álp. Konštrukcia tejto časti bola pre autorov rovnako technickou výzvou. Od roku 2004, kedy sa začalo s výstavbou, sa neustále pracuje na vývoji technológie, ktorá zabezpečí čo najreálnejšiu simuláciu toho, čo sa deje na pristávacej dráhe vrátane samotného vzlietnutia či pristávania lietadiel. Letisko bolo sprístupnené verejnosti v máji 2011. Okrem simulácie reálnych pristávacích a zdvíhacích mechanizmov, bola v tejto časti použitá aj unikátna technológia – systém, ktorý dáva do pohybu nielen všetky pozemné dopravné prostriedky, ale aj samotné lietadlá.

Zdroj: TS Google, www.google.com/maps/streetview/#miniatur-wunderland, www.miniatur-wunderland.com

Spracovala: Bibiana Kubašková

Miniatur Wunderland *** official video *** largest model railway/railroad of the world

Zdroj: MiWuLaTV, 28. 11. 2011

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky