Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Rafinovaná stratégia: pavúk používa na lov svietiviek iné svietivky

VEDA NA DOSAH

Druh pavúka Araneus ventricosus zmanipuluje lapené samčeky svietiviek tak, aby svetielkovali ako samičky a prilákali ďalšie samčeky.

Pavúk Araneus ventricosus na pavučine. Zdroj: iStockphoto.com

Pavúk Araneus ventricosus na pavučine. Zdroj: iStockphoto.com

Druh pavúka Araneus ventricosus využíva na lov premyslenú stratégiu. Tím vedcov z Hubei University vo Wuhane a Národnej singapurskej univerzity (National University of Singapore – NUS) sa domnieva, že pavúk svoju korisť zmanipuluje, aby mu do siete prilákala ďalšiu potravu. Konkrétne ide o samčeky svietivky druhu Abscondita terminalis. Svoje poznatky opísali vedci v novej štúdii, uverejnenej v Current Biology.

Dorozumievanie svietiviek

Svietivky sa medzi sebou dorozumievajú svetelnými signálmi. Samce a samičky svietiviek používajú na komunikáciu odlišné signály. Samce druhu Abscondita terminalis počas letu blikajú dvomi segmentmi spodnej časti tela, samičky používajú len jeden segment tela. Samice svietia jasnejšie, vďaka čomu poletujúce samce dokážu ich signály spozorovať z väčšej vzdialenosti. Ak samec zachytí svetlo vo vyhovujúcom intervale a v požadovanej intenzite, zlietne k samici.

Samice svietivky svätojánskej čakajú na signály od samcov. Zdroj: iStockphoto.com

Samice svietivky svätojánskej čakajú na signály od samcov. Zdroj: iStockphoto.com

Lapený samček imituje svetielkovanie samičiek

Počas terénneho výskumu zaujalo vedcov z tímu okolo arachnológa Daiqina Liho z Hubei University vo Wuhane, že sa v sieťach pavúka Araneus ventricosus nachádzajú väčšinou samce a len zriedkavo samičky svietiviek.

Zaujímalo ich, aký to má dôvod. Všimli si, že keď sa samček chytí do siete pavúka Araneus ventricosus, zmení sa jeho signál. Čo sa ukrýva za týmto fenoménom? Biológovia si najprv mysleli, že samček vysiela volanie o pomoc, niečo ako signál SOS.

Potom si však všimli, že v prítomnosti pavúka sa signál zmenil. Samčeky začali svetielkovať podobným spôsobom ako samičky. Lapené svietivky odrazu vysielali svetelné impulzy len jedným zo svojich svetelných segmentov, a to v podobnej dĺžke a frekvencii ako samičky hľadajúce si partnera na párenie.

Mimikry

Takýto typ správania sa označuje ako mimikry, napodobňovanie. V živočíšnej ríši ide o pomerne častý jav. Živočíchy ho používajú na rôzne účely: vábenie partnera, odstrašenie nepriateľa alebo na maskovanie.

Rôzne druhy zvierat sa farbou alebo tvarom podobajú na iné zviera alebo nejaký predmet, čím sa chránia. Majsterkami v mimikry sú napríklad chobotnice, ktoré niekedy hrajú všetkými farbami prostredia, v ktorom sa pohybujú, alebo napríklad chameleón.

Efektívna návnada

Samčeky napodobňujúce svetielkovanie samičiek tak prilákajú do siete pavúka novú korisť a predátorovi zabezpečia ďalší prísun potravy.

Vedci sa domnievajú, že pavúk využíva svetielkovanie svietiviek počas párenia vo svoj prospech. Ako však dokáže zmanipulovať samčeky, im zatiaľ nie je jasné. Majú však teóriu, podľa ktorej k tomu dochádza, keď pavúk svoje obete hryzie a zamotáva do siete. Svoju hypotézu si plánujú overiť v ďalšom výskume.

Zdroj: science.ORF.at, Spektrum.de, Current Biology

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky