Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Teleskop NEOWISE sa lúči. Z vesmíru poslal poslednú snímku

VEDA NA DOSAH

Do jeho výkladnej skrine patrí aj objav 25 komét vrátane kométy NEOWISE (C/2020 F3), ktorú sme mohli vidieť v roku 2020.

NEOWISE. Zdroj: NASA

NEOWISE. Zdroj: NASA

Planetárny obranný teleskop NASA Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer (NEOWISE) poslal na Zem svoju úplne poslednú snímku, ktorá ukončila mnoho rokov hľadania a monitorovania potenciálnych hrozieb pre našu planétu.

Ďalekohľad sme využili naplno

Americká misia WISE, respektíve už viac ako desať rokov NEOWISE, predstavuje ukážku jedného z najúspešnejších kozmických ďalekohľadov. Ten začal svoju misiu v decembri 2009. Zameraný bol na hľadanie asteroidov a komét vrátane tých, ktoré by mohli predstavovať hrozbu pre Zem. Jeho cieľom bolo skenovanie celej oblohy v infračervenom spektre.

Teleskop bol pôvodne vyslaný na desaťmesačnú misiu a po tom, ako mu došlo chladiace médium, bola jeho prevádzka ukončená. Kozmická loď bola však stále funkčná a hoci teleskop už nedokázal vidieť najslabšie infračervené objekty, bol viac než schopný pozorovať silné infračervené signály vydávané asteroidmi a kométami zahrievanými žiarením Slnka, keď sa pohybujú ďalej smerom k centru slnečnej sústavy.

26 886 704. (a posledná) expozícia NEOWISE.Zdroj: NASA/JPL-Caltech/IPAC/UCLA

26 886 704. (a posledná) expozícia NEOWISE.
Zdroj: NASA/JPL-Caltech/IPAC/UCLA

Šikovný WISE

V roku 2013 bol opäť aktivovaný a odvtedy už desaťročie pozoruje planétky, kométy i blízkozemské objekty. Počas novej misie vykonal 1,45 milióna infračervených meraní viac ako 44 000 objektov v slnečnej sústave. Z vyše 3 000 objektov nachádzajúcich sa v blízkosti Zeme, ktoré monitoroval, 215 objavil sám. Jeho pozorovania pomohli spresniť údaje o veľkosti a dráhach nespočetného množstva objektov.

Kométa C/2020 F3 (NEOWISE). Zdroj: iStockphoto.com

Kométa C/2020 F3 (NEOWISE). Zdroj: iStockphoto.com

V prvej časti svojho života objavil ďalekohľad aj desiatky miliónov aktívnych supermasívnych čiernych dier po celej oblohe. Prostredníctvom projektu Disk Detective využili odborníci dáta z WISE na nájdenie cirkumstelárnych diskov, čo sú rotujúce oblaky plynu, prachu a trosiek okolo hviezd. Do jeho výkladnej skrine patrí tiež objav 25 komét vrátane kométy NEOWISE (C/2020 F3), ktorá bola viditeľná v roku 2020.

Koniec sa blíži

Prečo ukončiť misiu, keď asteroidy a kométy nikam nezmizli a stále môžu byť rizikom? Dôvodom je aktivita nášho Slnka, ktorá spôsobuje, že NEOWISE sa dostáva stále bližšie k zemskej atmosfére. Očakáva sa, že koncom tohto roku klesne teleskop natoľko nízko do našej atmosféry, že už ho nebudeme môcť riadiť a príde očakávané zhorenie.

NASA uviedla, že vedecký prieskum sa skončil 31. júla a všetky zostávajúce vedecké údaje boli z kozmickej lode stiahnuté. Misia NEOWISE tiež prispela k vývoju svojho nástupcu – vesmírnej lode NEO Surveyor. Jej štart je plánovaný na rok 2027.

„Hoci sme smutní, keď vidíme, že sa táto odvážna misia končí, tešíme sa z budúcich vedeckých objavov, ktoré otvorila tým, že položila základy ďalšej generácie planetárneho obranného teleskopu,“ uviedla Nicola Foxová, pridružená správkyňa riaditeľstva vedeckých misií v centrále NASA.

Zdroj: IFL Science, NASA

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky