Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

V Južnej Afrike objavili dva nové druhy halucinogénnych húb

VEDA NA DOSAH

Novoobjavené druhy patria do rodu Psilocybe. Vedci zaznamenali prvé známe využitie húb domorodými liečiteľmi.

Výskumníci tiež zistili, že tento druh používajú tradiční liečitelia. Zdroj: Taylor Clark

Výskumníci tiež zistili, že tento druh používajú tradiční liečitelia. Zdroj: Taylor Clark

V Južnej Afrike našli dva nové druhy psychoaktívnych húb z rodu holohlavce (Psilocybe), čím sa celkový počet pôvodných afrických druhov zvýšil na šesť. Druhy z tohto rodu patria medzi najznámejšie a dobre preštudované huby, opísaných je ich približne 140.

Fakt, že v Afrike existujú psychoaktívne huby, vedcov neprekvapil, no ich história využívania je v tejto časti sveta veľkou neznámou. Zatiaľ jediný dôkaz o konzumácii psilocybínu domorodcami pochádza z 8 000 rokov starých nástenných malieb nájdených na stenách jaskýň v Tassili v saharskej púšti, ktoré zobrazujú pravdepodobne huby rodu Psilocybe. Novoobjavené druhy Psilocybe ingeli a Psilocybe maluti opisujú vedci v časopise Mycologia.

Čo vieme o nových druhoch?

Hubu P. ingeli našiel amatérsky mykológ minulý rok na pastvinách v provincii KwaZulu-Natal v Južnej Afrike, zatiaľ čo P. maluti objavila na malej farme Daniella Mulderová asi 500 kilometrov ďalej v provincii Slobodný. Tá poslala fotografie húb na identifikáciu Andrewovi Kilianovi, jednému z popredných juhoafrických mykológov so sídlom v Somerset West. P. maluti vraj videli aj v kráľovstve Lesotho a pomenovanie odkazuje na pohorie Maluti, kde sa vyskytuje.

Vzorky húb boli neskôr zaslané do laboratória profesorky Karin Jacobsovej na Stellenboschskej univerzite na genomickú analýzu. DNA analýzy potvrdili, že huby sú naozaj unikátne a líšia sa od iných druhov holohlavcov. Navyše sa odlišujú aj výzorom.

P. ingeli má hemisférický klobúk (čiapku) a viditeľné lupene, zatiaľ čo P. maluti má sekotioidný klobúk v tvare žiarovky. Okrem psychoaktívnych zložiek majú spoločnú jednu vec – kravský trus. Oba druhy boli prvýkrát nájdené buď v pôde bohatej na hovädzí hnoj, alebo priamo v exkrementoch.

Huba P. ingeli nájdená KwaZulu-Natal, rastúca na pastvinách. Zdroj: Talan Moult

Huba P. ingeli nájdená v KwaZulu-Natal rastie na pastvinách. Zdroj: Talan Moult

Využitie našli u šamanov

Keď sa autori štúdie vydali po stopách novoobjavených húb, pozorovali miestnych liečiteľov Basotho, ktorí využívali vo svojich rituáloch druh P. maluti na liečebné účely. Basotho sú etnickou skupinou, pôvodom z Južnej Afriky, ktorej korene možno vystopovať až do prehistorického veku.

Podľa vedcov túto hubu používajú dva rôzne typy šamanov Basotho, z ktorých prvý je známy ako linohe. Ide o veštca, ktorý vie vraj predpovedať budúcnosť vo víziách a v obrazoch vyvolaných halucinogénnymi hubami. Druhý typ šamana sa nazýva ngaka-chitja a špecializuje sa na bylinnú medicínu, ale nemá žiadne schopnosti veštenia. Aby dostali z huby, čo potrebujú, namáčajú ju i do teplej vody spolu s ďalšou halucinogénnou rastlinou zvanou Boophone disticha, čím vytvoria silný psychoaktívny čaj známy medzi miestnymi obyvateľmi ako seipone sa koae-ea-lekhoaba.

Boophone disticha

Boophone disticha je jedovatá a kedysi sa využívala na výrobu jedov na hroty šípov. Taktiež je známa pod označením opuchnuté oči alebo boľavé oči, čo odkazuje na skutočnosť, že vystavenie otvoreným kvetom v uzavretom priestore môže viesť k bolestiam očí či hlavy. Obyvatelia našli pre rastlinu Boophone disticha aj liečebné využitie. Jej časti používajú africké kmene a tiež niektorí Európania na liečenie rôznych chorôb. Vonkajší obal cibule sa aplikuje na vredy aj abscesy a čerstvé listy sa využívajú na zastavenie krvácania z rán.

Zatiaľ ide o jediný záznam využívania psychoaktívnych húb v tradičnej africkej medicíne. Výskum teda poukazuje nielen na nové druhy húb, ale aj na ich kultúrny význam a využitie.

„V Afrike je iba hŕstka mykológov, ktorí dokumentujú miestnu biodiverzitu,“ povedala profesorka Karin Jacobsová. „Vzhľadom na obrovskú diverzitu húb na kontinente ide o náročnú úlohu, a preto je spolupráca s amatérskymi domácimi mykológmi nesmierne prínosná.“

Zdroj: New Atlas, Technology Networks, PZA

(JM)

 

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky