Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Čína uviedla do prevádzky najväčšiu solárnu elektráreň na svete

VEDA NA DOSAH

Ročne by mala vygenerovať taký objem elektrickej energie, ktorý by pokryl spotrebu 3 miliónov čínskych domácností.

Pohľad na solárnu elektráreň v neďaleko čínskeho mesta Urumči v okrese Midong.

Pohľad na solárnu elektráreň neďaleko čínskeho mesta Urumči v okrese Midong. Zdroj: www.guancha.cn

Najväčšia solárna farma na svete bola podľa čínskych médií pripojená k sieti minulý týždeň. Rozprestiera sa na ploche 13 333 hektárov (32 947 akrov) na púšti v severozápadnej provincii Sin-ťiang (čínsky Xīnjiāng) a má kapacitu 3,5 gigawattu. Čerstvo spustená solárna elektráreň by mala vyrobiť toľko energie, že by mala pokryť spotrebu menšej krajiny, informujú portál IFL Science aj denník Independent s odvolaním sa na čínske médiá.

Pokryje spotrebu 3 miliónov domácností

Najväčšia solárna elektráreň v Číne aj na svete sa nachádza v púšti neďaleko Urumči, hlavného mesta Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade krajiny. Ročne by mala vygenerovať okolo 6,09 miliardy kilowatthodín elektrickej energie, čo zodpovedá ročnej spotrebe elektrickej energie 3 miliónov čínskych domácností.

Podľa britského denníka Independent by mala elektrická energia vyrobená týmto fotovoltickým projektom pokryť potreby krajín, ako sú Luxembursko alebo Papua-Nová Guinea, na jeden rok (Luxembursko so 650 000 obyvateľmi malo v roku 2022 národnú spotrebu elektrickej energie približne 6,6 miliardy kilowatthodín).

Čína a energia zo Slnka

Čína je lídrom na poli využitia solárnej energie a v roku 2023 navýšila svoju kapacitu o 50 percent. Aj ďalšie dve solárne megaelektrárne, ktoré boli do spustenia novej elektrárne najväčšie, sa nachádzajú v Číne, konkrétne v západnej časti krajiny. Obe mali kapacitu 3 GW, ako uvádza na svojej stránke mimovládna organizácia Global Energy Monitor so sídlom v San Franciscu, ktorá mapuje projekty týkajúce sa fosílnych palív a obnoviteľnej energie na celom svete.

Púštna oblasť provincie Sin-ťiang poskytuje takýmto projektom ideálne podmienky. Je riedko osídlená, má dostatok slnečného žiarenia i veternej energie. Nachádza sa tu niekoľko veľkých solárnych fariem, ktoré zásobujú energiou husto osídlené oblasti na východnom pobreží Číny.

Obrovské investície do obnoviteľných zdrojov energie

Čína v posledných rokoch investuje veľké finančné prostriedky do technológií na využitie obnoviteľnej energie. Podľa Medzinárodnej agentúry pre energetiku (International Energy Agency – IEA) ide o mimoriadne investície. „V roku 2023 uviedla Čína do prevádzky toľko fotovoltických elektrární ako celý svet v roku 2022,“ informovala agentúra v januári vo svojej správe Renewables 2023.

„Do roku 2030 (…) bude takmer polovica čínskej elektriny pochádzať z obnoviteľných zdrojov,“ odhaduje IEA. Dôvodom je najmä neustále sa zrýchľujúci rozvoj veterných a solárnych elektrární v krajine. V západnej Číne sa nachádzajú tiež spomínané ďalšie dve gigantické solárne elektrárne.

Podľa IEA bude mať Čína v roku 2024 najväčší podiel na investíciách do čistej energie s odhadovanými 675 miliardami amerických dolárov (na druhom mieste je Európa s 370 miliardami dolárov a na treťom Spojené štáty s 315 miliardami dolárov).

Nulové emisie do roku 2060?

Riedko osídlené lokality s dostatkom slnka a vetra na severozápade a západe krajiny spĺňajú všetky predpoklady na budovanie solárnych elektrární. Nachádzajú sa tu však aj bohaté ložiská ropy a nerastných surovín. I napriek veľkým investíciám do obnoviteľných zdrojov Čína stále využíva aj fosílne palivá, hoci podľa analýz časopisov Carbon Brief a The Economist emisie uhlíka poklesli.

Čínsky prezident viackrát deklaroval cieľ, podľa ktorého chce Čína dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2060 a taktiež sa bude usilovať dosiahnuť vrchol emisií CO2 pred rokom 2030. V štúdii z roku 2020 predstavil čínsky klimatický inštitút ambiciózny plán, v ktorom je solárna energia na prvom mieste. Čína podľa toho plánuje od roku 2025 do roku 2060 zvýšiť produkciu elektriny zo slnka o 587 percent.

Orientovaním sa na obnoviteľné zdroje energie by sa tak Číne mohlo podariť dosiahnuť vrchol emisií CO2 pred rokom 2030. Ak sa dá veriť uverejneným správam a číslam, tak by dosiahnutie tohto cieľa mohlo byť reálne.

Zdroj: IFL Science, Reuters, Independent, Bloomberg

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky