Vedeli ste, že potenciálne nebezpečný bakteriálny rod Cronobacter je pomenovaný podľa gréckeho titána Krona, ktorý prehĺtal svoje novonarodené deti?
Rod Cronobacter patrí medzi príležitostné patogény a spôsobuje vážne, niekedy až smrteľné, ochorenia najmä u novorodencov a dojčiat (napr. meningitídu, sepsu, enterokolitídu). Za najpravdepodobnejší zdroj infekcie sa pokladá sušená detská výživa. Rod Cronobacter je veľmi odolný voči nepriaznivým podmienkam v prostredí. Veľkým nebezpečenstvom je najmä schopnosť niektorých kmeňov prežívať aj pri vyšších teplotách (52°C – 58°C). Veľmi dôležité je preto dodržiavať správne postupy pri rehydratácii sušenej výživy mliekom alebo vodou s teplotou okolo 70°C. Okrem toho je spomínaný mikroorganizmus odolný aj proti vysušeniu a je schopný pevne sa zachytiť na povrchy ako silikón, latex, polykarbonát, antikor, sklo alebo PVC (veľmi často je to materiál použitý pri výrobe detských lyžičiek, fliaš, cumlíkov a i.). Všetky tieto skutočnosti podporujú prežívanie bakteriálneho rodu v nevhodných životných podmienkach.
Štúdium tejto problematiky je možné na odboroch:
- biológia
- molekulárna biológia
Autor: RNDr. Jana Bellová, PhD., Ústav molekulárnej biomedicíny LF, UK
Foto: http://fotky-foto.sk/
Uverejnila: ZČ