Čo majú spoločné tymian či oregano s ochranou kultúrnych pamiatok? Bylinky, tradične využívané najmä v talianskej kuchyni, tento krát poslúžili aj na vedecké účely. Tímu pod vedením Dr. Domenica Pangalla z Ústavu molekulárnej biológie SAV priniesli skutočný osoh.
Vedci totiž zistili, že esenciálne oleje uvedených byliniek dezinfikujú staré dokumenty a zabíjajú plesne, ktoré ich požierajú. V jednej banke mali fotku a v druhej esenciálny olej z oregana. Ten sa po zapnutí prístroja k fotografii rozprúdil, aby zabil plesne, ktoré fotku napadli. Následne ho vedci odviedli do tretej banky s aktívnym uhlím, ktoré ho neutralizovalo. „Ak by sme olej neodvádzali, náš ústav by pripomínal pizzeriu,“ vtipne vysvetľuje Dr. Domenico Pangallo, DrSc. z Ústavu molekulárnej biológie SAV. Jeho tím sa dlhodobo snaží nájsť nové cesty na ochranu kultúrneho dedičstva pred mikróbmi, a to pomocou byliniek. Ide o prvé a zatiaľ jediné laboratórium na Slovensku, ktoré sa zaoberá analýzami tohto druhu.
Záleží na druhu oleja
U nich ošetrená fotografia sa po dezinfekcii môže bezpečne archivovať alebo putuje do rúk reštaurátorom. To, aký účinok olej má, záleží na jeho druhu. „Vyskúšali sme ich veľa a zatiaľ sa zdá, že najlepšie sú oregano a tymian,“ vymenúva taliansky molekulárny biológ. Vedci pri testovaní nepozerajú iba na to, či olej plesne zabije, ale aj na to, pri akej koncentrácii je efektívny či nedegraduje ľudskú DNA a v neposlednom rade či nefarbí ako napríklad olej z levandule.
Tím odborníkov zo SAV, menovite RNDr. Mária Bučková, PhD., Mgr. Andrea Puškárová, PhD. Mgr. Lucia Kraková, PhD., Mgr. Tomáš Grivalský a Mgr. Lenka Jeszeová, momentálne študuje, prečo práve tymian a oregano majú vlastnosti vhodné na dezinfekciu niektorých povrchov. Pri výskume sa inšpirovali odbornými článkami, ktoré hovorili o využití esenciálnych olejov na dezinfekciu povrchov v nemocniciach. Vedecký tím okolo Dr. Domenica Pangalla bol tento rok aj súčasťou konzorcia v projekte Moderný prístup k posudzovaniu znehodnotenia a dezinfekcie historických knižných zbierok.
Obrovská škoda na kultúrnom dedičstve
Novou technikou sa vedci SAV snažia ochrániť napríklad fotky, ktoré sú vyhotovené na albumíne, čiže bielku z vajec. „Touto technikou sa robili prakticky všetky fotografie na rozhraní 19. a 20. storočia. Ak je pleseň pre tento materiál nebezpečná, tak za rok môžeme mať z fotky iba polovicu, čo by bola pre kultúrne dedičstvo obrovská škoda,“ vysvetľuje Dr. Domenico Pangallo.
Esenciálne oleje nefungujú na všetky povrchy a druhy plesní rovnako, preto musia vedci najprv urobiť mikrobiálnu diagnostiku predmetu. Pri analýze starej fotografie vedci najprv neinvazívne odoberú vzorky, ktoré kultivujú a podrobia analýze DNA. „Fotografia je ako pacient, nemôžete kúsok odstrihnúť a potom na ňom experimentovať,“ hovorí taliansky vedec pracujúci v službách SAV. Keď zistia, aké mikroorganizmy sa na nej nachádzajú, skúmajú, či „hosťovský materiál“ aj požierajú.
Múmie, sochy aj fresky
Diagnostiku pamiatok robia vedci z Ústavu molekulárnej biológie SAV aj pre rôzne inštitúcie a múzeá. Dr. Domenico Pangallo popri tom tvrdí, že by ich mohlo byť aj viac, keby boli reštaurátori otvorenejší novým postupom. „Robili sme kultivačnú mikrobiálnu analýzu a analýzu DNA múmie Žofie Šerédy, analýzu sochy Cyrila a Metoda na Devíne či najstaršej fresky na Slovensku, ktorá je v Starej Lomnici,“ vymenúva ich posledné práce.
Spolu s kolegami z Lodžskej polytechniky a z pražskej Vysokej školy chemicko-technologickej sa vedci SAV tiež chystajú analyzovať stupeň biologického znehodnotenia vybraných knižných zbierok historických knižníc v Poľsku, Česku a na Slovensku. V rámci nich plánujú najskôr identifikovať objekty s príznakmi biologického znehodnotenia, riešiť účinnosť metód dezinfekcie historických kníh a posúdiť, ako tieto metódy na knihy pôsobia. „Chceme stanoviť protokoly, podľa ktorých sa môžu mikroorganizmy na a v knihách rýchlo identifikovať. Tiež sa plánujeme sústrediť na ich dezinfekciu pomocou esenciálnych olejov,“ hovorí vedec.
Dr. Domenico Pangallo so svojím tímom z Laboratória environmentálnej a potravinovej mikrobiológie už má v talóne aj cenné ohodnotenie. Tento rok získali Cenu SAV za ochranu kultúrneho dedičstva a výskum kvality tradičných slovenských potravín.
Informácie poskytla: Zuzana Vitková, Referát pre komunikáciu a média Slovenskej akadémie vied
Foto: Pixabay.com
Redigovala: Slávka Habrmanová, NCP VaT pri CVTI SR
Uverejnila: ZVČ