Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Čo nájdete v Quarku 7/2020

VEDA NA DOSAH

Ako hlavnú tému júlového čísla Quarku pripravila geomorfologička Mária Bizubová článok o náučných chodníkoch Slovenska. Je spoluautorkou postupne budovanej databázy slovenských náučných chodníkov, ktorých počet je už viac ako 600.

Quark 7/2020, Zdroj: Quark

Pramene poznania krajiny

Slovensko je malá krajina, no z prírodného a kultúrno-historického aspektu mimoriadne rôznorodá a bohatá. Medzi zdroje zaujímavých informácií patria aj náučné chodníky.

Uviesť ich definitívny počet nie je možné, pretože stále pribúdajú nové. Informácie o ich existencii sa väčšinou získavajú náhodne na základe pomerne neúplných údajov v médiách. Zistenie o tom, že niektorý náučný chodník už neexistuje alebo informačné panely sú zničené, je tiež často len otázka náhody.

Prvý náučný chodník na našom území vznikol ešte v roku 1960. Išlo o náučnú trasu v prielomovej doline Dunajca v pohorí Pieniny, ktorá však nebola identická so súčasným náučným chodníkom. Historickou zaujímavosťou je, že už v roku 1926 vznikol na území Štiavnických vrchov v okolí Piargu (terajších Štiavnických Baní) príležitostný lesnícky zameraný náučný chodník s 32 zastávkami.

Zatiaľ čo začiatkom 80. rokov 20. storočia bolo na Slovensku len 12 náučných chodníkov, koncom 20. storočia sa ich množstvo zvýšilo na necelú stovku. Evidentný nárast počtu náučných chodníkov možno sledovať od roku 2000.

V kontexte odpovede na otázku, či sú alebo nie sú náučné chodníky skutočne prameňmi nového poznania, je dôležité ich podstatne mnohotvárnejšie a špecializovanejšie zameranie ako v minulosti. Súvisí to tiež s oveľa pestrejšou skladbou autorov a realizátorov náučných chodníkov i úsilím poskytnúť širokej laickej, ale aj odbornej verejnosti nové poznanie.

Okrem komplexne zameraným náučných chodníkov, ktoré poskytujú informácie o krajine v najširšom slova zmysle, sú teraz výrazne preferované špecializované náučné chodníky, napríklad historické, geologické, banícke, lesnícke, vinohradnícke, astronomické, včelárske, ekologické, rozprávkové a mnohé iné.

Lietajúci zdravotníci

Drony, pôvodne vyvinuté na armádne účely, majú obrovský potenciál v najrôznejších oblastiach. Od jesene minulého roku, keď sa čínske mesto Wu-chan stalo epicentrom vzniku nového typu koronavírusu, ktorý sa následne rozšíril po celom svete, sa stali drony významnými pomocníkmi v čase opatrení chrániacich ľudí pred možnou nákazou.

Radosť z vedy

Popularizácia vedy je dôležitou súčasťou práce vedcov a keď ju správne uchopia, môžu sa tak sami naučiť niečo nové. O tejto téme sme sa rozprávali s Jurajom Tekelom z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave.

Robot s ľudským hmatom

Soft robotika alebo inak povedané mäkká robotika je v súčasnosti jedným z najsledovanejších odvetví. Roboty, pri stavbe ktorých sa namiesto tradičných tvrdých a pevných materiálov používajú mäkké a ohybné, môžu bezpečnejšie spolupracovať s ľuďmi a uplatniť sa pri manipulácii s jemnými predmetmi.

Vynachádzavé čmele, Monument skrytý pod zemou, Vyvoláva opar alzheimera?, Kolapsov bolo viac, Zo Sibíri na Aljašku, Sladká ťažká voda, Strata zraku a zvuk, Prílivový chvost, Vlasy z laboratória, Vydrží aj v pekle, Supravodivosť v teple, Prelomový mikroskop – to je výber ďalších tém, ktoré nájdete v rubrike Magazín. Samozrejme, aj v júlovom čísle Quarku sa môžete otestovať a precvičiť si mozgové bunky riešením zaujímavých úloh.

Výber článkov v júlovom čísle časopisu Quark

Trpaslík v dvojhviezde

Vedci z univerzity v Sheffielde objavili v dvojhviezdnom systéme starú pulzujúcu hviezdu, čo im umožní získať dôležité informácie o vývoji a zániku hviezd podobných Slnku.

Exotika v našej prírode

Živočíchy a rastliny nevšedných farieb a tvarov lákajú mnohých cestovateľov. Skutočnosť je však taká, že za exotikou netreba ísť ďaleko. Niekedy stačí vyjsť na najbližšiu lúku.

Palmové víno

K romantickej predstave trópov, najmä pláží obmývaných teplým morom, neodmysliteľne patria kokosové palmy, z ktorých sa dá využiť takmer všetko.

Miniatúrny kontinent

Zasnežené vrcholky hôr, ihličnaté lesy, strmé skaly, ale aj vyprahnutá krajina s kaktusmi a pieskové duny ako na púšti. To všetko nájdete na malom ostrove Gran Canaria v Atlantiku.

Po stope meteoru

Pri troche šťastia môžeme na nočnej oblohe pozorovať meteor, ako jasne a rýchlo planie. Tento úkaz ponúka zamyslenie: Vidíme rovnaký meteor ako iný pozorovateľ? Odpoveď nie je jednoduchá.

Monštrum na kolesách

Pod pojmom veľké auto si štandardne predstavujeme kamión s návesom. No ten je v konkurencii s najväčšími dumpermi skôr nedochôdča a pri najväčšom obrovi na kolesách vyzerá ako hračka.

Mesiac, Mars a ďalej

Stanicu Gateway, ktorú pozná asi každý fanúšik sci-fi ako fiktívny vesmírny prístav dávnej mimozemskej civilizácie, chce na orbite okolo Mesiaca postaviť NASA. Tá skutočná však nebude mať parametre výtvoru fantázie spisovateľa Frederika Pohla.

Svetlo na konci tunela

Za prenos nervových vzruchov sú v ľudskom tele zodpovedné dva systémy: centrálny a periférny nervový systém.

Viacrozmerné piškvorky

Bežné piškvorky sa hrajú s cieľom umiestniť tri rovnaké symboly v riadku, v stĺpci alebo diagonálne na dvojrozmernej hracej ploche. Existujú však aj odvážnejšie viacrozmerné varianty hry.

Neverte vlastným očiam

Veľa ľudí považuje očité svedectvo za najvyššiu formu dôkazu. Videl som to, preto to musí byť pravda. Optické ilúzie sú nielen zábavkou, ale ponúkajú aj cenné ponaučenie.

Kto boli Kanaánci?

Genetický základ 93 jedincov ukázal, že protivníci biblických Hebrejcov pochádzali z Anatólie, Kaukazu a Iránu.

Netopiere – rezervoár vírusov

Neustále pribúdajú informácie o nových smrteľných vírusových infekciách, ktoré sa znenazdajky objavili a ohrozujú ľudstvo. Ekologické štúdie potvrdili, že v ich šírení zohrávajú úlohu rôzne druhy netopierov.

Nové vydanie časopisu Quark nájdete v novinových stánkoch od 1. júla 2020, Zdroj: Quark

Nové vydanie časopisu Quark nájdete v novinových stánkoch od 1. júla 2020. Želáte si dostávať časopis každý mesiac priamo do svojej poštovej schránky? Objednajte si zvýhodnené predplatné: www.quark.sk/predplatne/,

Zdroj: Quark

(DK)

SÚVISIACE ČLÁNKY

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky