Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Oxfordskí vedci urýchlili diagnostiku SARS-CoV-2

Denisa Koleničová

Nový spôsob testovania je až trikrát rýchlejší než pôvodný.

Ilustračná grafika: Nový koronavírus so zobrazenou molekulou RNA. Zdroj: iStockphoto.com

Predchádzajúce testy vírusovej RNA trvali približne 1,5 až 2 hodiny.

Výskumný tím, ktorý viedli profesori Zhanfeng Cui a Wei Huang, však prišiel s novým spôsobom, ktorý trvá iba 30 minút a nevyžaduje si ani žiadne špeciálne prístroje.

Výsledky sa dajú prečítať voľným okom

„Krása testu spočíva v detekcii, dokáže totiž špecificky rozpoznať fragmenty RNA a RNA SARS-CoV-2. Okrem toho test obsahuje niekoľko kontrolných bodov, ktoré zabraňujú vznikaniu falošne pozitívnych alebo falošne negatívnych výsledkov. Výsledok testu je tak veľmi presný,“ vysvetlil v tlačovej správe Univerzity v Oxforde profesor Wei Huang.

Navyše je nová metóda veľmi citlivá. Dokáže skôr identifikovať infikovaných pacientov, čo potenciálne pomáha znižovať šírenie koronavírusu SARS-CoV-2.

Po technickej stránke stačí na novú diagnostiku iba tepelný blok, ktorý udržuje konštantnú teplotu, a tak umožňuje reverznú transkripciu RNA a amplifikáciu DNA.

Výsledky sa dajú prečítať voľným okom, preto by takáto diagnostika mohla byť veľmi užitočná najmä v nemocniciach, ktoré sa nachádzajú vo vidieckych oblastiach a ich súčasťou nie sú špeciálne laboratóriá.

Technológiu overovali na skutočných vzorkách

Vedci overovali technológiu pomocou skutočných klinických vzoriek v nemocnici Shenzhen Luohu v Číne. Súpravy na rýchlu detekciu testovali na šestnástich klinických vzorkách, pričom osem z nich bolo pozitívnych a osem negatívnych.

Výsledok potvrdili aj klasické testy ako RT-PCR a ďalšie metódy. Všetky testy s použitím nových súprav boli úspešné.

Ďalším krokom vo výskume by malo byť vytvorenie integrovaného zariadenia, aby sa test mohol použiť na klinikách, letiskách, či dokonca aj doma.

Vedci preto plánujú spustiť klinické validácie v Spojenom kráľovstve a skúmajú možnosti ako vyrobiť testovacie súpravy.

Zdroj: Tlačová správa Univerzity v Oxforde

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky