Kukurica je prastará kultúrna plodina, pôvodom z Ameriky, ktorá sa podľa archeologických nálezov pestovala v 5. – 6. tisícročí pred n. l. Dnešné pestovateľské a technologické inovácie umožňujú pestovať kukuricu i v oblastiach kde to nebolo ešte donedávna možné.
Z celkovej svetovej produkcie kukurice zhruba 70% sa využíva na kŕmenie, 20% na ľudský konzum, 5% na priemyselné spracovanie a 5% na osivo. Na potravinárske účely sa najčastejšie používa kukuričná múka a krupica. Značné množstvo sa spracúva na kukuričný škrob, alkohol, pivo a iné produkty.V potravinárskom priemysle slúži kukurica ako zdroj oleja, škrobu, glukózy, fruktózového sirupu a bioetanolu. Uvažuje sa aj o použití kukurice pre výrobu bio-degradovateľných plastov a proteínov pre medicínske účely.
Veľmi cenný vo výžive ľudí je olej získaný z klíčkov kukurice, ktorý obsahuje viac ako 50% kyseliny linolovej. Kukuričné zrno vo fyziologickej zrelosti obsahuje 71% škrobu, 3% cukru, 12% bielkovín a 1,7% vlákniny. To umožňuje vyrábať z neho u nás ešte stále nedostatkové výrobky ako sú: glukózový a fruktózový sirup, modifikované škroby, sorbit, klíčkový olej atď.
Ako si na nej pochutiť?
Na konzum sa používa aj kukurica cukrová, ktorá sa zberá v mliečnej zrelosti a konzumuje sa buď v čerstvom, alebo mrazenom stave. V mliečnej zrelosti obsahuje 30 % sušiny, z toho 2 % cukrov, 80 – 120 mg vitamínu C a z minerálií najmä Zna Mg.
V značnej miere sa používa aj kukurica pukancová, z ktorej pražením zŕn vznikajú pukance (pop–corn). Kukurica má významné miesto aj v diétnej strave, napr. pri bezlepkovej diéte (celiakia).
Kukurica sa spracúva najmä v škrobárenskom, tukovom, liehovarskom, chemickom a mlynárenskom priemysle a používa sa aj na výrobu liečiv – antibiotík. Veľmi cenným výrobkom je kukuričný škrob, ktorý sa dáva do pudingových krémov.
Na čo je to dobré?
Kukurica obsahuje: škrob, bielkoviny, tuky, celulózu, vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, provitamín A (karotén) a vitamín E. Z minerálnych látok v nej prevláda fosfor, draslík, vápnik a horčík, ktorý pomáha znižovať stres. Zo stopových prvkov stojí za povšimnutie mangán, meď, nikel, molybdén, jód, selén a nechýba ani železo a zinok. Okrem toho obsahuje aj saponíny, flavóny a allantoín.
Vitamín B1 je využívaný mozgom na produkciu acetylcholínu. Ten je spolu s ďalšími látkami zodpovedný za uchovanie dobrej pamäte aj koncentrácie, pomáha rozvíjať fantáziu a kreativitu. Jeho nedostatok môže zapríčiniť apatiu, depresiu, dezorientáciu či zábudlivosť.
Kukurica neobsahuje lepok, preto je vhodná pre celiatikov.
Účinky:
Ako malé deti sme asi všetci s obľubou „vyžúvali“ kukuricu na babkinom dvore, ale postupom času sme sa mohli dočítať o tom ako je kukurica energeticky bohatá a nevhodná pri chudnutí. Tieto tvrdenia však nie sú pravdivé. Keď chcete schudnúť tak určite zapojte kukuricu do Vášho jedálnička. Kukurica upravuje trávenie a zároveň zlepšuje pravidelnú stolicu. Kukurica je vhodná i pri chudnutí. Zabezpečuje pocit nasýtenia, vyrovnáva a dodáva hladinu cukru do krvi. Dopĺňa životne dôležité živiny do tela. A zabezpečuje správne odvodnenie a vyprázdňovanie čo je pri chudnutí veľmi dôležitá vec. Zjedzte jednu kukuricu denne a tak si môžete urýchliť svoje chudnutie. Nezabúdajte aj na dostatočný pitný režim a cielený pohyb.
Benefity:
- chráni telo pred vplyvom voľných radikálov v tele
- zasýti žalúdok na dlhšiu dobu
- obsah sacharidov sa postupne uvoľňuje do krvi (zabraňuje prudkému stúpaniu glykemického indexu)
- má močopudné účinky – odvodňuje telo, prečisťuje obličky a močové cesty
- pôsobí aj na krvotvorbu – (anémia, chudokrvnosť)
- zvyšuje tvorbu kolagénu v tele – zabezpečuje pružnosť pokožky
- chráni sietnicu a prispieva k tomu, aby sa zachovala zraková schopnosť
- ochraňuje telo proti vstupu voľných radikálov
- znižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu a mŕtvice
- má močopudný účinok
- pomáha efektívne pri napuchnutí nôh, ktoré býva spôsobené zadržovaním vody v tele.
Náš pokus
Od roku 2000 je na Výskumnej stanici NPPC – VÚRV Piešťany v Borovciach založený pokus, kde porovnávame štyri spôsoby obrábania pôdy (konvenčný, minimalizačný, nastielací a no-till) v produktivite, efektívnosti a ekologickej vhodnosti.
V osevnom postupe sú pšenica letná forma ozimná, kukurica siata na zrno, jačmeň siaty jarný, sója fazuľová. Kukuricu sejeme vo všetkých technológiách sejačkou Kinze.
A naše výsledky?
Pri kukurici siatej na zrno sme v priemere rokov dosiahli najvyššiu úrodu zrna pri konvenčnej technológii, o niečo nižšiu v minimalizačnej a o viac ako 11% nižšiu v bezorbovej a s nastielacej technológii. Pri kukurici na zrno býva najvýraznejší rozdiel medzi technológiami v suchých rokoch. Aj keď z celkového pohľadu nemožno jednoznačne odporúčať žiadnu z hodnotených technológii, opodstatnenie v poľnohospodárskej praxi majú všetky technológie. Úroda je len jedným z hodnotiacich ukazovateľov a aj pri tej pozorujeme náznak približovania sa úrod pri redukovaných a pôdoochranných technológiách k úrodám dosahovaným pri pestovaní plodín konvenčnou technológiou. Významným z tohto pohľadu je prínos pôdoochranných technológií z hľadiska zlepšenia pôdnych fyzikálnych, chemických vlastností, zvýšenia činnosti pôdneho makro a mikro edafónu, zamedzenia vodnej a veternej erózie, obmedzenia produkcie skleníkových plynov a ďalších vlastností, ktoré v konečnom dôsledku budú prínosom celospoločenského významu, najmä v kontexte prebiehajúcej klimatickej zmeny a zhoršených celosvetových ekonomických podmienok.
Autor: Ing. Rastislav Bušo, PhD., Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum /NPPC/, Výskumný ústav rastlinnej výroby Piešťany
Foto:
Autor
http://cdn.shopify.com/s/files/1/0263/7791/products/Amazing-zea-mays_large.jpg?v=143543465
http://www.packetseeds.com/acatalog/Rising%20Sun.jpg
Uverejnila: ZVČ
Nemusíme utrácať peniaze za drahé lieky. Vždy nám nepomôžu tak účinne ako to, čo nájdeme v našej vlastnej záhrade alebo na trhovisku. Zázrakov v slovenských záhradách, na poliach a lúkach máme dosť. Sú to nenápadné plodiny, ktoré dokážu prispieť k celkovému zdraviu nášho organizmu. Mnohé z nich sú komerčne známe a mnohé obchádzame bez toho, aby sme vedeli, aké sú vzácne.
Ak chcete vedieť o našich rastlinách a potravinách viac z vedeckého hľadiska, navštívte stránku Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra a zistíte, koľko vzácneho výskumu sa na Slovensku venuje tomu, čo dokážeme zužitkovať pre svoje zdravie.