Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Vedeli ste? Na Slovensku má svoje korene desať laureátov Nobelovej ceny

VEDA NA DOSAH

Nová kniha Štefana Lubyho je poctou svetovým vedcom so slovenskými koreňmi aj splatením dlhu našim osobnostiam.

Profesor Štefan Luby a jeho kniha Štyridsať výstupov na Olymp. Zdroj: SAV

Profesor Štefan Luby a jeho kniha Štyridsať výstupov na Olymp. Zdroj: SAV

Na Slovensku má svoje korene desať laureátov Nobelovej ceny. Svoj pôvod z územia nášho dnešného štátu odvodzujú aj strojcovia atómovej a vodíkovej bomby. Nielen tieto fakty a zaujímavosti, ktoré ukazujú na prepojenosť slovenskej a svetovej vedy, spísal vo svojej najnovšej publikácii prof. Štefan Luby. Jeho kniha Štyridsať výstupov na Olymp prichádza v týchto dňoch do kníhkupectiev. Vo štvrtok 12. septembra 2024 ju autor slávnostne uviedol v Malom kongresovom centre vydavateľstva SAV VEDA.

Vedecký Olymp

Kniha je rozdelená do piatich kapitol, v ktorých autor rozoberá život, ale často aj osobné skúsenosti a zážitky laureátov Nobelových cien s koreňmi na Slovensku cez ich návštevy v Slovenskej akadémii vied či na Slovensku až po stretnutia bývalého dlhoročného predsedu SAV s laureátmi v zahraničí.

Profesor Štefan Luby však v diele Štyridsať výstupov na Olymp neopomenie ani významné osobnosti svetovej vedy s koreňmi na Slovensku. Piatu kapitolu venoval autor domácim osobnostiam vedy a techniky, z ktorých mnohé výrazné mená sú širokej verejnosti málo známe.

„Ide vlastne o také splatenie dlhu týmto osobnostiam,“ vysvetľuje prof. Štefan Luby aj názov kapitoly knihy Domáce osobnosti vedy a techniky – splácanie dlhov.

 Štyridsať výstupov na Olymp prichádza v týchto dňoch do kníhkupectiev. Zdroj: SAV

Štyridsať výstupov na Olymp prichádza v týchto dňoch do kníhkupectiev. Zdroj: SAV

Vydavateľstvo SAV VEDA

Kniha nie je len faktografickým súhrnom, je plná fotografií, historických záberov, ale aj osobných spomienok a príhod, zaujímavých úryvkov z vedeckých prednášok i množstvom podrobností z výskumov.

Časť knihy venoval prof. Š. Luby aj svojmu pôsobeniu vo vydavateľstve SAV VEDA, ktoré knihu vydalo. Sám hovorí: „Život vo VEDE je môj druhý život, prvý žijem vo vede.“ Autor, sám významný fyzik, je, ako hovorí riaditeľ vydavateľstva, výrazný intelektuál.

„Až raz budeme robiť vo VEDE bilanciu, budeme sa môcť pochváliť skutočne osobitným vydavateľským vkladom do slovenskej knižnej kultúry: sme vydavateľmi slovenského Johnsona (Paul Johnson – anglický novinár, populárny historik, autor prejavov a spisovateľ – pozn. aut). Nuž a takéto označenie vo vydavateľskej branži, verte, nie je na zahodenie,“ dopĺňa Peter Brňák, riaditeľ vydavateľstva SAV VEDA.

Viac o profesorovi Lubym

Dr. h. c. prof. Štefan Luby, DrSc., slovenský fyzik, sa už dvadsať rokov venuje literatúre faktu. Napísal 17 kníh o vedeckých osobnostiach, cestách za vedou, vydal zbierky aforizmov, bonmotov a esejí. Začal trilógiou Moji intelektuáli o významných vedeckých osobnostiach zo Slovenska i zo zahraničia. Nadviazal na ňu knihou Legendy a inšpirácie a uvedený žáner završuje zväzkom Štyridsať výstupov na Olymp. Autor získal za svoju tvorbu viacero ocenení, predovšetkým národnú Cenu Vojtecha Zamarovského.

Zdroj: SAV

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky