Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Kontrolór pstruh

VEDA NA DOSAH

ilustračné foto

Pstruh zaznamená nečistotu vody rýchlejšie ako prístroj

Pstruh potočný je jedným z pôvodných druhov tunajších rýb. Podľa miesta výskytu pstruh vytvára mnohé varianty, ktoré sa často nápadne líšia tvarom tela i sfarbením. Pstruh potočný je jedna z geograficky najrozšírenejších rýb. Nájdeme ho aj v Nórsku, Írsku, Rusku, Indii, Severnej Afrike, Južnej Amerike, či v Austrálii. Zaujímavým je jeho vzťah k výlučne čistej vode. Práve ten sa využíva aj v slovenskej vede.

Práve vďaka vzťahu k čistej vode sa začal vo veľkom meradle využívať pstruh aj na vedecké účely. Ako hovorí Ing. Karol Munka, PhD., vedúci oddelenia technológie úpravy vody, Výskumného ústavu vodného hospodárstva: „ pstruh je schopný zaznamenať zhoršenú kvalitu pitnej vody a oznámiť tento fakt zmenou svojho správania. Práve preto sa na Slovensku pstruh chová vo vodárenských nádržiach“.  Tu plnia tieto ryby úlohu kontrolóra čistoty pitnej vody. Vďaka pstruhom sa dokonca nemusíme báť ani teroristického útoku na vodárenskú nádrž. Pstruh vo vodárenskej nádrži s pitnou vodou by o ňom vedel ako prvý. Napríklad v Bratislave pstruhy kontrolujú stav vody dlhodobo a ich práca je nesmierne užitočná. Aj napriek skvelým vedeckým poznatkom, ku ktorým dokáže človek dospieť, je príroda stále tým najlepším vedcom.

Typická voda, kde pstruha potočného takmer zaručene nájdete je voda rýchlo tečúca, studená a čistá s vysokým obsahom kyslíka.

 

Autorka: Jasmína Stauder

Foto: www.pixabay.com

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky