Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Mars má jedinečných obyvateľov

VEDA NA DOSAH

ilustračné foto

Vedeli ste, že na Marse stále žijú roboty?

Presne tak, po povrchu Marsu sa na svojich kolieskach premávajú roboty. V súčasnosti sú funkčné už len dva, a to Curiosity a Opportunity. Ide o sondy postavené na Zemi a vyslané ľuďmi na Mars. Obidve už majú dávno po svojej plánovanej dobe životnosti (Opportunity je na Marse už viac ako 11 rokov), a tak možno o chvíľu na Marse už žiadne fungujúce roboty nebudú.

Prečo sú fungujúce sondy len na Marse? Z planét pristáli sondy už len na Venuši. Boli to sondy ešte zo Sovietskeho programu Venera, no najodolnejšia z nich tam vydržala fungovať len 2 hodiny. Podmienky na Venuši sú totiž pekelné. Prší tam kyselina sírová, atmosférický tlak je ako 900 m pod hladinou mora a teplota dosahuje 460 °C.

Na iných planétach zatiaľ sondy nepristáli. V prípade Merkúru je to komplikované a v prípade ostatných planét nemožné, lebo sú to plynové obry bez pevného povrchu. Niekoľko sond ale pristálo na iných telesách, napríklad na Saturnovom mesiaci Titan, či na kométe. Ešte omnoho viac ich stále funguje vo vesmíre, kde obiehajú okolo planét, Slnka, či dokonca mieria preč zo Slnečnej sústavy.

Štúdium tejto problematiky je možné na odbore:

  • fyzika

 

Autor: Mgr. Ján Bogár, P-mat n.o. a FMFI UK

Foto: http://fotky-foto.sk/

Uverejnila: ZČ

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky