Chirálne separácie sa využívajú v takých oblastiach analýzy, kde rozdielne účinky jednotlivých enantiomérnych foriem môžu mať vplyv na výsledné vlastnosti produktov (vôňa, chuť, biologické a farmakologické účinky). Na základe enantiomérneho zastúpenia látok v potravinách sa môže hodnotiť kontaminácia, doba a vhodnosť skladovania, vek a pôvod potravín, ako aj kvalita ich technologického spracovania.
Cieľom projektu Ing. Anny Lomenovej z Ústavu analytickej chémie (Fakulta chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave) s názvom „HPLC separácia enantiomérov aminokyselín. Využitie laboratórne pripravených a komerčných chirálnych stacionárnych fáz“ je vývoj HPLC metódy na separáciu a stanovenie enantiomérov aminokyselín vo vzorkách nápojov, ako sú vína, energetické nápoje a iné. „Na separáciu enantiomérov sa otestujú enantioselektívne sorbenty na základe makrocyklických antibiotík a laboratórne pripravené sorbenty na základe polymérov s odtlačkami molekúl,“ vysvetľuje Ing. Anna Lomenova.
Problematika v rámci projektu sa bude riešiť v nasledovných etapách:
- Príprava a charakterizácia sorpčných materiálov na základe polymérov s odtlačkami molekúl na enantioselektívnu separáciu aminokyselín.
- HPLC separácia enantiomérov aminokyselín s dôrazom na výber druhu chirálnej stacionárnej fázy (laboratórne pripravené a komerčné chirálne stacionárne fázy), na výber vhodného zloženia mobilnej fázy a typu detekcie.
- Prešetrenie vplyvu teploty kolóny na účinnosť separácie enantiomérov.
- Analýza reálnych vzoriek.
Ako ďalej priblížila autorka projektu, výsledky riešenia projektu budú prínosom pre oblasť potravinárskej analýzy. „Získané výsledky budú prezentované na domácich a zahraničných vedeckých konferenciách a tiež je plánovaný aj výstup v podobe vedeckej práce v časopise.“
Projekt s názvom HPLC separácia enantiomérov aminokyselín. Využitie laboratórne pripravených a komerčných chirálnych stacionárnych fáz patrí medzi projekty, ktorým bol udelený grant STU.
*********************************************
Rektor STU Robert Redhammer udeľoval granty mladým vedcom už po 9. raz. Každý z podporených mladých vedcov získal príspevok vo výške tisíc eur. Odovzdávanie grantov sa uskutočnilo v Aule D. Ilkoviča začiatkom mája 2018. Granty si prevzali mladí vedci zo všetkých fakúlt Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, najsilnejšie zastúpenie má Stavebná fakulta (SvF) či Fakulta chemickej a potravinárskej technológie (FCHPT).
Rektor STU Robert Redhammer vysvetlil, že univerzitný grantový program pre mladých je „školou“ písania úspešných projektov a vyzýva riešiteľov, aby sa postupne uchádzali o národné a medzinárodné granty a nadväzovali kontakty s výskumnými kolektívmi v zahraničí. Na tento grantový program nadväzuje na STU ďalší pre skúsenejších vedcov – Grantový program na podporu excelentných tímov mladých výskumníkov. STU finančne odmeňuje aj najlepšie vedecké publikácie a aj tímy, ktoré sa zapájajú do medzinárodných konzorcií a uchádzajú sa o medzinárodné granty.
Odborný garant textu: Ing. Anna Lomenova, Ústav analytickej chémie, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave v Bratislave
Spracovala: Slávka Cigáňová (Habrmanová), NCP VaT pri CVTI SR
Ilustračné foto: Pixabay.com
Uverejnila: VČ