Zdraviu prospešná zelenina: brokolica

15. júl. 2020 • Zdravotné vedy

Zdraviu prospešná zelenina: brokolica

Odborníci na výživu zaraďujú brokolicu medzi najzdravšie potraviny. Je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny, kyseliny listovej a ďalších telu prospešných látok. Podporuje imunitný systém a je ľahko stráviteľná.

Brokolica (Brassica oleracea) patrí do čeľade kapustovitých rastlín. Pôvodne išlo o divoko rastúce druhy v oblasti Stredozemného mora. Do súčasnej podoby brokolicu vyšľachtili Taliani. Pochádza pravdepodobne z Apeninského polostrova, do Francúzska sa dostala na začiatku 16. storočia. Najviac sa rozšírila až v 30. rokoch 20. storočia, v období veľkej talianskej imigrácie, kedy prenikla aj na americký kontinent. V súčasnosti sa najviac pestuje v Stredomorí a v USA.

Koncentrované zdravie na tanieri

Ide o nutrične bohatú zeleninu, v ktorej je veľa bielkovín a vlákniny, ako aj minerálnych látok, ako sú draslík, horčík, betakarotén či luteín. Obsahuje tiež vápnik, vitamín A a C.

Brokolica má dvojnásobné množstvo vitamínu C ako pomaranč a obsahuje aj veľa železa či antioxidanty, ktoré pomáhajú v boji proti infekciám a chorobám. Okrem toho sa v jej „portfóliu“ nachádza aj sulforafán, látka, ktorá má protirakovinové účinky. Ide o prirodzene sa vyskytujúcu organickú zlúčeninu síry, ktorá sa nachádza v hlúbovej zelenine, ako je brokolica, ružičkový kel, kapusta, karfiol, chren a rukola.

Brokolica tiež obsahuje vysokú hladinu kalcia a vitamínu K. Pomáha udržiavať nízku hladinu cukru v krvi. Detoxikuje, a tak pomáha pečeni, obličkám, črevám, pľúcam i koži eliminovať množstvo toxínov a zabrániť ich koncentrácii.

Odborníci sa zhodujú, že zvýšenie objemu listovej zeleniny v strave (okrem brokolice do tejto skupiny patrí napríklad aj špenát, kapusta či kel) má mimoriadne pozitívne účinky na zdravotný stav ľudí s akoukoľvek diagnózou.

Jednoduchá príprava a skvelé účinky na organizmus. Zdroj: iStockphoto.com

Dobrá na tlak, kĺby, ale aj proti infekciám

Draslík, ktorý sa nachádza v brokolici, má pozitívny vplyv na hladinu krvného tlaku a podporuje správnu činnosť obličiek pri zbavovaní sa toxínov. Je dôležitý pri prevencii srdcových infarktov, upokojuje a stabilizuje krvný obeh a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, čím pôsobí aj proti mozgovým príhodám.

Látka luteín zasa pôsobí ako silný antioxidant chrániaci telo pred škodlivým pôsobením voľných radikálov. Spomaľuje vznik degeneratívnych zmien na sietnici (makulárna degenerácia) a vznik šedého zákalu šošovky.

Brokolica chráni oči a kožu pred ultrafialovým žiarením a eliminuje zápal kostných kĺbov. Obsahuje aj nerozpustnú vlákninu, ktorá zabezpečuje dobré fungovanie tráviaceho traktu. Tento zelený zázrak je známou zbraňou využívanou pri redukcii hmotnosti. 100 gramov surovej brokolice obsahuje: 34 kalórií, 7 g sacharidov, z toho tvorí 2,6 g vláknina a 1,7 g cukor, 2,8 g bielkovín, 0,4 g tuku. Neobsahuje cholesterol.

Brokolica pôsobí preventívne proti infekciám, stimuluje metabolizmus sacharidov i bielkovín a posilňuje činnosť svalov. Okrem toho tiež podporuje imunitný systém, posilňuje srdce a krvný obeh, zabezpečuje výživu buniek kyslíkom. Pravidelná konzumácia brokolice môže znížiť riziko niektorých typov rakoviny. Obsahuje napríklad fytochemikálie, ktoré pomáhajú telu zbaviť sa Helicobactera pylori, ktorý zvyšuje riziko rakoviny žalúdka.

Brokolicu môžeme konzumovať aj surovú. Zdroj: iStockphoto.com

Bonus: jednoduchá príprava

Brokolica sa môže konzumovať surová alebo varená, a to nielen jej ružičky, ale aj drobné listy a stopka. Najvhodnejší spôsob prípravy z hľadiska zachovania vitamínov a živín je dusenie na pare, pri ktorom sa odporúča do hrnca vložiť nakrájanú stopku o niečo skôr ako hlavu či listy. Správne udusená brokolica má zostať trochu chrumkavá. Varenie a vyprážanie spôsobuje zmeny zloženia živín v brokolici, najmä zníženie obsahu vitamínu C.

Brokolica výborne vynikne v kombinácii s cuketou, spolu s mrkvou a karfiolom tvorí mimoriadne lahodný základ pre cestovinový šalát či polievku, v ktorej jej zasa môže robiť spoločnosť špenát. Obľúbené sú aj palacinky, omelety či zapekaná brokolica so syrom, známe sú tiež slané koláče či nátierky.

Zo surovej brokolice je si najlepšie pripraviť smoothie, ktorého chuť môžete zjemniť pridaním kivi alebo ďalších druhov zeleného ovocia či zelenej zeleniny.

Čerstvá brokolica má tmavozelenú až modrastú farbu. Dlho však taká nevydrží, preto ju treba spotrebovať čím skôr, prípadne ju zamraziť. Keď už nie je čerstvá, jej ružičky a listy sú žlté. Hnedá farba znamená začínajúci proces hnitia, takýto kus už nie je vhodný na konzumáciu.

 

Marta Bartošovičová

Zdroje:

Zdravopedia.sk
Strava.sk

Súvisiace:

Hore
Vedecká cukráreň 10/2020
Veda v CENTRE 10/2020
sutaz FB TVT 2020
Noc výskumníkov 2020
Veda v CENTRE / Vedecká kaviareň 9/2020
Quark_10/2020
TVT2020 prihlasovanie
Agrofilm
Aurelium - centrum vedy
Quark 25 rokov
banner záhrady
Zaujímavosti vo vede
Plasty tvoria viac ako 80 percent morského odpadu.
Zistite viac