Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Nadmerná konzumácia červeného mäsa zvyšuje i riziko demencie

VEDA NA DOSAH

Nadmerná konzumácia červeného mäsa škodí ľudskému zdraviu na viacerých frontoch. K zvyšovaniu rizika rakoviny, cukrovky či srdcovocievnych ochorení pribudlo i vyššie riziko demencie.

Ilustračný obrázok. Zdroj: iStockphotos.com. Autor: frantic00

Ilustračný obrázok. Zdroj: iStockphotos.com. Autor: frantic00

Negatívny vplyv konzumácie červeného a spracovaného mäsa sa dosiaľ spájal najmä s rizikom srdcovocievnych ochorení a so vznikom rakoviny hrubého čreva. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je kolorektálny karcinóm (rakovina hrubého čreva) treťou najčastejšou rakovinou na svete, predstavuje približne 10 percent všetkých prípadov rakoviny a je druhou najčastejšou príčinou úmrtí súvisiacich s rakovinou na celom svete.

Ako píše portál Sci Tech Daily, podľa novej vedeckej štúdie sa konzumácia väčšieho množstva červeného mäsa, hlavne spracovaného, spája aj so zvýšeným rizikom kognitívneho poklesu a demencie.

Nahradenie červeného mäsa zdravšími alternatívami, ako sú orechy, strukoviny, ryby či hydina, nielenže znižuje riziko demencie, ale tiež spomaľuje kognitívne starnutie, čo naznačuje potenciálne úpravy stravovacích návykov pre lepšie zdravie mozgu.

Demencia, cukrovka i srdcové choroby

Ľudia, ktorí konzumujú viac červeného mäsa, predovšetkým spracovaného, ako je slanina, klobása či bolonská omáčka, čelia vyššiemu riziku kognitívneho poklesu a demencie v porovnaní s tými, ktorí ho jedia veľmi málo. Vychádza to zo štúdie, uverejnenej 15. januára 2025 v Neurology, časopise Americkej akadémie neurológie.

„Červené mäso má vysoký obsah nasýtených tukov a v predchádzajúcich štúdiách sa ukázalo, že zvyšuje riziko cukrovky 2. typu a srdcových chorôb, ktoré sú spojené so zníženým zdravím mozgu,“ uviedol autor štúdie Dong Wang, MD, ScD, z Brigham and Women’s Hospital v Bostone.

„Naša štúdia zistila, že spracované červené mäso môže zvýšiť riziko kognitívneho poklesu a demencie, ale dobrou správou je, že jeho nahradenie zdravšími alternatívami, ako sú orechy, ryby a hydina, môže toto riziko znížiť,“ vysvetľuje Dong Wang.

Dav ľudí na ulici. Zdroj: iStockphotos.com. Autor: CASEZY

Dav ľudí na ulici. Zdroj: iStockphotos.com. Autor: CASEZY

Vyše 100-tisíc ľudí sledovali 43 rokov

Na preskúmanie rizika demencie vedci zostavili skupinu 133 771 ľudí s priemerným vekom 49 rokov, ktorí na začiatku štúdie nemali demenciu, a sledovali ich 43 rokov. Z tejto skupiny sa u 11 173 ľudí vyvinula demencia. Účastníci si vypĺňali potravinový denník, v ktorom uvádzali, čo jedli a ako často.

Vedci definovali ako spracované červené mäso slaninu, párky v rožku, klobásy, salámu, bolonskú omáčku a iné spracované mäsové výrobky. Nespracované červené mäso bolo definované ako hovädzie, bravčové, jahňacie mäso a hamburger. Jedna porcia červeného mäsa predstavovala 85 gramov, približne veľkosť balíčka kariet.

Vedci potom vypočítali, koľko červeného mäsa zjedli účastníci v priemere za deň.

Výsledky štúdie

Pri spracovaní červeného mäsa rozdelili účastníkov do troch skupín. Skupina s nízkymi dávkami červeného mäsa jedla v priemere menej ako 0,10 porcie denne, čo predstavuje 59 gramov za týždeň; skupina so stredným množstvom jedla 0,10 až 0,24 porcie denne (59 až 142 gramov za týždeň) a skupina s vysokými dávkami jedla 0,25 porcie alebo viac denne (148 gramov a viac týždenne).

Po zohľadnení ďalších rizikových faktorov kognitívneho poklesu, ako je vek, pohlavie a podobne, vedci zistili, že účastníci v skupine s najvyššími dávkami červeného mäsa mali o 13 percent vyššie riziko vzniku demencie v porovnaní s ostatnými skupinami.

V prípade nespracovaného červeného mäsa vedci porovnávali ľudí, ktorí jedli v priemere menej ako polovicu porcie denne, s ľuďmi, ktorí jedli jednu alebo viac porcií denne, pričom v oboch týchto skupinách sa ukázalo riziko vzniku demencie rovnako vysoké.

Zákazníčka číta zloženie mäsa. Zdroj: iStockphotos.com. Autor: SeventyFour

Zákazníčka číta zloženie mäsa. Zdroj: iStockphotos.com. Autor: SeventyFour

Problémy s pamäťou a myslením

V súvislosti s meraním subjektívneho kognitívneho poklesu sa vedci pozreli na špeciálnu skupinu 43 966 účastníkov s priemerným vekom 78 rokov. Subjektívny kognitívny pokles je, keď človek hlási problémy s pamäťou a myslením skôr, ako je kognitívny pokles dostatočne veľký na to, aby sa prejavil v štandardných testoch.

Skupina subjektívneho kognitívneho poklesu počas štúdie dvakrát hodnotila svoju vlastnú pamäť a svoje vlastné schopnosti myslenia.

Po zohľadnení štandardných rizikových faktorov (vek, pohlavie atď.) vedci prišli na to, že účastníci, ktorí jedli v priemere 0,25 porcie alebo viac spracovaného červeného mäsa denne, mali o 14 percent vyššie riziko subjektívneho kognitívneho poklesu v porovnaní s tými, ktorí jedli v priemere menej ako 0,10 porcie denne.

Ukázalo sa tiež, že ľudia, ktorí jedli jednu alebo viac porcií nespracovaného červeného mäsa denne, mali až o 16 percent vyššie riziko subjektívneho kognitívneho poklesu v porovnaní s ľuďmi s najnižšími dávkami.

Vizualizácia straty pamäte. Zdroj: iStockphotos.com. Autor: SIphotography

Vizualizácia straty pamäti. Zdroj: iStockphotos.com. Autor: SIphotography

Rýchlejšie starnutie mozgu

V súvislosti s meraním objektívnych kognitívnych funkcií sa vedci pozreli aj na inú skupinu, a to na skupinu 17 458 účastníčok s priemerným vekom 74 rokov. Objektívna kognitívna funkcia je to, ako dobre váš mozog funguje pri zapamätaní, premýšľaní a riešení problémov. Počas štúdie absolvovala táto skupina testy pamäti a myslenia štyrikrát.

Po zohľadnení štandardných rizikových faktorov (vek, pohlavie atď.) vedci zistili, že konzumácia vyššieho množstva spracovaného červeného mäsa bola spojená s rýchlejším starnutím mozgu v globálnom poznávaní, a to 1,61 roka s každou ďalšou porciou denne a vo verbálnej pamäti s 1,69 roka s každou ďalšou porciou denne.

Žena konzumuje mäso. Zdroj: iStockphotos.com. Autor: puhhha

Žena konzumuje mäso. Zdroj: iStockphotos.com. Autor: puhhha

Čo dokáže nahradenie jednej dávky mäsa

Nakoniec vedci zistili, že nahradenie jednej dennej porcie spracovaného červeného mäsa porciou orechov alebo strukovín má za následok 19-percentné zníženie rizika demencie a pokles kognitívneho starnutia o 1,37 roka. Nahradenie spracovaného červeného mäsa rybami znížilo riziko demencie o 28 percent, zatiaľ čo nahradenie kuracím mäsom znížilo riziko o 16 percent.

„Zníženie množstva červeného mäsa, ktoré človek zje, a jeho nahradenie inými zdrojmi bielkovín a rastlinnými možnosťami by mohlo byť zahrnuté do stravovacích usmernení na podporu kognitívneho zdravia,“ povedal Dong Wang. „Na posúdenie našich zistení v rôznorodejších skupinách je potrebný ďalší výskum,“ dodal.

Rozsah štúdie bol primárne obmedzený na bielych zdravotníckych pracovníkov, čo znamená, že výsledky sa nemusia plne vzťahovať na iné rasové, etnické alebo rodovo rozmanité skupiny.

Zdroj: Sci Tech Daily, Neurology, World Health Organization

(LDS)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky

Mediálni partneri

ÁMOS vision FonTech Startitup