Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Poruchy príjmu potravy môžu začať aj v menopauze

Galina Lišháková

Hoci počas nej mnohé ženy priberajú, tieto ochorenia nemusí spúšťať len strach zo straty štíhlosti.

Prejedanie sa fastfoodom. Zdroj: iStockphoto.com

Ilustračné foto. Zdroj: iStockphoto.com

O poruchách príjmu potravy, ako sú anorexia, bulímia a záchvatové prejedanie sa, sa zvyčajne hovorí v súvislosti s dospievajúcimi a mladými dospelými. V skutočnosti sa uvedené poruchy môžu vyskytnúť kedykoľvek počas života vrátane stredného veku. Poruchy príjmu potravy sú vážnym narušením duševného zdravia, ktoré charakterizuje chorobné narušenie stravovacích návykov a skreslené vnímanie svojho telesného obrazu.

Nová štúdia uverejnená v americkom magazíne Menopause sa zamerala na ženy v klimaktériu, tesne pred ním a po ňom, keď môžu vplyvom s ním súvisiacich hormonálnych zmien priberať. Ide o malú štúdiu na vzorke tridsiatich šiestich účastníčok vo veku 45 – 61 rokov. Ukazuje však, že nespokojnosť s telom je v tomto období hlavnou príčinou porúch príjmu potravy.

S poruchami príjmu potravy sú spojené vážne komplikácie ako chorobnosť a vysoká úmrtnosť, pričom odborníci predpokladajú, že vo vyššom veku môžu byť ešte väčšie.

I keď existujú určité dôkazy, ktoré podporujú myšlienku, že ženy v klimaktériu majú najvyššiu mieru nesprávneho stravovacieho správania (napríklad pravidelne počítajú skonzumované kalórie alebo jedia diétne potraviny), ženy v strednom veku zahŕňalo len málo štúdií o poruchách príjmu potravy.

Nespokojnosť s výzorom

„Táto štúdia ukazuje, podobne ako štúdie u mladých dospelých, že nespokojnosť s obrazom tela zostáva kľúčovou črtou príznakov porúch príjmu potravy u žien v strednom veku. Konkrétne sú to strach z priberania a strach zo straty kontroly nad stravovacími návykmi v klimaktériu a krátko po ňom. Tieto zistenia môžu pomôcť nasmerovať cielenejšie liečebné stratégie u žien v strednom veku,“ hovorí lekárka Stephanie Faubionová, riaditeľka Severoamerickej spoločnosti pre menopauzu (NAMS), ktorá vydáva časopis Menopause.

Autori štúdie uvádzajú, že u približne 13,1 percenta žien sa môžu poruchy príjmu potravy vyskytnúť počas celého života. Dominancia akejkoľvek poruchy príjmu potravy u žien nad štyridsať rokov je 3,5 percenta. Ale špecifické príznaky, ako je nespokojnosť so stravovacími návykmi, sú zdokumentované až u 29,3 percenta z nich.

Chemický vzorec serotonínu. Zdroj: iStockphoto.com

Chemický vzorec serotonínu. Zdroj: iStockphoto.com

Rola neuroprenášačov

V období menopauzy v organizme klesajú estrogény, hormóny, ktoré sú spojené s menštruačným cyklom. S tým súvisí, že organizmus sa spomalí a začne viac ukladať tuk. Zistenia iného vedeckého tímu naznačujú, že ženy, ktoré boli citlivé na zmeny hladín estrogénu v čase puberty, môžu mať ten istý problém počas menopauzy. A toho sa môže týkať aj záchvatové prejedanie.

K tomuto záveru dospeli vyhodnotením informácií zo štyridsiatich šiestich vedeckých článkov publikovaných na túto tému na portáli PuBMed.

Vo svojom článku uverejnenom na portáli Science Direct vysvetľujú, že zvýšenie estrogénu pozorované počas puberty môže aktivovať gény, ktoré sa zapájajú do porúch príjmu potravy, pričom v tom zohrávajú svoju rolu aj ďalšie hormóny, serotonín alebo dopamín, ktoré ovplyvňujú psychickú pohodu.

Podľa dát, ktoré uvádzajú, sa však anorexia, bulímia a záchvatové prejedanie najviac vyskytujú v období puberty. Vo veku tridsať až štyridsaťštyri rokov je to o polovicu menej a s ďalším vekom čísla ešte klesajú.

Počas pandémie stúpol priemer pacientov s poruchami príjmu potravy

Podľa biomedicínskeho portálu PubMed trpí poruchami príjmu potravy v západnom svete celkovo 5,5 – 17,9 percenta mladých žien a 0,6 – 2,4 percenta mladých mužov. V období pandémie toto číslo ešte narástlo, čo zaznamenávame aj na Slovensku.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) stúpol v skupine porúch príjmu potravy počet pacientov s diagnózou zistenou prvýkrát v živote o 31,3 percenta oproti minulému roku. V posledných rokoch toto číslo rastie kontinuálne, vzhľadom na 5-ročný priemer stúpol ich počet v roku 2021 o 37,7 percenta.

Podľa zaužívaného stereotypu súvisia poruchy potravy s normami krásy, ktoré preferuje spoločnosť. Čoraz viac sa ale potvrdzuje, že ich spúšťačom môže byť aj stres a isté genetické predispozície.

Zdroje: DOI: 10.1097/GME.0000000000002141, DOI: 10.1016/j.maturitas.2015.12.017, PubMed, NCZI

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky