Tradičné štedrovečerné jedlá na Slovensku

24. dec. 2019 • Spoločenské vedy

Tradičné štedrovečerné jedlá na Slovensku

Počas vianočných sviatkov pretrvávajú dodnes niektoré tradície. Po celodennom pôste sa spoločnou modlitbou začína štedrá večera. Ako prvé sa konzumujú oblátky s medom alebo aj s cesnakom. Nasleduje prípitok s vinšom a postupne jednotlivé chody. Výskyt niektorých štedrovečerných jedál je na Slovensku rôzny.

U katolíkov sa pod vplyvom cirkvi na štedrú večeru rozšírila konzumácia rýb, ktoré sa ako studenokrvné živočíchy považovali za pôstne jedlo. Ryby sa jedli čerstvé varené alebo nakladané kyslé. V druhej polovici 20. storočia sa začali kúsky rýb alebo rybie filé vyprážať v oleji a podávať so zemiakmi alebo zemiakovým šalátom. U evanjelikov a. v. bolo prípustné konzumovať mäso a mäsité pokrmy už na Štedrý večer.

Losos so zeleninou

Losos so zeleninou. Foto: pixabay.com (cattalin)

Medzi tradičné štedrovečerné jedlá patrila polievka, najčastejšie z kyslej kapusty alebo zo strukovín (šošovice, hrachu, fazule), sušených húb či ovocia, prípadne kyslá obilninová polievka – kyseľ. Kapustnica je najrozšírenejšou polievkou dodnes.

V jedálničku slovenských rodín sú polievky obľúbené, najmä šošovicová. Doc. Ing. Eva Candráková, PhD., z Katedry rastlinnej výroby Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, na otázku, čím je táto polievka výnimočná, že ju kladieme aj na štedrovečerný stôl, povedala: „Šošovica je veľmi chutná strukovina a nevyžaduje si špeciálny postup pri varení. Okrem bielkovín obsahuje aj prvok železo, ktorého v potravinách nie je prebytok. Tým, že má drobné semená, ľudia si to spájali s peniazmi a utešovali sa, že po jej jedení vo vianočnom období budú bohatší. Žiaľ, s peniazmi to nefunguje, ale zdravší budú určite a to je viac ako peniaze.“

Na vianočnom stole nechýbajú jablká a vlašské orechy
Na vianočnom stole nechýbajú jablká a vlašské orechy (RitaE)

Typickými štedrovečernými jedlami kedysi boli múčne jedlá – rezance s makom alebo plnené varené pirohy, na väčšine územia boli známe opekance. Pripravovali ich z upečených šúľkov cesta, ktoré sa nalámali alebo nakrájali na menšie kúsky, zaliali teplým mliekom alebo cukrovou vodou, posypali makom alebo poliali medom. Vianočné koláče a pečivá mali rôzne tvary a názvy, k najtypickejším patril kračun a štedrák.

V rebríčku najčastejšie sa vyskytujúcich štedrovečerných jedál na Slovensku sú podľa agentúrneho prieskumu z roku 2007: zemiakový šalát (88,2 %), oblátky (79,8 %), kapustnica (74,3 %), kapor (60,0 %), orechy (49,3 %), iná ryba (39,8 %), rezeň (25,2 % ), šošovicová polievka (18,6 %), rybacia polievka (14,3 %), opekance, nazývané tiež pupáky, bobáľky či bobáky (11,0 %).

V ostatných rokoch sa namiesto kapra čoraz viac uprednostňujú iné ryby, ako napríklad losos, pstruh, zubáč a ďalšie, ktoré sa pripravujú na pare, masle alebo na grile. Súčasťou jedál na vianočnom stole sú koláče, sladké i slané pečivo, ovocie a iné dobroty.

 

Spracovala a uverejnila: Marta Bartošovičová

Zdroj foto: pixabay.com

https://pixabay.com/sk/photos/cookie-weihnachtsgeb%C3%A4ck-cookies-2957955/

https://pixabay.com/sk/photos/losos-jedlo-ryby-morsk%C3%A9-plody-518032/

https://pixabay.com/sk/photos/advent-vla%C5%A1sk%C3%A9-orechy-orechy-1821740/

Súvisiace:

Hore
Noc výskumníkov 2020
Quark_11/2020
Aurelium - centrum vedy
Quark 25 rokov
banner záhrady
Zaujímavosti vo vede
Správanie je komplexný prejav/závisí od génov/no z veľkej časti je dotvorený a ovplyvnený prostredím
Zistite viac