Britskí vedci zmenili genetiku ovocia tak, aby zostalo pevné, čerstvé a žlté približne 24 hodín po ošúpaní a po nakrájaní dužiny na plátky.

Vedecký tím robí jemné úpravy v DNA, aby banány mali žiaduce vlastnosti. Podľa riaditeľa spoločnosti by sa zmeny diali prirodzene a výskumníci ich len urýchľujú. Zdroj: iStockphotos.com. Autor: Hazal Ak
„Už žiadne slizké hnedé banány!“ vyhlásil Gilad Gershon, generálny riaditeľ spoločnosti Tropic, biotechnologickej spoločnosti so sídlom v Norwichi, ktorá stojí za zlepšenými banánmi. Dodal, že nová odroda zostáva čerstvá najmenej 12 hodín po ošúpaní a nakrájaní.
Po 24 hodinách vykazuje o 30 percent menej zhnednutia ako bežné banány. „Banány majú rovnakú chuť, vôňu, sladkosť a textúru, rovnaké všetko, čo poznáme a zbožňujeme, až na to, že dužina nezhnedne tak rýchlo. To znamená, že ich môžete pridať do ovocných šalátov a výrobkov z rezaného ovocia, čím sa otvorí obrovský nový trh pre banány,“ vysvetlil Gershon.
Technika sa líši od genetickej modifikácie
Spoločnosť prišla na to, ako deaktivovať a ovplyvniť gény zodpovedné za produkciu enzýmu, nazývaného polyfenoloxidáza, ktorý spôsobuje hnednutie. Táto technika sa líši od genetickej modifikácie, pretože robí presné zmeny v existujúcich génoch organizmu bez zavedenia cudzieho genetického materiálu.
Tropic už má zelenú na predaj banánov na Filipínach, v Kolumbii, Hondurase, USA a Kanade, kde bude uvedený na trh koncom tohto mesiaca.
Nová úloha: spomalenie dozrievania
Tropic tiež pracuje na projekte zameranom na spomalenie dozrievania banánov, aby zostali dlhšie zelené. Ako píše Mail Online, tým sa zníži odpad, pretože za každú tonu, ktorá sa dostane do obchodov, sú dve tony vyhlásené za nejedlé.
„Banány sa zbierajú, keď sú ešte zelené, veľmi podobne ako pri paradajkách. To, čo robíme, je vyraďovanie génov, ktoré sú zodpovedné za produkciu etylénu, rastlinného hormónu, ktorý pomáha meniť farbu šupky zo zelenej na žltú rozkladom chlorofylu,“ uviedol Gershon. Ak banány zostanú dlhšie zelené, môžu sa neskôr zbierať, môžu dlhšie cestovať alebo ich možno dlhšie skladovať.
Odolnosť proti chorobám
Spoločnosť pracuje na vývoji banánov odolných proti chorobám, ktoré už vyhubili niekoľko odrôd.
Eyal Maori, hlavný vedecký riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Tropic, povedal: „Banány sú najobľúbenejším ovocím na svete, ale čelia mnohým výzvam, pokiaľ ide o produkciu a prepravu po celom svete.“
„Inovujeme, aby sme produkovali banány, ktoré sa môžu prirodzene chrániť pred týmito chorobami pomocou prirodzených obranných mechanizmov na zlepšenie odolnosti proti chorobám a na zvýšenie výnosov,“ dodal Maori.
Gershon zdôraznil, že jeho vedecký tím robí veľmi špecifické a jemné zmeny v DNA banánov, aby priniesli prospešné vlastnosti. Tvrdí, že tieto typy zmien sa vyskytujú prirodzene a dejú sa samy v priebehu času, no vedci vedia túto evolúciu urýchliť.
Zdroj: Mail Online
(LDS)