Workshop /

registrácia|workshop|Akcelerátor Challenger hľadá najlepšie startupy v zelených technológiách (2020)


Toto podujatie už prebehlo.

Len málo firiem zo Slovenska uspeje v zahraničí, pomôcť má nový akcelerátor Challenger

 

Inovatívne firmy zo Slovenska v porovnaní s podobne veľkými krajinami zaostávajú v získavaní financovania aj expanzii na zahraničné trhy. Veľa z týchto firiem začína svoju cestu v biznis akcelerátoroch, ktoré u nás spolu s partnermi prevádzkuje konzultačná spoločnosť Civitta.

 

Príkladom zaostávania inovatívnych slovenských firiem je úspešnosť v prestížnej európskej grantovej schéme EIC. Tento grant doposiaľ získali iba dve firmy zo Slovenska:

  • MultiplexDX, ktorý sa venuje diagnostike rakoviny, a ktorý sa podieľal aj na vývoji slovenského testu na koronavírus SARS-CoV-2.
  • Aktuálne tento grant získala firma Sensoneo, ktorá vyvíja senzory a softvér pre inteligentnú správu odpadov. Tie umožňujú riadiť odpady na základe dát, stransparentniť odpadové toky a optimalizovať odpadovú zvozovú logistiku.

Ich technológie sa aktuálne využívajú v 56 krajinách. Obe spoločnosti tak ako mnohé ďalšie však museli na svoj rozvoj najprv získať zdroje od súkromných investorov.

 

 

Civitta chce “nakopnúť” viac perspektívnych firiem zo Slovenska, a preto spúšťa nový akcelerátor Challenger. Ten má pomôcť rozbehnúť biznis a získať investície pre zelené technológie, ktoré majú potenciál zmierniť dopady klimatickej krízy.

Začínajúce firmy sa do neho môžu prihlásiť do 28. septembra na www.challengeraccelerator.com. Záštitu nad programom prevzala prezidentka Zuzana Čaputová.

 

Slovensko dáva na vedu a výskum iba 0,9 % HDP, čo je najmenej z krajín V4. Pre porovnanie, v Českej republike je to okolo 1,8 %. Priemer EÚ je okolo 2 %. Kým reforma školstva či reštrukturalizácia ekonomiky štátu je beh na dlhé trate, svoj inovatívny potenciál vedia firmy zo Slovenska rozvinúť už dnes prostredníctvom biznis akcelerátorov.

 

Dôležité informácie

  • Firmy sa môžu prihlásiť na www.challengeraccelerator.com.
  • Prihlasovanie je otvorené do 28. septembra 2020.
  • Vybrané firmy začnú päťmesačný proces mentoringu, vylepšovania prototypov a biznis modelov, ktorý vyvrcholí záverečnou prezentáciou pred potenciálnymi investormi.
  • Povedie ich viac ako 60 mentorov a úspešných podnikateľov.
  • Startupy v akcelerátore Challenger budú súťažiť aj o finančné odmeny na rozvoj svojich projektov vo výške 60 000 eur.
  • Vybraná firma získa aj možnosť rokovať o investícii v minimálnej výške 250 000 eur s CB Investment Management, hlavným investičným partnerom programu. Slovenské firmy v minulom ročníku získali investície od CBIM a Startup Wise Guys vo výške viac ako 1,5 milióna eur.

Účasť v akcelerátore je bezplatná a Civitta nevyžaduje vlastnícky podiel vo firme.

 

Viac informácií – Challengeraccelerator

Viac informácií – Civitta