Prednáška /

prednáška|Vedecká kaviareň v Tabačke: Klimatická zmena očami inžiniera (2019-11)


Toto podujatie už prebehlo.

Novembrová vedecká kaviareň bude výnimočná, uzatvorí desaťročie existencie košických vedeckých kaviarní.

Musí náš lokálny komfort spôsobovať globálny problém?
„Klimatická zmena očami inžiniera“
 
Prednášajúci: Ing. František Simančík, PhD.,
Ústav materiálov a mechaniky strojov SAV, Bratislava

 

Streda 27. novembra 2019 o 18:00 – 21:00

Tabačka Kulturfabrik, Gorkého 2, 040 01 Kosice, Slovakia

 
Hlavné tézy prednášky:
Zhruba pred dvesto rokmi objavili ľudia pod zemou energetickú špajzu. Začali ju s chuťou vyjedať pričom radikálne stučneli (z približne jednej miliardy na dnešných sedem). Naviac v domnienke, že zásob vhodnej energie je dosť, zleniveli v hľadaní alternatív a venovali sa viac svojmu vlastnému komfortu.
Špajza sa však postupne vyprázdňuje a následky nášho prejedania zanechávajú v okolí také silné stopy, že ak sa zavčasu nespamätáme a znova nezačneme usilovne pracovať, radikálnemu chudnutiu sa nevyhneme. A možno je aj neskoro. Naše správanie treba preto okamžite radikálne prehodnotiť, pričom technický pokrok stále dáva dobré predpoklady na to, aby sme za uspokojivé pohodlie nemuseli v budúcnosti zaplatiť privysokú cenu.
 
Prednáška bude venovaná paradoxu spočívajúcom v našej úpornej snahe po rastúcom komforte, ktorá však s vysokou pravdepodobnosťou vyústi do extrémnych environmentálnych problémov. Bude zameraná najmä na problémy získavania a využívania vhodnej energie potrebnej na život ľudstva z pohľadu jej dlhodobého zabezpečenia, ktoré súčasne musí garantovať, že ľudstvo prežije aj z pohľadu iných environmentálnych aspektov. Z hľadiska udržateľnosti posúdime rôzne koncepty zabezpečovania ľudstva potrebnou energiou – od fosílnych palív, cez technický metanol, solárnu elektrinu, „zelený amoniak“ alebo technický vodík. Na praktických príkladoch budú znázornené niektoré zaujímavé technické riešenia uskladňovania slnečnej energie vyvíjané na Slovensku, ktoré môžu prispieť k znižovaniu našej závislosti na fosílnych palivách.
 
Vstup: voľný / Kino Tabačka

 

Podujatie na FB

Viac informácií