21
Máj

prednáška|Archeologická kaviareň 5: Minulosť na tanieri. O jedle a pití v dobe bronzovej a železnej (2019-05)

Začiatok
21. máj. 2019 16.30 hod.
Koniec
21. máj. 2019 18.00 hod.
Miesto
SNM - Prírodovedné múzeum, Vajanského nábr. 2, Bratislava
Mesto
Bratislava, Bratislavský kraj, Slovenská republika
Typ podujatia
Prednáška
Cieľová skupina
široká verejnosť
Organizátor
Eisnerova spoločnosť archeologická
Spoluorganizátori
SNM - Prírodovedné múzeum, Vajanského nábr. 2, Bratislava
Popis

Cyklus prednášok - Archeologická kaviareň (zima/jar 2019)
 
Eisnerova spoločnosť archeologická vás srdečne pozýva na prednáškový cyklus ARCHEOLOGICKÁ KAVIAREŇ v Prírodovednom múzeu SNM na Vajanského nábreží 2 v Bratislave, v priestoroch Objavovne na 3. poschodí, o 16:30.

 

V rámci neho chceme prinášať zaujímavé prednášky predovšetkým o archeologickej minulosti Slovenska a strednej Európy, ale aj o aktivitách slovenských vedcov v zahraničí. Prednášky sú určené pre širokú verejnosť, pre záujemcov o našu minulosť, ale aj pre odbornú verejnosť a študentov archeológie či príbuzných odborov. Aj takýmto spôsobom chceme priniesť archeológiu bližšie k ľuďom. Pomenovanie cyklu „Archeologická kaviareň“ naznačuje príjemnú atmosféru s možnosťou diskusie s jednotlivými autormi.

 

21. 5. 2019 - Minulosť na tanieri. O jedle a pití v dobe bronzovej a železnej.
Prednášajú: Mgr. Petra Kmeťová, PhD., z Pamiatkového úradu SR
a Mgr. Katarína Hladíková, PhD. z Filozofickej fakulty UK v Bratislave

 

Archeologické doklady o jedle a pití sú málo výrazné a na ich preskúmanie sú potrebné špecializované metódy, preto boli donedávna mimo väčšej pozornosti bádateľov. Život ľudí v minulosti však nepozostával len z pokladov z bronzu či z drahých kovov, zo zbraní, zo stavania mohutných opevnení, uctievania božstiev či prípravy veľkolepých pohrebov. Najviac sa zameriaval na veci okolo potravy, najmä na jej produkciu, ale aj prípravu a konzumáciu.
 
Autorky prednášky, naše kolegyne a spoluorganizátorky Archeologickej kaviarne, sa pokúsia odpovedať na viacero otázok spojených s jedlom a pitím v období konca 2. a v 1. tisícročí pred Kr., kedy na našom území ešte neexistovali písomné záznamy:
 

  • Čo vieme o jedle v minulosti? Dochová sa jedlo a informácie o spôsoboch jeho prípravy v archeologických nálezoch? Ako vieme zrekonštruovať potraviny a stravu ľudí z archeologických dokladov?
  • Aké potraviny ľudia varili a jedli? Čo pestovali, chovali a lovili? Aké boli ich preferencie? Poznali aj nejaké lahôdky?
  • Slúžilo jedlo a pitie len na zahnanie hladu a smädu alebo malo aj iný význam? A aký význam malo spoločenské pitie alkoholických nápojov?
  • Prečo boli hroby vybavené množstvom jedál a nápojov? Ocenili to vôbec nebožtíci?

Pozývame na poslednú prednášku v rámci jarného cyklu Archeologickej kaviarne v utorok 21.5. o 16:30 na známom mieste Objavovne SNM-Prírodovedného múzea. Prednáška začína o 16:30, otvárame už o 16:00 (kto neskoro príde, nemôžme mu zaručiť miesto na sedenie; vďaka za pochopenie)...

 
Vstupné je dobrovoľné, ale pár eurám sa potešíme (šetríme na nákup plátna v nových priestoroch).

 

Videozáznam z aprílovej kaviarne (2h:05min)

Veľká Morava - ríša, kráľovstvo či štát; alebo niečo iné?

 

Program Archeologická kaviareň zima/jar 2019 (jpg 107 kB)

Podujatie na FB

Podujatie na stránke SNM - Prírodovedného múzea

Hore
Publikácie Veda v CENTRE
TVT 2019
QUARK
Bratislavská vedecká cukráreň
Aurelium - centrum vedy
Veda v Centre
Prechod VK na VND - jeseň
kúpa časopisov jún 2016
TAG Slovenská veda
banner záhrady
Extrapolácie 2019
Zaujímavosti vo vede
Geoekológia je geograficky zameraná krajinná ekológia.
Zistite viac