13
Apríl

Chemické horizonty – Treba sa báť akrylamidu v potravinách?

Začiatok
13. apr. 2016 14.00 hod.
Koniec
13. apr. 2016 16.00 hod.
Miesto
prednáškova miestnosť CH16, nová budova FChPT STU, Radlinského 9, Bratislava
Mesto
Bratislava, Bratislavský kraj, Slovenská republika
Vedný odbor
Typ podujatia
Prednáška
Cieľová skupina
široká verejnosť
Organizátor
Slovenská chemická spoločnosť pri SAV; STU v Bratislave; Chemický ústav SAV
Popis

Zaujímate sa o to, čo jete, nielen v čase obeda?


Možno ste už zachytili informácie o akrylamide a prekvapilo vás, že aj v takých bežných potravinách ako je chlieb, keksíky, pečené zemiaky či káva, je čosi nebezpečné.

A možno máte ďalšie otázky:

  • Čo to ten akrylamid vlastne je?
  • Kto ho do potravín pridáva, alebo ako sa tam vlastne dostane? Je všade?
  • Dajú sa také potraviny vôbec jesť? Je to škodlivé, ba nebezpečné? Treba sa báť?
  • Kontroluje niekto, aby tam akrylamid nebol? Koľko je veľa?
  • Keď už tam je, čo s ním? Máme šancu mať potraviny bez akrylamidu?

 

Na tieto, ako i ďalšie otázky, Vám zodpovie Ing. Zuzana Ciesarová, PhD. z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra, Výskumného ústavu potravinárskeho Bratislava.

 

Informácie nájdete v prílohe

Súvisiace:

Hore
Veda v CENTRE 12/2020
Quark_01/2021
Aurelium - centrum vedy
Quark 25 rokov
banner záhrady
Zaujímavosti vo vede
Jednou z hlavných zložiek výživy človeka sú bielkoviny.
Zistite viac