Molekuly jedla majú vplyv na to, ako cítime chuť

03. aug. 2015 • Lekárske vedy

Molekuly jedla majú vplyv na to, ako cítime chuť

Je vedecky dokázané, že chuť niektorých jedál cítime neskôr, kvôli veľkosti molekúl.

Keď jeme, často komentujeme chuť a vôňu jedla, ale väčšina z nás nevie čo za tým presne je. Chuť cítime našim jazykom, presnejšie chuťovými bunkami na ňom. Rozlišujeme 5 základných chutí: sladká, slaná, horká, kyslá a umami(Umami je chuť, obsiahnutá v mäse a rybách, ale najvýraznejšia je v arabskej a indickej kuchyni.).Keď si dáme jedlo do úst, príchuť molekúl, ktoré sú už rozpustené vo vode, sa dostanú k chuťovým receptorom ako prvé a to je prvotná chuť jedla. Tieto molekuly sú tie malé molekuly. Ako jedlo žujeme uvoľňujeme molekuly z neho do našich slín a tie sa zaregistrujú na chuťových receptoroch neskôr. V našich slinách sa nachádzajú enzýmy, ktoré rozkladajú komplexné molekuly na menšie, ktoré naše chuťové bunky zaregistrujú a následne cítime ich chuť. Preto takzvaná dochuť jedla je práve z týchto veľkých molekúl. Chuť je subjektívna, pretože každý človek reaguje na jednotlivé podnety rozdielne. Niekomu sa môže polievka zdať presolená a niekto si tam ešte dosype lyžicu soli. Chuť jedál ale vnímame spoločne s ich vôňou. Ústna a nosová dutina sú spojené, takže aj keď jedlo žujeme, cítime jeho vôňu a mozog nám ju vyhodnocuje spoločne s chuťou. Preto aj veľmi chutné jedlo nám nebude chutiť ak nebude príjemne voňať.

Štúdium tejto problematiky je možné na odboroch:

  • medicína
  • biológia

 

Autor: Zuzana Bogárová, FMFI UK, P-mat n.o.

Foto: https://pixabay.com/

Uverejnila: ZČ

Hore
výtvarná súťaž TVT 2019
Veda v Centre
Publikácie Veda v CENTRE
kúpa časopisov jún 2016
fotografická súťaž TVT 2019
Noc výskumníkov 2019
QUARK
Aurelium - centrum vedy
TVT 2019
Prechod VK na VND - jeseň
TAG Slovenská veda
banner záhrady
Agrofilm 2019
Extrapolácie 2019
Zaujímavosti vo vede
Počas 2. sv. vojny používali Nemci na šifrovanie informácií šifrovací stroj Enigma a Japonci Purple.
Zistite viac