Jesenná pestrosť v nitrianskej Botanickej záhrade


Jesenná pestrosť v nitrianskej Botanickej záhrade

Na svoje si v priestoroch Botanickej záhrady Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre isto prišli všetci priaznivci čarovného obdobia plného farieb a dozrievajúcich plodov, akým jeseň nesporne je. Už tradične sa koncom septembra konala jesenná výstava v skleníkoch tamojšej Botanickej záhrady.

„Prezentovaných bolo 5 rodov 9 druhov a 88 odrôd čeľade tekvicovitých. Zaujímavosťou je 16 odrôd flaškovcov, ľudovo nazývaných indická uhorka. V nezrelom stave sa používajú na konzumáciu do šalátov, na varenie, pečenie, v zrelom stave majú širšie uplatnenie, napr. na rybárske siete, hudobné nástroje, ako nádoby na zásoby potravín, na pitie argentínskeho čaju maté a pod. Z ovocných druhov bolo predstavených 15 rodov, 50 odrôd jabloní, 20 odrôd hrušiek, 20 odrôd hrozna. Zeleninu zastupovalo viacero odrôd paprík, mrkvy, petržlenu, cibule, paradajok a pod.,“ povedala Ing. Erika Mňahončáková, PhD., riaditeľka Botanickej záhrady SPU v Nitre, ktorá výstavu otvorila. Ako informovala, tento rok sa niesol v znamení čarovnej kolekcie flaškovcov (Lagenaria) a iných druhov čeľade tekvicovité (Cucurbitaceae). Expozícia obsahovala vzorky ovocia a zeleniny vypestované v priestoroch demonštračnej záhrady.

jablká prezentované na výstave

Svojou pestrosťou a rozmanitosťou návštevníkov zaujali aj menej známe ovocné druhy. Zastúpených  bolo 10 rodov, medzi nimi mandľa obyčajná, ebenovník rajčiakový, ebenovník ďatľový, asimina trojlaločná, figovník obyčajný a ďalšie.

ukážka chilli papričiek z výstavyNa svoje si však prišli aj priaznivci chilli papričiek. Počas prvého dňa mali odvážlivci možnosť vyskúšať najštipľavejšiu zo všetkých – chilli papričku Carolina Reaper. Štipľavosť sa určuje podľa pomeru látky kapsaicín a táto paprička ich má niekoľkonásobne vyšší, ako iné druhy chilli. Na experiment sa nechala nahovoriť aj redaktorka RTVS Janka Obrancová, ktorá prezradila, že je milovníčkou tejto štipľavej pochutiny a chilli papričky, avšak tie menej štipľavé, konzumuje pravidelne. Najskôr to nevyzeralo až tak náročne. Len čo sa však štipľavosť rozvinula naplno, slzám sa neubránila. Ako prvá pomoc poslúžilo mlieko a chlieb. Skúsení konzumenti dobre vedia, že štipľavosť neuhasia vodou, tá by stav ešte zhoršila.

Novinkou tohtoročnej výstavy bolo aj prepojenie rastlinnej a živočíšnej ríše priamo v priestoroch výstavy. Návštevníci mohli vidieť rôzne druhy korytnačiek, medzi nimi aj korytnačku ostrohatú (Centrochelys sulcata) Vinca, druh ktorý je jedným z najväčších jedincov chovaných na Slovensku.

korytnačka

Po otvorení výstavy sa v rámci programu konal odborný seminár Pestrosť menej známych druhov ovocia a zeleniny. Odzneli odborné prednášky na tému Expozícia z druhov čeľade Cucubritaceae (Ing. Erika Mňahončáková, PhD., BZ SPU v Nitre), Jedlé kvety, kulinárske bylinky (doc. Ing. Jarmila Neugebauerová, PhD., ÚZK, Lednice), Menej známe odrody bazalky (Ing. Ivana Mezeyová, PhD., KZ FZKI SPU v Nitre), Použitie plodov menej známych rastlín vo výžive korytnačiek (Ing. Róbert Kirchner, BZ SPU v Nitre).

Na príprave výstavy sa v spolupráci s Botanickou záhradou SPU podieľala Katedra zeleninárstva FZKI, Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva FZKI, Inštitút ochrany biodiverzity a biologickej bezpečnosti FAPZ a Okresný výbor SZZ Nitra.

 

Informácie poskytla: Renáta Chosraviová zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre

Spracovala: Slávka Cigáňová (Habrmanová), NCP VaT pri CVTI SR

Foto: stránka SPU v Nitre

Uverejnila: VČ

Hore
Vedec roka 2018
QUARK
Prechod VK na VND - leto
fotografická súťaž TVT 2019
Noc výskumníkov 2019
kúpa časopisov jún 2016
Atmosféra počas TVT 2018
TVT 2019
Publikácie Veda v CENTRE
výtvarná súťaž TVT 2019
Aurelium - centrum vedy
TVT 2018 články
TAG Publikácia
TAG Zaujímavosti vo vede
TAG Centrum vedy
TAG Mládež
TAG QUARK
TAG Ženy vo vede
TAG Spektrum vedy
TAG Slovenská veda
TAG História
TAG Rozhovor
banner záhrady
Zaujímavosti vo vede
Spustenie Vodného diela Gabčíkovo do prevádzky bolo 24. októbra 1992.
Zistite viac