Typ aktuality Vedný odbor Zobraziť všetky Dátum zverejnenia od Dátum zverejnenia do Zrušiť filter

Aktuality

Filter
Zobrazované záznamy 1 – 10 z 130.
Sú krásne, no klamú telom. Invázne rastliny sú nebezpečné

Sú krásne, no klamú telom. Invázne rastliny sú nebezpečné

Na Slovensku máme dnes vo voľnej prírode takmer 4300 druhov vyšších rastlín. Z toho je viac ako pätina nepôvodných, priamo alebo nepriamo ich sem doniesol človek. Ak s nimi nezačneme bojovať, môžu nám spôsobiť problémy. Čítať ďalej

Puškvorec obyčajný k nám doniesli Tatári

Puškvorec obyčajný k nám doniesli Tatári

Puškvorec je v súčasnosti bežnou rastlinou bahnitých brehov európskych riek, rybníkov a mokradí. Nebolo to tak však vždy. Jeho domovom je juhovýchodná Ázia a príbeh jeho zakorenenia v Európe je vskutku zaujímavý. Čítať ďalej

Agrorezort podporí mladých poľnohospodárov

Agrorezort podporí mladých poľnohospodárov

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyhlásilo výzvu na podporu mladých poľnohospodárov, ktorí môžu získať grant až 50 tisíc eur. Výzva na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok je otvorená do 30. júna 2020. Čítať ďalej

Symbol šťastia, ktorý milujú včely. Ďatelina

Symbol šťastia, ktorý milujú včely. Ďatelina

Ďateline ľudia v minulosti pripisovali veľkú magickú silu. Trojlístok je symbolom Najsvätejšej trojice, ale aj národným kvetom Írska. Štvorlístok je zasa symbolom kríža a samozrejme, večného šťastia a zdravia. Čítať ďalej

Spoločná poľnohospodárska politika Európskej únie pripravuje ročné prechodné obdobie

Spoločná poľnohospodárska politika Európskej únie pripravuje ročné prechodné obdobie

Odpoveďou Európy na potrebu zabezpečiť dôstojnú životnú úroveň pre 22 miliónov poľnohospodárov a poľnohospodárskych pracovníkov a stabilné zásobovanie pestrými a bezpečnými potravinami pre jej 500 miliónov obyvateľov je Spoločná poľnohospodárska politika (SPP), ktorá je spoločnou politikou pre všetkých 28 krajín Európskej únie (EÚ). SPP posilňuje Čítať ďalej

Osobnosť vedy a techniky do 35 rokov 2019 Attila Tóth: Príroda musí vstúpiť aj do našich miest

Osobnosť vedy a techniky do 35 rokov 2019 Attila Tóth: Príroda musí vstúpiť aj do našich miest

Patrí medzi najperspektívnejších mladých vedcov s medzinárodným ohlasom. Krajinný architekt Attila Tóth zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre je laureátom viacerých prestížnych ocenení a jeho meno zarezonovalo aj počas slávnostného galavečera Týždňa vedy a techniky, keď si prevzal ocenenie Osobnosť vedy a techniky do 35 rokov. Čo pre vás znamená Cena Čítať ďalej

Utrpenie zvierat v cirkusoch sa definitívne ukončí

Utrpenie zvierat v cirkusoch sa definitívne ukončí

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR novelou veterinárneho zákona upravilo držbu zvierat v cirkusoch. Schválilo zákaz použiť zviera (uvedené v zozname ustanovenom všeobecne záväzným právnym predpisom) na verejné vystúpenie a na jeho výcvik, za účelom verejného vystúpenia. Od novembra neuvidíme v cirkusoch šelmy (s výnimkou psa, mačky a fretky) Čítať ďalej

Úmrtnosť zvierat na cestách a železniciach rieši projekt Transgreen

Úmrtnosť zvierat na cestách a železniciach rieši projekt Transgreen

Migračné cesty veľkých šeliem a úmrtnosť zvierat na cestách a železniciach vo vybraných územiach je predmetom záujmu expertov v rámci projektu TRANSGREEN. Aj vďaka nemu poznáme posledné miesta, ktoré treba chrániť, aby sme umožnili zvieratám putovať krajinou. Projekt končí a záverečná publikácia navrhuje spôsob ochrany pre každý dôležitý migračný Čítať ďalej

Agrofilm prinesie opäť bohatú úrodu

Agrofilm prinesie opäť bohatú úrodu

StiahnuťČítať ďalej

Výroba vína Alibernet s použitím jablčno-mliečnej fermentácie

Výroba vína Alibernet s použitím jablčno-mliečnej fermentácie

Jablčno-mliečna fermentácia a jej rozšírenie je jednou z charakteristík vinifikácie červených vín. Stabilite vína totiž pomáha odstránenie kyseliny jablčnej. „Význam jablčno-mliečnej fermentácie sa presadil v regiónoch mierneho pásma, pretože zreteľne zlepšuje degustáciu vín s vysokým obsahom kyseliny jablčnej a vína tak získavajú plnosť, hladkosť a jemnosť. Čítať ďalej