Zázraky zo slovenských záhrad, polí a lúk – Kukurica


Zázraky zo slovenských záhrad, polí a lúk – Kukurica

Kukurica je prastará kultúrna plodina, pôvodom z Ameriky, ktorá sa podľa archeologických nálezov pestovala v 5. – 6. tisícročí pred n. l. Dnešné pestovateľské a technologické inovácie umožňujú pestovať kukuricu i v oblastiach kde to nebolo ešte donedávna možné.

zásev kukurice Z celkovej svetovej produkcie kukurice zhruba 70% sa využíva na kŕmenie, 20% na ľudský konzum, 5% na priemyselné spracovanie a 5% na osivo. Na potravinárske účely sa najčastejšie používa kukuričná múka a krupica. Značné množstvo sa spracúva na kukuričný škrob, alkohol, pivo a iné produkty.V potravinárskom priemysle slúži kukurica ako zdroj oleja, škrobu, glukózy, fruktózového sirupu a bioetanolu. Uvažuje sa aj o použití kukurice pre výrobu bio-degradovateľných plastov a proteínov pre medicínske účely.

Veľmi cenný vo výžive ľudí je olej získaný z klíčkov kukurice, ktorý obsahuje viac ako 50% kyseliny linolovej. Kukuričné zrno vo fyziologickej zrelosti obsahuje 71% škrobu, 3% cukru, 12% bielkovín a 1,7% vlákniny. To umožňuje vyrábať z neho u nás ešte stále nedostatkové výrobky ako sú: glukózový a fruktózový sirup, modifikované škroby, sorbit, klíčkový olej atď.

Ako si na nej pochutiť?

Na konzum sa používa aj kukurica cukrová, ktorá sa zberá v mliečnej zrelosti a konzumuje sa buď v čerstvom, alebo mrazenom stave. V mliečnej zrelosti obsahuje 30 % sušiny, z toho 2 % cukrov, 80 – 120 mg vitamínu C a z minerálií najmä Zna Mg.

V značnej miere sa používa aj kukurica pukancová, z ktorej pražením zŕn vznikajú pukance (pop–corn). Kukurica má významné miesto aj v diétnej strave, napr. pri bezlepkovej diéte (celiakia).

Kukurica sa spracúva najmä v škrobárenskom, tukovom, liehovarskom, chemickom a mlynárenskom priemysle a používa sa aj na výrobu liečiv – antibiotík. Veľmi cenným výrobkom je kukuričný škrob, ktorý sa dáva do pudingových krémov.

rast kukurice

Na čo je to dobré?

kukuricaKukurica obsahuje: škrob, bielkoviny, tuky, celulózu, vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, provitamín A (karotén) a vitamín E. Z minerálnych látok v nej prevláda fosfor, draslík, vápnik a horčík, ktorý pomáha znižovať stres. Zo stopových prvkov stojí za povšimnutie mangán, meď, nikel, molybdén, jód, selén a nechýba ani železo a zinok. Okrem toho obsahuje aj saponíny, flavóny a allantoín.

Vitamín B1 je využívaný mozgom na produkciu acetylcholínu. Ten je spolu s ďalšími látkami zodpovedný za uchovanie dobrej pamäte aj koncentrácie, pomáha rozvíjať fantáziu a kreativitu. Jeho nedostatok môže zapríčiniť apatiu, depresiu, dezorientáciu či zábudlivosť.

Kukurica neobsahuje lepok, preto je vhodná pre celiatikov.

Účinky:

kukuricaAko malé deti sme asi všetci s obľubou „vyžúvali“ kukuricu na babkinom dvore, ale postupom času sme sa mohli dočítať o tom ako je kukurica energeticky bohatá a nevhodná pri chudnutí. Tieto tvrdenia však nie sú pravdivé. Keď chcete schudnúť tak určite zapojte kukuricu do Vášho jedálnička. Kukurica upravuje trávenie a zároveň zlepšuje pravidelnú stolicu. Kukurica je vhodná i pri chudnutí. Zabezpečuje pocit nasýtenia, vyrovnáva a dodáva hladinu cukru do krvi. Dopĺňa životne dôležité živiny do tela. A zabezpečuje správne odvodnenie a vyprázdňovanie čo je pri chudnutí veľmi dôležitá vec. Zjedzte jednu kukuricu denne a tak si môžete urýchliť svoje chudnutie. Nezabúdajte aj na dostatočný pitný režim a cielený pohyb.

Benefity:

  • chráni telo pred vplyvom voľných radikálov v tele
  • zasýti žalúdok na dlhšiu dobu
  • obsah sacharidov sa postupne uvoľňuje do krvi (zabraňuje prudkému stúpaniu glykemického indexu)
  • má močopudné účinky – odvodňuje telo, prečisťuje obličky a močové cesty
  • pôsobí aj na krvotvorbu – (anémia, chudokrvnosť)
  • zvyšuje tvorbu kolagénu v tele – zabezpečuje pružnosť pokožky
  • chráni sietnicu a prispieva k tomu, aby sa zachovala zraková schopnosť
  • ochraňuje telo proti vstupu voľných radikálov
  • znižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu a mŕtvice
  • má močopudný účinok
  • pomáha efektívne pri napuchnutí nôh, ktoré býva spôsobené zadržovaním vody v tele.

Náš pokus

Od roku 2000 je na Výskumnej stanici NPPC – VÚRV Piešťany v Borovciach založený pokus, kde porovnávame štyri spôsoby obrábania pôdy (konvenčný, minimalizačný, nastielací a no-till) v produktivite, efektívnosti a ekologickej vhodnosti.

V osevnom postupe sú pšenica letná forma ozimná, kukurica siata na zrno, jačmeň siaty jarný, sója fazuľová. Kukuricu sejeme vo všetkých technológiách sejačkou Kinze.

kukuričné polia

A naše výsledky?

Pri kukurici siatej na zrno sme v priemere rokov dosiahli najvyššiu úrodu zrna pri konvenčnej technológii, o niečo nižšiu v minimalizačnej a o viac ako 11% nižšiu v bezorbovej a s nastielacej technológii. Pri kukurici na zrno bývazber kukurice najvýraznejší rozdiel medzi technológiami v suchých rokoch. Aj keď z celkového pohľadu nemožno jednoznačne odporúčať žiadnu z hodnotených technológii, opodstatnenie v poľnohospodárskej praxi majú všetky technológie. Úroda je len jedným z hodnotiacich ukazovateľov a aj pri tej pozorujeme náznak približovania sa úrod pri redukovaných a pôdoochranných technológiách k úrodám dosahovaným pri pestovaní plodín konvenčnou technológiou. Významným z tohto pohľadu je prínos pôdoochranných technológií z hľadiska zlepšenia pôdnych fyzikálnych, chemických vlastností, zvýšenia činnosti pôdneho makro a mikro edafónu, zamedzenia vodnej a veternej erózie, obmedzenia produkcie skleníkových plynov a ďalších vlastností, ktoré v konečnom dôsledku budú prínosom celospoločenského významu, najmä v kontexte prebiehajúcej klimatickej zmeny a zhoršených celosvetových ekonomických podmienok.     

 

Autor: Ing. Rastislav Bušo, PhD., Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum /NPPC/, Výskumný ústav rastlinnej výroby Piešťany

Foto:

Autor

http://cdn.shopify.com/s/files/1/0263/7791/products/Amazing-zea-mays_large.jpg?v=143543465

http://www.packetseeds.com/acatalog/Rising%20Sun.jpg

Uverejnila: ZVČ

 

Nemusíme utrácať peniaze za drahé lieky. Vždy nám nepomôžu tak účinne ako to, čo nájdeme v našej vlastnej záhrade alebo na trhovisku. Zázrakov v slovenských záhradách, na poliach a lúkach máme dosť. Sú to nenápadné plodiny, ktoré dokážu prispieť k celkovému zdraviu nášho organizmu. Mnohé z nich sú komerčne známe a mnohé obchádzame bez toho, aby sme vedeli, aké sú vzácne.

Ak chcete vedieť o našich rastlinách a potravinách viac z vedeckého hľadiska, navštívte stránku Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra a zistíte, koľko vzácneho výskumu sa na Slovensku venuje tomu, čo dokážeme zužitkovať pre svoje zdravie.

 

Hore
Publikácie Veda v CENTRE
Aurelium - centrum vedy
CVTI SR 80. výročie
Veda v Centre
Prechod VK na VND
kúpa časopisov jún 2016
Bratislavská vedecká cukráreň
Atmosféra počas TVT 2017
QUARK
TVT 2017 články
TAG Spektrum vedy
TAG Rozhovor
TAG Publikácia
TAG Zaujímavosti vo vede
TAG Centrum vedy
TAG Mládež
TAG QUARK
TAG Ženy vo vede
TAG Slovenská veda
TAG História
banner záhrady
Zaujímavosti vo vede
Magnet môže pri určitej teplote stratiť svoje magnetické vlastnosti.
Zistite viac