Tuky a výživa

25. dec. 2015 • Biologické vedy

Tuky a výživa

Z hľadiska vplyvu na ľudské zdravie je rozhodujúce nielen celkové množstvo prijímaných tukov, ale najmä ich zloženie.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Organizácie OSN pre výživu (FAO) sú za rozvojom civilizačných ochorení v spojení so zníženou pohybovou aktivitou zodpovedné najmä štyri živiny: nasýtené mastné kyseliny, trans mastné kyseliny, sodík pochádzajúci najmä zo soli a cukor, najmä pridaný.

Delenie tukov

Tukové výrobky delíme na primárne a sekundárne. Medzi primárne patria: rastlinné oleje, živočíšne tuky (mliečny tuk, bravčová masť, hovädzí loj), tuky z morských živočíchov (trány). Sekundárne tukové výrobky: margaríny, tukové nátierky, maslo a tuk „ghee“ (indický margarín Vanaspati), tuky na pečenie, šorteningy, 100 % tuky, majonézy.

Potraviny obsahujú bielkoviny (proteíny), sacharidy, tuky (lipidy), vodu a tiež minerálne látky, vitamíny, antioxidanty a podobne. Optimálne zloženie základných živín je 45 – 65 % sacharidov, 20 – 35 % tukov (nie viac ako 10 % nasýtených mastných kyselín) a 10 – 35 % proteínov.

V prírode je viac ako 100 mastných kyselín. Hlavné zdroje mastných kyselín z potravín sú: nasýtené mastné kyseliny – mliekarenské výrobky (syry, maslo, mlieko), mäso a mäsové výrobky, pekárske výrobky a jedlá rýchleho občerstvenia, tuky a oleje na pečenie, vyprážanie a fritovanie; polynenasýtené mastné kyseliny – rastlinné oleje, margaríny a majonézy. 

Prof. Ing. Štefan Schmidt, PhD., vedúci Oddelenia potravinárskej technológie Ústavu biotechnológie a potravinárstva a pedagogický pracovník Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, upozorňuje, že priemerná strava obsahuje tzv. skryté tuky, ktoré sú ukryté najmä v pekárskych, mliekarenských a mäsových výrobkoch, v omáčkach, krémoch, nátierkach a podobne. Mäso a mäsové výrobky predstavujú u väčšiny populácie hlavný zdroj skrytých tukov. Väčšina ľudí konzumuje mäso vo väčších množstvách ako sa odporúča, navyše v Slovenskej republiky je zlá skladba mäsa. Voľba medzi výrobkami s plným obsahom tuku a s nízkym obsahom tuku („fat-free“) vedie k značným rozdielom v príjme celkového tuku a nasýtených mastných kyselín. Syry sú hlavným zdrojom nasýtených mastných kyselín.

Vplyv moderných tukových výrobkov na zdravie – tri príklady: Oleje, margaríny a majonéza sú výborným zdrojom esenciálnych mastných kyselín. Margaríny významne prispievajú k požadovanému príjmu vitamínov A, D a E. Zníženie hladiny LDL – cholesterolu → nižšie riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, ktoré sú najčastejšou príčinou úmrtia v Európe.

Desatoro výživových odporúčaní prof. Štefana Schmidta:

  1. jedzte pestrú a vyváženú stravu
  2. jedzte viac zeleniny a ovocia, snažte sa zaradiť najmä zeleninu či ovocie ku každému jedlu v priebehu dňa
  3. vyberajte celozrnné produkty (chlieb, pečivo, cestoviny),  uprednostňujte ryžu natural
  4. voľte dobré tuky – rastlinné oleje (repkový, olivový, slnečnicový) a kvalitné margaríny z nich vyrobené
  5. zaraďte do jedálneho lístka fazuľu, hrach a šošovicu
  6. vyberajte mäso, mäsové výrobky a mliečne výrobky s nižším obsahom tuku
  7. obmedzte soľ, na zlepšenie chuti pokrmov použite bylinky a korenie
  8. pite prednostne vodu, nesladený čaj a nízkoenergetické nápoje
  9. udržujte si správnu telesnú hmotnosť (BMI  = 18,5  až  25)
  10. pravidelne sa aktívne pohybujte, aspoň 30 minút každý deň

 

Ďalšie zaujímavosti z prednášky prof. Štefana Schmidta na túto tému sa dozviete v e-novinách NCP VaT Vedecký kaleidoskop.

 

Spracovala: Marta Bartošovičová, NCP VaT pri CVTI SR

Zdroje: NCP VaT pri CVTI SR a autor prednášky prof. Ing. Štefana Schmidta, PhD.

Fotozdroj: prezentácia prof. Ing. Štefan Schmidt, PhD.

Uverejnila: JS

 

Súvisiace:

Hore
CVTI SR 80. výročie
Prechod VK na VND - jeseň
Extrapolácie 2018
Veda v Centre
TVT 2018
kúpa časopisov jún 2016
Atmosféra počas TVT 2017
Utorok s psychológiou TVT 2018
Publikácie Veda v CENTRE
QUARK
Aurelium - centrum vedy
TVT 2017 články
TAG Publikácia
TAG Zaujímavosti vo vede
TAG Centrum vedy
TAG Mládež
TAG QUARK
TAG Ženy vo vede
TAG Spektrum vedy
TAG Slovenská veda
TAG História
TAG Rozhovor
banner záhrady
Zaujímavosti vo vede
Kvalitnú DNA možno získať z najrozličnejších biologických stôp.
Zistite viac