Šálka čaju uvarená šliapaním na bicykli


Šálka čaju uvarená šliapaním na bicykli

Viete si predstaviť, koľko by trvalo uvarenie vody na jednu šálku čaju, v prípade, že by ste rýchlovarnú kanvicu napájali elektrinou vyrobenou len šliapaním na bicykli?

Prácu ľudských svalov sme v dnešnej dobe už takmer úplne nahradili inými zdrojmi energie: fosílnymi palivami, jadrovou energiou alebo obnoviteľnými zdrojmi. Čo by sa ale stalo, keby sme zrazu o všetky tieto zdroje energie prišli a museli všetko poháňať ručne?

Výkon priemerného človeka pri šliapaní na bicykli je 100 W, čiže za jednu sekundu vyprodukuje cyklista 100 J (profesionálni športovci dokážu dlhodobo dosiahnuť výkony až 400 W). Bežná rýchlovarná kanvica ale za normálnych okolností čerpá z elektrickej siete výkon až 2000 W, teda výkon dvadsiatich cyklistov!

Na ohriatie šálky vody (300 ml) o 100 °C treba energiu 125,4 kJ (pri dodaní ďalšej energie už bude voda vrieť). Pri výkone 100 W je priemerný človek schopný dodať túto energiu za 1254 s, čo je približne 20 minút. Naproti tomu rýchlovarná kanvica, napájaná z elektrickej siete, by to za ideálnych podmienok zvládla za úžasnú minútu.

Energetická spotreba našej spoločnosti je už dávno oveľa vyššia ako výkon, ktorý sme schopní poskytnúť prácou našich svalov. Aj keby všetci Slováci nasadli na bicykle a začali tým vyrábať elektrinu, dokopy by poskytli výkon približne 500 MW – zhruba toľko, ako jediný blok jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Celkové množstvo elektrickej energie spotrebovanej na Slovensku je ešte niekoľkonásobne vyššie.

Štúdium tejto problematiky je možné na odbore:

  • fyzika

 

Autor: Mgr. Ján Bogár, P-mat n.o. a FMFI UK

Foto: http://fotky-foto.sk/

Uverejnila: ZČ

Súvisiace:

Hore
Aurelium - centrum vedy
FVF 2019
Veda v Centre
Prechod VK na VND - jar
Vedec roka 2018
kúpa časopisov jún 2016
Bratislavská vedecká cukráreň
Atmosféra počas TVT 2018
QUARK
Publikácie Veda v CENTRE
TVT 2018 články
TAG Zaujímavosti vo vede
TAG Centrum vedy
TAG Mládež
TAG QUARK
TAG Ženy vo vede
TAG Slovenská veda
TAG História
TAG Spektrum vedy
TAG Rozhovor
TAG Publikácia
banner záhrady
Zaujímavosti vo vede
Akrylamid vzniká pri tepelnej úprave potravín bohatých na asparagín, glukózu alebo fruktózu.
Zistite viac