24
Apríl

Bratislavská vedecká cukráreň: Kde všade nájdeme DNA v našom tele? (2018-04)

Začiatok
24. apr. 2018 09.00 hod.
Koniec
24. apr. 2018 11.00 hod.
Miesto
konferenčná miestnosť, CVTI SR, Lamačská cesta 8/A
Mesto
Bratislava, Bratislavský kraj, Slovenská republika
Vedný odbor
Typ podujatia
Prednáška
Cieľová skupina
mládež
Organizátor
NCP VaT pri CVTI SR, Bratislava
Popis

Fenomén čistých autoskiel, alebo kam sa vyparila lietajúca háveď?
 
Prednáša: RNDr. Tomáš Szemeš, PhD., vedúci Centra genomiky a bioinformatiky, Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave
 
Dátum a čas: 24. 4. 2018 (utorok) o 9.00 hod. v CVTI SR
Miesto: Konferenčná miestnosť CVTI SR na 2. poschodí.

 

DNA, teda deoxyribonukleová kyselina, predstavuje jednu z najväčších molekúl v našich bunkách. Pozostáva z 3 miliárd písmeniek, nukleotidov  a v jadrách sa nachádza  v podobe 23 párov chromozómov. Jej význam je ozaj dôležitý, pretože predstavuje akési dátové úložisko našej genetickej informácie. A navyše,  vďaka novým technológiám ju dnes dokážeme celkom dobré čítať. Dokážeme tak odhaliť napríklad hroziace ochorenia. Zároveň v nej nájdeme dôkazy o našej histórii, nielen to, kto sú naši rodičia, ale aj to, čo máme spoločné s baktériami. Jadrá našich buniek však nie sú jediným miestom, kde nájdeme DNA. Kde všade sa ešte  nachádza v našom tele a prečo je potrebné ju stále skúmať? Máme v tele aj DNA, ktorá nie je naša? Odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky sa dozviete  vo vedeckej cukrárni. 

RNDr. Tomáš Szemes, PhD. absolvoval v roku 2003 Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave a doktorát získal v roku 2010. Špecializuje sa na čítanie DNA metódou, ktorej sa hovorí sekvenovanie. Vo Vedeckom parku Univerzity Komenského je vedúcim Centra genomiky a bioinformatiky. V roku 2006 založil s kolegami technologickú start-up firmu Geneton, ktorá sa venuje výskumu a vývoju metód pre biomedicínu. V súčasnosti tu pôsobí ako riaditeľ pre výskum a vývoj. Spolu s tímom je autorom nového testu Trisomy test, ktorý sa stal súčasťou klinickej starostlivosti tehotných žien, a to nielen na Slovensku. Popri 41 odborných publikáciách v indexovaných odborných žurnáloch je spoluautorom európskeho patentu a ďalšie dva má podané. Žije s manželkou a dvoma dcérami v Modre a od roku 2016 sa začal venovať aj výrobe vína. Ani pri vinárčení nezaprie vedca, minulý rok sa totiž začal zaoberať tiež skúmaním procesov výroby vína.

 

banner

Prihláška

Stránka podujatia s archívom predchádzajúcich podujatí

Súvisiace:

Hore
Bratislavská vedecká cukráreň
QUARK
Atmosféra počas TVT 2017
Aurelium - centrum vedy
Publikácie Veda v CENTRE
Veda v Centre
FVF 2018
Vedec roka 2017
kúpa časopisov jún 2016
Prechod VK na VND
TVT 2017 články
TAG Ženy vo vede
TAG Slovenská veda
TAG História
TAG Spektrum vedy
TAG Rozhovor
TAG Publikácia
TAG Zaujímavosti vo vede
TAG Centrum vedy
TAG Mládež
TAG QUARK
banner záhrady
Zaujímavosti vo vede
Majoritnými zložkami čokolády sú najmä (poly)ne/nasýtené tuky a cukor (najčastejšie sacharóza).
Zistite viac