14
Február

Bratislavská vedecká cukráreň: Srdce netrápi len láska

Začiatok
14. feb. 2017 09.00 hod.
Koniec
14. feb. 2017 11.00 hod.
Miesto
konferenčná miestnosť, CVTI SR, Lamačská cesta 8/A, Bratislava
Mesto
Bratislava, Bratislavský kraj, Slovenská republika
Vedný odbor
Typ podujatia
Prednáška
Cieľová skupina
mládež
Organizátor
NCP VaT pri CVTI SR
Popis

Anotácia:

Srdce netrápi len láska

Ochorenia srdca a ciev sú najčastejšou príčinou smrti v Európe a sú tiež hlavnou príčinou invalidity a zníženej kvality života. Preto je nevyhnutné zaoberať sa systematicky problematikou patogenézy kardiovaskulárnych ochorení, ich prevencie a liečby, a to aj na modeloch imitujúcich patologické stavy vyskytujúce sa v humánnej medicíne. Zámerom skúmania mechanizmov patogenézy a adaptácie srdca na stresové stavy je odhalenie nových štruktúr a biomarkerov pre cielenú prevenciu a ochranu srdca pred jeho funkčným zlyhaním.

 

O prednášajúcom:

RNDr. Miroslav Barančík, DrSc. vyštudoval biochémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. V roku 1987 bol prijatý na študijný pobyt na Ústav experimentálnej chirurgie SAV (teraz Ústav pre výskum srdca SAV - ÚVS SAV), kde v roku 1995 obhájil dizertačnú prácu. Titul DrSc. vo vednom odbore Biochémia získal v roku 2010 a v septembri toho istého roku bol vymenovaný za riaditeľa ÚVS SAV. Absolvoval viacero zahraničných pracovných pobytov na Experimental Cardiology, Max-Planck-Institute, Nemecko. Vo svojej vedecko-výskumnej práci sa zameriava na problematiku súvisiacu s vnútrobunkovou signalizáciou a jej úlohou v regulácii a modulácii odpovede živočíšnych buniek na rozdielne formy stresu.

 

Prihláška

 

 

Súvisiace:

Hore
Publikácie Veda v CENTRE
QUARK
Aurelium - centrum vedy
veľká noc 2019
Prechod VK na VND - jar
FVF 2019
Veda v Centre
kúpa časopisov jún 2016
Atmosféra počas TVT 2018
TVT 2018 články
TAG História
TAG Rozhovor
TAG Publikácia
TAG Zaujímavosti vo vede
TAG Centrum vedy
TAG Mládež
TAG QUARK
TAG Ženy vo vede
TAG Spektrum vedy
TAG Slovenská veda
banner záhrady
Zaujímavosti vo vede
Pohánka je vhodná surovina na výrobu bezlepkových výrobkov, neobsahuje glutén.
Zistite viac