Molekuly jedla majú vplyv na to, ako cítime chuť

03. aug. 2015 • Lekárske vedy

Molekuly jedla majú vplyv na to, ako cítime chuť

Je vedecky dokázané, že chuť niektorých jedál cítime neskôr, kvôli veľkosti molekúl.

Keď jeme, často komentujeme chuť a vôňu jedla, ale väčšina z nás nevie čo za tým presne je. Chuť cítime našim jazykom, presnejšie chuťovými bunkami na ňom. Rozlišujeme 5 základných chutí: sladká, slaná, horká, kyslá a umami(Umami je chuť, obsiahnutá v mäse a rybách, ale najvýraznejšia je v arabskej a indickej kuchyni.).Keď si dáme jedlo do úst, príchuť molekúl, ktoré sú už rozpustené vo vode, sa dostanú k chuťovým receptorom ako prvé a to je prvotná chuť jedla. Tieto molekuly sú tie malé molekuly. Ako jedlo žujeme uvoľňujeme molekuly z neho do našich slín a tie sa zaregistrujú na chuťových receptoroch neskôr. V našich slinách sa nachádzajú enzýmy, ktoré rozkladajú komplexné molekuly na menšie, ktoré naše chuťové bunky zaregistrujú a následne cítime ich chuť. Preto takzvaná dochuť jedla je práve z týchto veľkých molekúl. Chuť je subjektívna, pretože každý človek reaguje na jednotlivé podnety rozdielne. Niekomu sa môže polievka zdať presolená a niekto si tam ešte dosype lyžicu soli. Chuť jedál ale vnímame spoločne s ich vôňou. Ústna a nosová dutina sú spojené, takže aj keď jedlo žujeme, cítime jeho vôňu a mozog nám ju vyhodnocuje spoločne s chuťou. Preto aj veľmi chutné jedlo nám nebude chutiť ak nebude príjemne voňať.

Štúdium tejto problematiky je možné na odboroch:

  • medicína
  • biológia

 

Autor: Zuzana Bogárová, FMFI UK, P-mat n.o.

Foto: https://pixabay.com/

Uverejnila: ZČ

Hore
QUARK
téma mesiaca
Aurelium - centrum vedy
Veda v Centre
Prechod VK na VND - jeseň
kúpa časopisov jún 2016
Extrapolácie 2017
TAG Slovenská veda
TAG História
TAG Rozhovor
TAG Publikácia
TAG Zaujímavosti vo vede
TAG Centrum vedy
TAG Mládež
TAG QUARK
TAG Ženy vo vede
TAG Spektrum vedy
banner záhrady
Zaujímavosti vo vede
Činnosť srdca sa spúšťa a reguluje spontánnou tvorbou elektrických impulzov.
Zistite viac