Molekuly jedla majú vplyv na to, ako cítime chuť

03. aug. 2015 • Lekárske vedy

Molekuly jedla majú vplyv na to, ako cítime chuť

Je vedecky dokázané, že chuť niektorých jedál cítime neskôr, kvôli veľkosti molekúl.

Keď jeme, často komentujeme chuť a vôňu jedla, ale väčšina z nás nevie čo za tým presne je. Chuť cítime našim jazykom, presnejšie chuťovými bunkami na ňom. Rozlišujeme 5 základných chutí: sladká, slaná, horká, kyslá a umami(Umami je chuť, obsiahnutá v mäse a rybách, ale najvýraznejšia je v arabskej a indickej kuchyni.).Keď si dáme jedlo do úst, príchuť molekúl, ktoré sú už rozpustené vo vode, sa dostanú k chuťovým receptorom ako prvé a to je prvotná chuť jedla. Tieto molekuly sú tie malé molekuly. Ako jedlo žujeme uvoľňujeme molekuly z neho do našich slín a tie sa zaregistrujú na chuťových receptoroch neskôr. V našich slinách sa nachádzajú enzýmy, ktoré rozkladajú komplexné molekuly na menšie, ktoré naše chuťové bunky zaregistrujú a následne cítime ich chuť. Preto takzvaná dochuť jedla je práve z týchto veľkých molekúl. Chuť je subjektívna, pretože každý človek reaguje na jednotlivé podnety rozdielne. Niekomu sa môže polievka zdať presolená a niekto si tam ešte dosype lyžicu soli. Chuť jedál ale vnímame spoločne s ich vôňou. Ústna a nosová dutina sú spojené, takže aj keď jedlo žujeme, cítime jeho vôňu a mozog nám ju vyhodnocuje spoločne s chuťou. Preto aj veľmi chutné jedlo nám nebude chutiť ak nebude príjemne voňať.

Štúdium tejto problematiky je možné na odboroch:

  • medicína
  • biológia

 

Autor: Zuzana Bogárová, FMFI UK, P-mat n.o.

Foto: https://pixabay.com/

Uverejnila: ZČ

Hore
QUARK
Atmosféra počas TVT 2017
téma mesiaca
brožúra Veda v Centre 2015
Veda v Centre
Aurelium - centrum vedy
kúpa časopisov jún 2016
Prechod VK na VND - zima
Bratislavská vedecká cukráreň
TVT 2017 články
TAG Spektrum vedy
TAG Rozhovor
TAG Publikácia
TAG Zaujímavosti vo vede
TAG Centrum vedy
TAG Mládež
TAG QUARK
TAG Ženy vo vede
TAG Slovenská veda
TAG História
banner záhrady
Zaujímavosti vo vede
Ľudský mozog má 1450 gramov, zabezpečuje celú psychiku človeka a nachádza sa v ňom sieť neurónov.
Zistite viac