Medzinárodný rok svetla 2015

30. mar. 2016 • Prírodné vedy

Medzinárodný rok svetla 2015

Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov (OSN) na svojom 68. Zasadnutí (20. decembra 2013) vyhlásilo rok 2015 za Medzinárodný rok svetla a svetelných technológií (International Year of Light, IYL 2015). IYL 2015 podporuje množstvo organizácií. Má viac ako 100 partnerov z viac ako 85 krajín.

Rezolúcia A/RES/68/221

OSN vyzdvihuje dôležitosť vzostupného všeobecného povedomia o tom, ako svetelné technológie prispievajú k udržateľnému rozvoju, a zároveň tak tvoria riešenia globálnych apelov, resp. výziev v energetike, zdravotníctve, poľnohospodárstve i vzdelávaní. Niet pochýb o tom, že svetlo má významnú úlohu v našom dennodennom živote. Je pre nás nevyhnutné. Svetlo je téma, ktorá pretína vedy a kultúry.

John Dudley, predseda riadiaceho výboru IYL 2015 povedal: „Medzinárodný rok svetla je obrovskou príležitosťou na to, aby sa svetoví politici a významné medzinárodné inštitúcie presvedčili o neskutočnom potenciáli svetla a svetelných technológií riešiť globálne problémy. Teraz máme jedinečnú príležitosť pozdvihnúť toto povedomie.“ (An International Year of Light is a tremendous opportunity to ensure that international policymakers and stakeholders are made aware of the problem-solving potential of light technology. We now have a unique opportunity to raise global awareness of this.“)

 

 

Rainbow Of Light, Katerina Mina. For UNESCO's IYL2015. (c) Linda Lamon 2015

Zdroj: Linda Lamon, 24. 03. 2015

 

 

 

 

Zdroj: www.ssts.sk; www.light2015.org

Spracovala a preložila: Bibiana Kubašková

Súvisiace:

Hore
Veda v Centre
Prechod VK na VND - zima
kúpa časopisov jún 2016
Atmosféra počas TVT 2017
QUARK
PF 2018
brožúra Veda v Centre 2015
Aurelium - centrum vedy
TVT 2017 články
TAG Centrum vedy
TAG Mládež
TAG QUARK
TAG Ženy vo vede
TAG Spektrum vedy
TAG Slovenská veda
TAG História
TAG Rozhovor
TAG Publikácia
TAG Zaujímavosti vo vede
banner záhrady
Zaujímavosti vo vede
Akrylamid vzniká pri tepelnej úprave potravín bohatých na asparagín, glukózu alebo fruktózu.
Zistite viac