Typ aktuality Vedný odbor Zobraziť všetky Dátum zverejnenia od Dátum zverejnenia do Zrušiť filter

Aktuality

Filter
Zobrazované záznamy 1 – 10 z 12.
Porovnanie zmeny zrnitostného zloženia pôd erodovaných vetrom

Porovnanie zmeny zrnitostného zloženia pôd erodovaných vetrom

Fyzikálne vlastnosti pôdy majú dôležitú úlohu pri určovaní vhodnosti pôdy na poľnohospodárske, ekologické a stavebné využívanie. S fyzikálnymi vlastnosťami pôdy sú priamo spojené rôzne funkcie pôd ako napr. transportná; zadržiavanie a dostupnosť vody a živín pre rastliny; jednoduchosť prenikania koreňov a tok tepla a vzduchu. Tvrdia to Veronika Krušinová a Jozef Čítať ďalej

Využitie geograficko-informačných systémov pri výbere umiestnenia dažďových záhrad

Využitie geograficko-informačných systémov pri výbere umiestnenia dažďových záhrad

Urbanizovaná krajina predstavuje komplexný a komplikovaný celok, ktorého pozmenené prírodné vlastnosti môžu vyústiť do ekologických problémov. Narastajúce zastavanie územia, spevňovanie plôch, úbytok zelene a zhutňovanie pôd vedú k zmene hydrologického režimu, čo má za následok nadmerný povrchový odtok, preplňovanie vodných tokov a následné záplavové stavy. V Čítať ďalej

Zdravé a bezpečné potraviny súvisia s kvalitou životného prostredia

Zdravé a bezpečné potraviny súvisia s kvalitou životného prostredia

Pre produkciu nutrične vyvážených, kvalitných a bezpečných potravín je nevyhnutné poznať nielen chemické zloženie vstupných potravinových surovín, ale aj podmienky a priebeh významných chemických reakcií, ktoré v nich prebiehajú počas ich skladovania, spracovania, technologických úprav alebo počas manipulácie s hotovými potravinovými výrobkami. A práve týmito Čítať ďalej

Svetový atlas dezertifikácie – prvé komplexné posúdenie degradácie pôdy

Svetový atlas dezertifikácie – prvé komplexné posúdenie degradácie pôdy

Dezertifikácia (degradácia pôdy) je v posledných desaťročiach vážny globálny problém. Aj keď mnohí naznačujú, že zodpovednosť za škody spôsobené dezertifikáciou nesie globálne otepľovanie a zmena klímy, existujú dôkazy, že hlavným vyvolávacím faktorom je ľudská činnosť. Nesprávne zaobchádzanie s prírodnými zdrojmi, exploatácia a násilné menenie prírodných Čítať ďalej

Potrava budúcnosti?

Potrava budúcnosti?

Jednou z hlavných zložiek výživy človeka sú bielkoviny. Tieto látky sú pre ľudské telo nenahraditeľné – zúčastňujú sa na všetkých procesoch, ktoré sa odohrávajú v organizme. Najviac bielkovín obsahuje telo rýb, plodov mora a hmyzu. Nutričná hodnota a vyváženosť biomasy tela hmyzu je veľmi podobná biomase rýb a je identická s nutričnou kvalitou plodov mora – Čítať ďalej

Vysokoškoláci majú možnosť súťažiť s riešeniami PRE VODU

Vysokoškoláci majú možnosť súťažiť s riešeniami PRE VODU

Zodpovedné hospodárenie s vodou je témou tretieho ročníka súťaže PRE VODU. Jej cieľom je prispieť k zodpovednému a efektívnemu nakladaniu s vodou prostredníctvom návrhov opatrení šetrných k prírode. Organizátori majú ambíciu prepojiť nadaných mladých ľudí s tými, ktorí hľadajú inšpirácie a ktorí chcú riešiť konkrétne problémy s vodou vo svojich mestách a Čítať ďalej

Hodnotenie potravín sa začína na výskumnom stole

Hodnotenie potravín sa začína na výskumnom stole

Potravinárstvo je oblasť, ktorá je v centre pozornosti každého z nás, pretože nepochybne platí staré známe, „Si tým, čo ješ“. Na Slovensku máme rozbehnutý špičkový výskum v  oblasti potravinárstva, ktorý  realizuje Výskumný ústav potravinársky, ktorý je súčasťou Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra. Čítať ďalej

Súťaž PRE VODU pozná svojich víťazov

Súťaž PRE VODU pozná svojich víťazov

Navrhli revitalizáciu starého ramena Váhu za účelom zlepšenia vodných pomerov v ramene. Problémom ramena pri obci Trnovec nad Váhom je totiž veľký rozkyv hladiny Váhu, ktorý je spôsobený prevádzkou vodného diela Kráľová. Preto hlavným cieľom štúdie Miloša Hajka a Lucie Spálovej bolo opísanie jestvujúceho stavu ramena na Váhu, celková revitalizácia ramena a Čítať ďalej

Ako sa zbaviť škodlivého akrylamidu?

Ako sa zbaviť škodlivého akrylamidu?

Pokiaľ nie sme schopní zabrániť vzniku akrylamidu, mali by sme hľadať také cesty, ktoré povedú k jeho „samozničeniu“ … Taká je základná filozofia prístupu vedcov pri snahe o elimináciu škodlivej látky akrylamid. Vzniká pri tepelnej úprave potravín bohatých na asparagín, glukózu alebo fruktózu. Obsahuje ho napríklad kôrka chleba či iného pečiva, pečené Čítať ďalej

Bezpečné a chutné potraviny

Bezpečné a chutné potraviny

Skúmaním kvality a bezpečnosti potravín sa zaoberá vedecký tím Výskumného ústavu potravinárskeho. Ich prácu predstavuje dokumentárny filmz cyklu Spektrum vedy s názvom Bezpečné a chutné potraviny, ktorý je vysielaný na RTVS v rámci známej série dokumentárnych filmov. Úlohou Spektra vedy je priblížiť výsledky a úspechy slovenských vedcov. Dokumentárny film Čítať ďalej