Typ aktuality Vedný odbor Zobraziť všetky Dátum zverejnenia od Dátum zverejnenia do Zrušiť filter

Aktuality

Filter
Zobrazované záznamy 1 – 6 z 6.
Hodnotenie potravín sa začína na výskumnom stole

Hodnotenie potravín sa začína na výskumnom stole

Potravinárstvo je oblasť, ktorá je v centre pozornosti každého z nás, pretože nepochybne platí staré známe, „Si tým, čo ješ“. Na Slovensku máme rozbehnutý špičkový výskum v  oblasti potravinárstva, ktorý  realizuje Výskumný ústav potravinársky, ktorý je súčasťou Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra. Čítať ďalej

Súťaž PRE VODU pozná svojich víťazov

Súťaž PRE VODU pozná svojich víťazov

Navrhli revitalizáciu starého ramena Váhu za účelom zlepšenia vodných pomerov v ramene. Problémom ramena pri obci Trnovec nad Váhom je totiž veľký rozkyv hladiny Váhu, ktorý je spôsobený prevádzkou vodného diela Kráľová. Preto hlavným cieľom štúdie Miloša Hajka a Lucie Spálovej bolo opísanie jestvujúceho stavu ramena na Váhu, celková revitalizácia ramena a Čítať ďalej

Ako sa zbaviť škodlivého akrylamidu?

Ako sa zbaviť škodlivého akrylamidu?

Pokiaľ nie sme schopní zabrániť vzniku akrylamidu, mali by sme hľadať také cesty, ktoré povedú k jeho „samozničeniu“ … Taká je základná filozofia prístupu vedcov pri snahe o elimináciu škodlivej látky akrylamid. Vzniká pri tepelnej úprave potravín bohatých na asparagín, glukózu alebo fruktózu. Obsahuje ho napríklad kôrka chleba či iného pečiva, pečené Čítať ďalej

Bezpečné a chutné potraviny

Bezpečné a chutné potraviny

Skúmaním kvality a bezpečnosti potravín sa zaoberá vedecký tím Výskumného ústavu potravinárskeho. Ich prácu predstavuje dokumentárny filmz cyklu Spektrum vedy s názvom Bezpečné a chutné potraviny, ktorý je vysielaný na RTVS v rámci známej série dokumentárnych filmov. Úlohou Spektra vedy je priblížiť výsledky a úspechy slovenských vedcov. Dokumentárny film Čítať ďalej

Akrylamid v potravinách: treba sa báť?

Akrylamid v potravinách: treba sa báť?

Otázke akrylamidu v potravinách sa na Výskumnom ústave potravinárskom (NPPC VÚP) v Bratislave venuje skupina vedcov a výskumníkov už vyše 10 rokov. Prakticky odvtedy, ako táto problematika zarezonovala vo vedeckých kruhoch v roku 2002. Za ten čas vzniklo takmer 20 000 vedeckých článkov a na internete sa vynorili tisícky odkazov s kľúčovým slovom „akrylamid“. Čítať ďalej

Svetový deň výživy – právo na potraviny pre každého

Svetový deň výživy – právo na potraviny pre každého

16. októbra si pripomíname Svetový deň zdravej výživy. Svetový deň výživy vyzýva k spolupráci, aby sa základné ľudské právo, právo na potraviny, zabezpečilo všetkým obyvateľom planéty. Čítať ďalej