Typ aktuality Vedný odbor Zobraziť všetky Dátum zverejnenia od Dátum zverejnenia do Zrušiť filter

Aktuality

Filter
Zobrazované záznamy 1 – 10 z 108.
Hodnotenie obsahu vybraných kvalitatívnych parametrov v cvikle

Hodnotenie obsahu vybraných kvalitatívnych parametrov v cvikle

Cvikla patrí medzi zeleninu, ktorej sa pripisuje veľký význam z hľadiska jej obsahových látok. Je bohatým zdrojom rôznych fytochemických látok, napr. vitamínov A a C, karotenoidov, flavonoidov a fenolových kyselín. Okrem toho obsahuje taktiež vysoko biologicky aktívne pigmenty – betaníny. Píše sa to v príspevku s názvom Hodnotenie obsahu vybraných kvalitatívnych Čítať ďalej

Vplyv foliárnej aplikácie selénu na obsah vybraných bioaktívnych látok v brokolici

Vplyv foliárnej aplikácie selénu na obsah vybraných bioaktívnych látok v brokolici

Brokolica patrí v súčasnosti medzi veľmi populárnu zeleninu. Jeden z hlavných dôvodov je celoročná dostupnosť, jej využiteľnosť v čerstvom, ako aj v mrazenom stave a vysoká nutričná hodnota. Tvrdia to vo svojej práci Vplyv foliárnej aplikácie selénu na obsah vybraných bioaktívnych látok v brokolici (The effect of foliar selenium application on the content of selected Čítať ďalej

Ťuknite si s nami na sviatky pohárom vína a dozviete sa niečo viac

Ťuknite si s nami na sviatky pohárom vína a dozviete sa niečo viac

S vianočnými sviatkami, ale najmä tiež blížiacim sa koncom roka a oslavami Silvestra, býva okrem rôznych gastronomických pochúťok spojené aj vychutnávanie si tak tradičného nápoja, akým je víno. Ako sa vlastne víno vyrába, je alebo nie je zdravé, kde sa robia chyby pri výrobe vína? Doc. Ing. Štefan Ailer, PhD. z Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva Fakulty Čítať ďalej

Hodnotenie zmien obsahu vybraných antioxidantov v menej známych odrodách opálovej bazalky pravej v závislosti od výživy vo forme selénu

Hodnotenie zmien obsahu vybraných antioxidantov v menej známych odrodách opálovej bazalky pravej v závislosti od výživy vo forme selénu

Bazalka pravá (Ocimum basilicum L.), v našich podmienkach jednoročná bylina s priamou rozkonárenou byľou, dorastá do výšky 0,3 – 0,7 m. Selén ako biogénny stopový prvok si získal vysokú pozornosť pre svoju antioxidačnú aktivitu a protirakovinový účinok. Podľa štatistických údajov vychádzajúcich z konzumácie potravín, je príjem selénu na Slovensku len 38 μg/l, čo Čítať ďalej

Liečivé rastliny, bylinky, čaje… nielen na Vianoce

Liečivé rastliny, bylinky, čaje… nielen na Vianoce

Liečivé bylinky sú rastliny, ktoré majú na Slovensku dlhoročnú pestovateľskú tradíciu. Využívali sa na lekárske, kulinárske, kozmetické ale i spirituálne a ochranné účely. Mali, samozrejme, aj okrasnú funkciu a svoje použitie našli aj vo veterinárnej medicíne. Najčastejšie sa využívajú kvety či korene, listy, ale používa sa aj kvitnúca vňať – herba, semená, Čítať ďalej

Vianočné stromčeky verzus slovenské lesy. Ako prežiť Vianoce, ktoré neničia krajinu?

Vianočné stromčeky verzus slovenské lesy. Ako prežiť Vianoce, ktoré neničia krajinu?

Vianočný stromček prešiel dlhou históriou, počas ktorej sa zapísal do ľudských sŕdc ako neodmysliteľná súčasť Vianoc. Ozdobený vianočný stromček sa stal nielen dekoračným prvkom, ale aj tradičným magickým symbolom Vianoc najmä pre deti. Rituál zdobenia stromov v období pred zimným slnovratom siaha do predkresťanských čias. Čítať ďalej

Kvalitný med aj na vianočnom stole

Kvalitný med aj na vianočnom stole

Med je neoddeliteľnou súčasťou vianočných sviatkov a štedrovečernej večere, pričom sa mu odpradávna pripisovali rôzne magické a liečebné účinky. Pri štedrovečernej večeri sa konzumovali predovšetkým svojpomocne dopestované produkty ako orechy, jablká, a teda aj med. V súčasnosti to už nie je možné, a preto väčšina produktov na našich stoloch pochádza z Čítať ďalej

Aká je kvalita potravín v obchodoch v predvianočnom období

Aká je kvalita potravín v obchodoch v predvianočnom období

K Vianociam neodmysliteľne patria oblátky, med, ryby či kapustnica, ale aj ovocie a rôzne cukrovinky, ktorými si spríjemňujeme sviatočnú pohodu. Na tom, čo budeme konzumovať počas vianočných sviatkov a na Nový rok nám určite záleží viac ako inokedy a preto by sme si mali viac všímať aj kvalitu potravín, ktoré v tomto období nakupujeme. Ministerstvo Čítať ďalej

Prečo musíme dovážať vianočné stromčeky zo zahraničia?

Prečo musíme dovážať vianočné stromčeky zo zahraničia?

Na otázky súvisiace s lesmi na Slovensku a vianočnými stromčekmi nám odpovedal Ing. Jaroslav Jankovič, CSc., vedúci Odboru pestovania a produkcie lesa v Národnom lesníckom centre vo Zvolene – Lesnícky výskumný ústav Zvolen. Jaroslav Jankovič študoval na Lesníckej fakulte Technickej univerzity vo Zvolene. V lesníckom výskume pracuje od roku 1986. Čítať ďalej

Elixír života

Elixír života

Čaj je nápoj pripravovaný obvykle lúhovaním lístkov rastliny čajovníka v horúcej vode. Názov čaj sa tiež používa pre samotné lístky. Označenie sa hovorovo využíva aj pre iné odvary a nálevy z rôznych rastlín a bylín, prípadne sušeného ovocia. Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka. Z botanického hľadiska je čajovník vždyzelený krík dorastajúci v Čítať ďalej