Typ aktuality Vedný odbor Zobraziť všetky Dátum zverejnenia od Dátum zverejnenia do Zrušiť filter

Aktuality

Filter
Zobrazované záznamy 1 – 10 z 81.
Podpora konzumácie ovocia, zeleniny a mlieka  z EÚ aj pre tento rok

Podpora konzumácie ovocia, zeleniny a mlieka z EÚ aj pre tento rok

S novým školským rokom sa v školách v zapojených krajinách EÚ znovu začína program EÚ na podporu konzumácie ovocia, zeleniny a mlieka. Na ovocie a zeleninu Slovensko dostane z EÚ 201 850 291 EUR a na mlieko 1 020 425 EUR. Súčasťou školského programu EÚ, ktorého cieľom je podporovať zdravé stravovacie návyky detí, bude distribúcia ovocia, zeleniny a mliečnych Čítať ďalej

Viva La Science aj o králikovi ako modelovom organizme

Viva La Science aj o králikovi ako modelovom organizme

Králik ako alternatívny modelový organizmus pre biologický výskum? Hovoríte si, že niečo také je prinajmenšom zvláštne? Ing. Ľubomír Ondruška, PhD. z Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre svoj profesionálny život zasvätil práve králikom a mnohé fakty z toho priblížil účastníkom Letnej školy Viva La Science, ktorá sa konala v auguste 2018. Išlo o Čítať ďalej

Viva La Science bola aj o tajomstvách výroby vína

Viva La Science bola aj o tajomstvách výroby vína

Princíp „in vino veritas“ a ešte mnoho iného okolo výroby vína mali možnosť spoznať účastníci letnej školy Viva La Science, konajúcej sa v auguste 2018. Informácie zazneli v rámci workshopu so špecialistom Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre RNDr. Attilom Kántorom, PhD. Ako sa uvádza na stránke Agroinštitútu Nitra, kvasinky sú pri výrobe vína jeho Čítať ďalej

„Mladí vedci – Bezpečnosť potravinového reťazca“

„Mladí vedci – Bezpečnosť potravinového reťazca“

Študenti, doktorandi, ale aj ostatní mladí vedeckí pracovníci, máte možnosť zapojiť sa do súťaže o najlepší príspevok v rámci XI. vedeckej konferencie „Mladí vedci – Bezpečnosť potravinového reťazca“, ktorá sa uskutoční v dňoch 21. – 22. 11. 2018 v Agroinštitúte Nitra. Termín pre zaslanie príspevku je do 15. 10. 2018. Cieľom konferencie je prezentovať Čítať ďalej

Climate SMART v lesníctve: Výzva pre nízkouhlíkovú spoločnosť?

Climate SMART v lesníctve: Výzva pre nízkouhlíkovú spoločnosť?

Horské regióny pokrývajú približne jednu tretinu plochy Európy. Žije tu 118 miliónov ľudí, pričom v 10 krajinách je to až polovica obyvateľstva. Zvyšovanie koncentrácie CO2 v atmosfére, narastajúce teploty a zmeny v zrážkach výrazne ovplyvňujú vegetačné obdobie, rast, zdravie a rozšírenie stromov resp. lesov. To má za následok napríklad zvýšené riziko záplav, Čítať ďalej

Poľnohospodárska politika EÚ po roku 2020 sa zjednoduší

Poľnohospodárska politika EÚ po roku 2020 sa zjednoduší

Spoločná poľnohospodárska politika (SPP) predstavuje odpoveď EÚ na otázku, ako zabezpečiť potravinovú bezpečnosť, udržateľné využívanie prírodných zdrojov a vyvážený rozvoj európskych vidieckych oblastí. Jej cieľom je pomôcť zabezpečiť dôstojnú životnú úroveň pre európskych poľnohospodárov a poľnohospodárskych pracovníkov, ako aj stabilné, rozmanité a Čítať ďalej

Nový spôsob konzumácie kávy, to je projekt ASSUM

Nový spôsob konzumácie kávy, to je projekt ASSUM

Firma ASSUM prináša na trh nový spôsob konzumácie kávy. Produkt CoRE (Coffee Ready To Eat) je jedlá kávová zmes určená na priamu konzumáciu. Chuť 100 % arabiky lahodne obohatí sladkastým podtónom ryžový sirup a holandské kakao. Praktické balenie umožňuje vychutnať si svoju vytúženú dávku kávovej chuti vždy a všade. Projekt ASSUM patrí medzi sedem postupujúcich Čítať ďalej

Zoznámte sa s najkonzumovanejšou hubou na svete – Agaricus bisporus

Zoznámte sa s najkonzumovanejšou hubou na svete – Agaricus bisporus

Šampiňóny s druhovým rozlíšením Agaricus bisporus sú najkonzumovanejšou hubou na svete. Odborníci ich radia medzi dôležité zdroje živín pre ľudský organizmus, slúžia na prevenciu a/alebo zmiernenie niektorých ochorení, ako sú napríklad rakovina a srdcové choroby. Dôležité je tiež spomenúť, že šampiňóny sú vysoko hodnotené z nutričného hľadiska, keďže Čítať ďalej

GrowBox System Alpha má umožniť pestovanie rastlín vhodných pre bežnú spotrebu aj pre misie na Mars

GrowBox System Alpha má umožniť pestovanie rastlín vhodných pre bežnú spotrebu aj pre misie na Mars

Projekt s pracovným názvom „GrowBox System Alpha“ je zameraný na automatizované pestovanie rastlín v takzvanom GrowBox-e. Ide o zariadenie, v ktorom sú zasadené rastliny, o ktoré sa toto zariadenie samostatne stará. Projekt vzniká na pôde dvoch univerzít – Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a Univerzity Komenského v Bratislave. Projekt bol prezentovaný ako Čítať ďalej

Tím SPU v Nitre sa zaoberá jednou z najdôležitejších civilizačných výziev – zlepšením vlastností plodín

Tím SPU v Nitre sa zaoberá jednou z najdôležitejších civilizačných výziev – zlepšením vlastností plodín

Fenotypovanie dnes patrí k trendom v rastlinných vedách. Nejde o „skúmavkové vedy“, ale o porozumenie celistvosti – foriem rastlín a procesov na úrovni celistvých rastlín. Výskumné centrum AgroBioTech/Katedra fyziológie rastlín Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov, Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa fenotypovaniu (poľnohospodárskych rastlín) Čítať ďalej