Typ aktuality Vedný odbor Zobraziť všetky Dátum zverejnenia od Dátum zverejnenia do Zrušiť filter

Aktuality

Filter
Zobrazované záznamy 1 – 10 z 48.
Jesenná pestrosť v nitrianskej Botanickej záhrade

Jesenná pestrosť v nitrianskej Botanickej záhrade

Na svoje si v priestoroch Botanickej záhrady Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre isto prišli všetci priaznivci čarovného obdobia plného farieb a dozrievajúcich plodov, akým jeseň nesporne je. Už tradične sa koncom septembra konala jesenná výstava v skleníkoch tamojšej Botanickej záhrady. „Prezentovaných bolo 5 rodov 9 druhov a 88 odrôd čeľade Čítať ďalej

Vzdelávanie, zábava a ocenenia. Aj o tom bol Agrofilm 2017

Vzdelávanie, zábava a ocenenia. Aj o tom bol Agrofilm 2017

Jedinečný festival so špecifickými témami poľnohospodárstva, potravinárstva, výživy obyvateľstva, problematikou vidieckeho štýlu života, ochrany prírodných zdrojov a zvyšovania kvality života ľudí bol opäť bližšie k divákovi. 33. ročník Medzinárodného filmového festivalu Agrofilm 2017, ktorého organizátorom je Výskumný ústav živočíšnej výroby Nitra, Čítať ďalej

Veľa kriku pre… rybie prsty

Veľa kriku pre… rybie prsty

Okrem pocitu občanov druhej kategórie môže mať rozdielna kvalita potravín vplyv aj na zdravotné štatistiky. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa počas svojho prejavu vášnivo vyjadroval o rôznych problémoch. Jeden z nich však mnohých divákov prekvapil: rybie prsty. „Slováci si nezaslúžia menší podiel rýb v rybích prstoch!“ vyhlásil empaticky. „Maďari Čítať ďalej

Stopy českých záhradných architektov na Slovensku

Stopy českých záhradných architektov na Slovensku

Záhradno-architektonická tvorba v kontexte realizácie cieľov národného obrodenia počas 1. Československej republiky. Takýmto projektom sa zaoberajú pracovníci Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre (SPU v Nitre). Od 20. septembra až do 6. októbra 2017 prichystali pri tejto príležitosti vernisáž medzinárodnej putovnej výstavy Stopy českých záhradných architektov Čítať ďalej

Veda v CENTRE Piešťany, október 2017: Zdravé strukoviny

Veda v CENTRE Piešťany, október 2017: Zdravé strukoviny

02. okt. 2017 • Poľnohospodárske vedy, lesníctvo a rybárstvo • NPPC; NCP VaT pri CVTI SR

StiahnuťČítať ďalej

Cereálna tyčinka s obsahom fytoaktívnych látok ako úžitkový vzor

Cereálna tyčinka s obsahom fytoaktívnych látok ako úžitkový vzor

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre sa môže popýšiť prvým úžitkovým vzorom. Ide o Cereálnu tyčinku s obsahom fytoaktívnych látok a vytvorili ju pracovníkmi z Fakulty biotechnológie a potravinárstva (FBP). Aktuálnym trendom vo výžive a všeobecne v potravinárstve je podľa realizačného tímu oblasť personalizácie. Na túto problematiku nadviazal projekt doc. Čítať ďalej

Sledovanie života včiel v meste

Sledovanie života včiel v meste

Sledovať život včiel v meste je hlavnou myšlienkou projektu, ktorý zastrešujú zamestnanci Centra informačných a komunikačných technológií (CIKT) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Ing. Ľuboš Határ a Ing. Marek Urban vytvorili malé elektronické zariadenie – „informačný úľ“ a internetovú stránku na monitorovanie života včiel. Monitorovanie spustili Čítať ďalej

Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum na výstave Agrokomplex 2017

Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum na výstave Agrokomplex 2017

Poľnohospodársky a potravinársky veľtrh Agrokomplex 2017 aj tento rok prinesie zábavu pre všetky vekové kategórie, nebude chýbať kultúrny program, ani priestor pre odborné diskusie. Podujatie sa už tradične uskutoční v Národnom výstavisku v Nitre, v dňoch 17. – 20. augusta 2017. Čítať ďalej

Prales v Dobroči získal opätovne Európsky diplom

Prales v Dobroči získal opätovne Európsky diplom

Pri slove prales sa nám vybaví hustý, nedotknutý les v rozľahlých dažďových rovníkových lesoch Amazonie alebo les z dávnych dôb praveku s divožijúcimi zvieratami.Jednou z definícii pralesa sa rozumie lesné spoločenstvo, ktorého zloženie, výstavba, rastové a ostatné životné procesy sú podmienené vlastnosťami prostredia, predovšetkým klímy. Je to les ekologicky Čítať ďalej

Päť slobôd zvierat pre kvalitnejšie potraviny

Päť slobôd zvierat pre kvalitnejšie potraviny

Ľudia sa čoraz častejšie zaujímajú o to, z akých produktov sú vyrobené potraviny, ktoré denne konzumujú. Zvyšuje sa nám životná úroveň a aj toto je jej dôsledkom. Uvedomujeme si, že kvalitná potravina môže byť vyrobená iba z kvalitných surovín. V prípade živočíšnych produktov platí, že ak ich chceme konzumovať vo vysokej kvalite, môžu ich produkovať iba Čítať ďalej