Typ aktuality Vedný odbor Zobraziť všetky Dátum zverejnenia od Dátum zverejnenia do Zrušiť filter

Aktuality

Filter
Zobrazované záznamy 1 – 10 z 74.
Zoznámte sa s najkonzumovanejšou hubou na svete – Agaricus bisporus

Zoznámte sa s najkonzumovanejšou hubou na svete – Agaricus bisporus

Šampiňóny s druhovým rozlíšením Agaricus bisporus sú najkonzumovanejšou hubou na svete. Odborníci ich radia medzi dôležité zdroje živín pre ľudský organizmus, slúžia na prevenciu a/alebo zmiernenie niektorých ochorení, ako sú napríklad rakovina a srdcové choroby. Dôležité je tiež spomenúť, že šampiňóny sú vysoko hodnotené z nutričného hľadiska, keďže Čítať ďalej

GrowBox System Alpha má umožniť pestovanie rastlín vhodných pre bežnú spotrebu aj pre misie na Mars

GrowBox System Alpha má umožniť pestovanie rastlín vhodných pre bežnú spotrebu aj pre misie na Mars

Projekt s pracovným názvom „GrowBox System Alpha“ je zameraný na automatizované pestovanie rastlín v takzvanom GrowBox-e. Ide o zariadenie, v ktorom sú zasadené rastliny, o ktoré sa toto zariadenie samostatne stará. Projekt vzniká na pôde dvoch univerzít – Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a Univerzity Komenského v Bratislave. Projekt bol prezentovaný ako Čítať ďalej

Tím SPU v Nitre sa zaoberá jednou z najdôležitejších civilizačných výziev – zlepšením vlastností plodín

Tím SPU v Nitre sa zaoberá jednou z najdôležitejších civilizačných výziev – zlepšením vlastností plodín

Fenotypovanie dnes patrí k trendom v rastlinných vedách. Nejde o „skúmavkové vedy“, ale o porozumenie celistvosti – foriem rastlín a procesov na úrovni celistvých rastlín. Výskumné centrum AgroBioTech/Katedra fyziológie rastlín Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov, Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa fenotypovaniu (poľnohospodárskych rastlín) Čítať ďalej

Ovos pre 3. tisícročie

Ovos pre 3. tisícročie

V štruktúre rastlinnej výroby má ovos siaty výnimočné postavenie. Ide nielen o významnú kŕmnu, ale aj potravinársku obilninu, ktorá sa vyznačuje vynikajúcou nutričnou a dietetickou hodnotou. Z hľadiska trendov modernej výživy sa v súčasnosti dostáva na popredné miesto medzi obilninami. Je jedinečný svojim obsahom zdraviu prospešných látok. Čítať ďalej

Spoznajte neoceniteľný prínos hlivy ustricovitej

Spoznajte neoceniteľný prínos hlivy ustricovitej

Vedeli ste, že existuje 1,4 milióna druhov húb, pričom až 2 tisícky z nich možno považovať za jedlé? Huby patria do samostatnej ríše Fungi, je pre nich typické, že nemajú chlorofyl. Rastlinám sú však podobné, no nemajú celulózu, ich bunkovú stenu tvorí chitín ako pri hmyze. Mnoho druhov húb má obrovský prínos pre človeka, spomeňme farmakologický priemysel Čítať ďalej

Väzba lesklokôroviek na druhy drevín na Slovensku

Väzba lesklokôroviek na druhy drevín na Slovensku

Drevoznehodnocujúce huby rodu lesklokôrovka Ganoderma patria k významným pôvodcom hnilôb dreva širokej škály drevín. Ide o kozmopolitný rod s centrom rozšírenia v trópoch. V Európe rastie 7 druhov: Ganoderma adspersum, Ganoderma applanatum, Ganoderma carnosum, Ganoderma lucidum, Ganoderma pfeifferi, Ganoderma resinaceum, Ganoderma valesiacum. Všetky európske druhy sú známe aj Čítať ďalej

Veda v CENTRE Piešťany, apríl 2018: Ovos pre 3. tisícročie

Veda v CENTRE Piešťany, apríl 2018: Ovos pre 3. tisícročie

27. mar. 2018 • Poľnohospodárske vedy, lesníctvo a rybárstvo • NPPC; NCP VaT pri CVTI SR

StiahnuťČítať ďalej

Nová  kreatívna kampaň SPU v Nitre

Nová kreatívna kampaň SPU v Nitre

Máš na to oko, nos, hlavu? Študuješ na strednej škole? Je tu nová kreatívna kampaň. Spustila ju Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Úlohou kampane je prostredníctvom digitálnej komunikácie predstaviť trojicu študijných odborov – krajinárstvo, záhradníctvo a krajinnú a záhradnú architektúru tak, aby Čítať ďalej

Pesticídy ohrozujú včely, potvrdila ďalšia analýza

Pesticídy ohrozujú včely, potvrdila ďalšia analýza

Pesticídy zo skupiny neonikotínoidov sú pre včely rizikové. Potvrdilo to nové hodnotenie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) z konca februára. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín opätovne analyzoval dáta z roku 2013 a skúmal vplyv troch neonikotínoidov (klotianidín, imidakloprid a tiametoxám) na opeľovačov. Vo svojich záveroch konštatoval, že Čítať ďalej

Davos o budúcnosti potravinárstva: Inovácie a obmedzenie spotreby mäsa

Davos o budúcnosti potravinárstva: Inovácie a obmedzenie spotreby mäsa

Bez obmedzenia plytvania jedlom, spotreby mäsa a inovatívnych technológii sa revolúcia vo výžive nezaobíde, zhodli sa lídri na svetovom ekonomickom fóre v Davose Témou pre ekonomické fórum boli aj nevyhnutné kroky pre udržateľnosť zabezpečenia potravín pre budúce generácie pri zohľadnení životného prostredia, ekonomiky a zdravia. Otázka, ako uživiť 9 miliárd ľudí v Čítať ďalej