Typ aktuality Vedný odbor Zobraziť všetky Dátum zverejnenia od Dátum zverejnenia do Zrušiť filter

Aktuality

Filter
Zobrazované záznamy 1 – 10 z 18.
Európska komisia bojuje proti dvojakej kvalite potravín

Európska komisia bojuje proti dvojakej kvalite potravín

06. okt. 2017 • Pôdohospodárske vedy

Voľný pohyb tovaru je jednou zo štyroch základných slobôd jednotného trhu. Jednotný trh s tovarom podporuje prispievanie k inováciám na trhoch s výrobkami viac príležitostí pre podniky a umožnenie väčšieho výberu pre spotrebiteľov v celej Európe.Voľný pohyb tovaru nemusí nutne znamenať, že každý výrobok musí byť rovnaký v každom kúte jednotného trhu. Zatiaľ čo Čítať ďalej

Plytvanie potravinami je už celosvetový problém a EÚ hľadá riešenia

Plytvanie potravinami je už celosvetový problém a EÚ hľadá riešenia

29. sep. 2017 • Pôdohospodárske vedy

EÚ hľadá spôsoby, ako zamedziť plytvaniu potravinami, aby prispela k väčšej udržateľnosti potravinového systému. Každý rok skončí totižto v odpade približne 88 miliónov ton potravín, t. j. približne 20 % všetkých vyrobených potravín. Súvisiace náklady sa odhadujú na 143 miliárd EUR. Závažnosť problému Plytvanie potravinami je v Európe neprehliadnuteľným Čítať ďalej

EÚ chce znížiť prítomnosť akrylamidu v potravinách

EÚ chce znížiť prítomnosť akrylamidu v potravinách

29. aug. 2017 • Pôdohospodárske vedy

Akrylamid je chemikália, ktorá sa ukázala byť prítomná v potravinách v dôsledku postupov varenia, z ktorých niektoré sa používajú už mnoho rokov, dokonca aj stáročia. Akrylamid je karcinogénna látka, ktorá vzniká z prirodzene sa vyskytujúcich zložiek asparagínu (aminokyselina) a sacharidov pri  spracovaní potravín pri vysokej teplote, hlavne pri vyprážaní, pražení a Čítať ďalej

Zdravé stravovacie návyky u detí podporí aj EÚ

Zdravé stravovacie návyky u detí podporí aj EÚ

18. aug. 2017 • Pôdohospodárske vedy

Európska únia sa rozhodla podporiť zdravý životný štýl našich školákov. Nový program EÚ na podporu konzumácie mlieka, ovocia a zeleniny v školách, ktorý začína platiť od 1. augusta, sa začne realizovať v celej Únii od prvého dňa školského roka 2017/2018. Táto iniciatíva zohráva významnú úlohu nielen pre tisícky deti, ale aj pre poľnohospodárstvo vo všetkých Čítať ďalej

Pôda pre budúce generácie

Pôda pre budúce generácie

01. júl. 2017 • Pôdohospodárske vedy

Pôda je v rozsahu ľudského života neobnoviteľný prírodný zdroj, ktorý sa v našich klimatických podmienkach vytvorí za 5- až 6-tisíc rokov. Globálne zmeny – predovšetkým dôsledky klimatickej zmeny, prispievajú k úbytku a zhoršovaniu kvality pôdnych zdrojov. Na zachovanie pôdy ako prírodného zdroja pre budúce generácie je potrebné, aby sme sa viac venovali pôde ako Čítať ďalej

18. máj 2017 je štvrtým medzinárodným „Dňom fascinácie rastlinami

18. máj 2017 je štvrtým medzinárodným „Dňom fascinácie rastlinami"

19. apr. 2017 • Pôdohospodárske vedy • Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch

StiahnuťČítať ďalej

Veda v CENTRE Piešťany, apríl 2017: Živá pôda

Veda v CENTRE Piešťany, apríl 2017: Živá pôda

13. apr. 2017 • Pôdohospodárske vedy • NPPC; NCP VaT pri CVTI SR

StiahnuťČítať ďalej

Vedec na farme – Matúš Bartoš

Vedec na farme – Matúš Bartoš

05. feb. 2017 • Pôdohospodárske vedy

Víťazom 38. ročníka Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ) je aj Matúš Bartoš, v súčasnosti maturant na Strednej odbornej škole veterinárnej v Nitre. V kategórii Pôdohospodárstvo (poľnohospodárstvo, lesné a vodné hospodárstvo) sa jeho výskumná práca s názvom Chov vodnej hydiny umiestnila na 1. mieste. Čítať ďalej

Zdraviu prospešné strukoviny aj na vianočnom stole

Zdraviu prospešné strukoviny aj na vianočnom stole

26. dec. 2016 • Pôdohospodárske vedy

Strukoviny máme v jedálničku, dá sa povedať, po celý rok. Na Slovensku sa najčastejšie konzumuje hrach, fazuľa, šošovica a sója. V potravinárstve sa využíva najmä hrachor, cícer a bôb. Šošovicová polievka je tradične spätá aj so Štedrým dňom. Odborníci na výživu označujú strukoviny za lacnú a výživnú náhradu mäsa. Za kráľovnú strukovín sa považuje Čítať ďalej

Eva Candráková: Na Slovensku treba zastaviť súčasný úpadok poľnohospodárstva

Eva Candráková: Na Slovensku treba zastaviť súčasný úpadok poľnohospodárstva

09. dec. 2016 • Pôdohospodárske vedy

Doc. Ing. Eva Candráková, PhD., odborníčka na obilniny, strukoviny a olejniny, vysokoškolská učiteľka, docentka na Katedre rastlinnej výroby Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Vyučuje predmety: Všeobecná rastlinná výroba, Integrovaná rastlinná výroba a Alternatívne a energetické plodiny. Čítať ďalej