Typ aktuality Vedný odbor Zobraziť všetky Dátum zverejnenia od Dátum zverejnenia do Zrušiť filter

Aktuality

Filter
Zobrazované záznamy 1 – 10 z 27.
Vplyv abiotických a biotických stresorov na vlastnosti rastlín

Vplyv abiotických a biotických stresorov na vlastnosti rastlín

20. aug. 2018 • Pôdohospodárske vedy

Akumulácia chemických elementov v orgánoch rastlín je porovnávaná k fyziologickým charakteristikám rastlín na rôznej úrovni znečistenia ovzdušia. V rámci projektu Vplyv abiotických a biotických stresorov na vlastnosti rastlín (Influence of abiotic and biotic stresses on properties of plants) sa získavajú údaje o fyziologickom stave vybraných druhov rastlín so zameraním na Čítať ďalej

Náchylnosť vybraných klonov jaseňov voči patogénnej hube

Náchylnosť vybraných klonov jaseňov voči patogénnej hube

27. apr. 2018 • Pôdohospodárske vedy

V Európe bolo odumieranie jaseňov zaznamenané prvýkrát v 90-tych rokoch 20. storočia na rastlinách v lesných škôlkach a na mladej výsadbe v severnom Poľsku a Litve. Počas ďalších dvoch desaťročí sa toto ochorenie postupne objavilo v ďalších krajinách Európy. Prvým príznakom ochorenia na mladých jedincoch je odumieranie terminálnych výhonov viditeľné ako výrazné Čítať ďalej

Nástup jarných fenologických fáz buka lesného

Nástup jarných fenologických fáz buka lesného

20. mar. 2018 • Pôdohospodárske vedy

Buk lesný (Fagus sylvatica L.) je naša ekonomicky aj ekologicky najvýznamnejšia listnatá drevina. V súčasnosti dosahuje v našich lesoch zastúpenie 33,2 %, čo je o 2,2 percent viac ako v roku 2005 (Zelená správa, 2016). Buk lesný je silne tieňomilnou drevinou oceánskej klímy. Znáša relatívne veľký rozsah klimatických podmienok. Neznáša však presychanie pôd ani ich Čítať ďalej

Rast nezmiešaných bukových porastov s rozdielnym manažmentom

Rast nezmiešaných bukových porastov s rozdielnym manažmentom

14. feb. 2018 • Pôdohospodárske vedy

Lesný porast v priebehu vývoja zaznamenáva rôzne zmeny, ktoré odborníci najčastejšie vyjadrujú prostredníctvom kvantitatívnych parametrov (napr. počet stromov, hrúbka, výška, objem jedincov), resp. odvodených veličín (kruhová základňa, zásoba, prírastky a pod.). „Z pohľadu výchovy porastov je určujúcou predovšetkým jej včasnosť. Podľa údajov z literatúry sa v Čítať ďalej

Reakcia hrúbkového rastu duba zimného a buka lesného na hydrický stres

Reakcia hrúbkového rastu duba zimného a buka lesného na hydrický stres

31. jan. 2018 • Pôdohospodárske vedy

Výskumu dopadov sucha na rast a mortalitu lesných druhov drevín, ako aj možnostiam ich adaptácie na budúci vývoj klímy, je v medzinárodnom výskume už dlhodobejšie venovaná veľká pozornosť. Automatické dendrometre, t. j. digitálne prírastkomery s vysokým časovým rozlíšením, sú v lesníckom výskume užitočným nástrojom pri odhaľovaní sezónnej dynamiky tvorby dreva, Čítať ďalej

Monitoring dynamiky pôdneho roztoku v lesných ekosystémoch na Slovensku

Monitoring dynamiky pôdneho roztoku v lesných ekosystémoch na Slovensku

12. jan. 2018 • Pôdohospodárske vedy

Vlastnosti pôdneho roztoku sa na rozdiel od väčšiny vlastností pevnej zložky pôdy vyznačujú výraznou dynamikou. Sú výsledkom interakcií samotných pevných pôdnych častíc a vstupujúcich zrážkových vôd určených momentálnymi vlastnosťami atmosféry za spolupôsobenia organizmov v pôde i na jej povrchu. Chemické vlastnosti pôdneho roztoku sú dôležitým indikátorom v Čítať ďalej

Pôdne mikroorganizmy ako indikátory kvality pôd

Pôdne mikroorganizmy ako indikátory kvality pôd

08. jan. 2018 • Pôdohospodárske vedy

Pôda ako náš najheterogénnejší, konečný a neobnoviteľný systém mení svoje vlastnosti v čase a priestore tak, ako žiaden iný ekosystém. Okrem dobrých výnosov v poľnohospodárstve, ako aj lesníctve je potrebné zaistiť, aby pôdy na daných lokalitách boli zdravé a kvalitné. Ochrana pôd je teda jednou z najvyšších priorít, kde porozumenie ekosystémovým procesom je Čítať ďalej

Vyhodnotenie vybraných chemických vlastností lesných pôd

Vyhodnotenie vybraných chemických vlastností lesných pôd

25. dec. 2017 • Pôdohospodárske vedy

Pôdu možno považovať za neobnoviteľný a nenahraditeľný prírodný zdroj. Vo všeobecnom povedomí prevažuje stále pohľad na pôdu ako na základ produkcie potravín, dreva, či iných surovín. Aj v prípade lesnej pôdy je v popredí najmä produkčná funkcia. V poslednom období si však najmä odborná verejnosť, ale vo vyspelých krajinách aj decízna sféra, čoraz viac Čítať ďalej

Európa potrebuje riešiť jedlo komplexne

Európa potrebuje riešiť jedlo komplexne

20. dec. 2017 • Pôdohospodárske vedy

Európa musí pristupovať k svojej potravinárskej politike komplexne, aby bola schopná reflektovať nové výzvy. Dôležitý je pritom dôraz na udržateľnosť a zdravie, zhrňuje Európsky hospodársky a sociálny výbor. Komplexná potravinárska politika by mala podporovať ekologické poľnohospodárstvo pre jeho výhody pre zdravie a životné prostredie. Čítať ďalej

Európska komisia bojuje proti dvojakej kvalite potravín

Európska komisia bojuje proti dvojakej kvalite potravín

06. okt. 2017 • Pôdohospodárske vedy

Voľný pohyb tovaru je jednou zo štyroch základných slobôd jednotného trhu. Jednotný trh s tovarom podporuje prispievanie k inováciám na trhoch s výrobkami viac príležitostí pre podniky a umožnenie väčšieho výberu pre spotrebiteľov v celej Európe.Voľný pohyb tovaru nemusí nutne znamenať, že každý výrobok musí byť rovnaký v každom kúte jednotného trhu. Zatiaľ čo Čítať ďalej