Typ aktuality Vedný odbor Zobraziť všetky Dátum zverejnenia od Dátum zverejnenia do Zrušiť filter

Aktuality

Filter
Zobrazované záznamy 1 – 10 z 15.
Lavínová nehoda – kto ma šancu na prežitie?

Lavínová nehoda – kto ma šancu na prežitie?

27. dec. 2017 • Zdravotné vedy

Snehovou lavínou rozumieme náhle uvoľnenie snehovej masy dolu svahom. Lavína sa pohybuje smerom dole vplyvom gravitácie a jej charakter, ako dojazdová vzdialenosť či rýchlosť, závisia na mnohých faktoroch – druh snehu, sklon svahu, aký je povrch, po ktorom sa zosúva, či je trávnatý, zalesnený alebo skalnatý. Pohyb v zimnom vysokohorskom prostredí býva často spojený s Čítať ďalej

Publikácia EÚ o zriedkavých chorobách

Publikácia EÚ o zriedkavých chorobách

03. dec. 2017 • Zdravotné vedy

Zriedkavé choroby zahŕňajú 5000 až 8000 život ohrozujúcich alebo chronicky oslabujúcich chorôb. Aj keď sú individuálne vzácne, spoločne ovplyvňujú 27 až 36 miliónov ľudí v  Európskej únii a sú významným problémom verejného zdravia. Patria sem napríklad cystická fibróza, svalová dystrofia, Huntingtonova choroba a akútna myeloidná leukémia. Nedostatok účinnej Čítať ďalej

Aký je stav zdravia Slovákov

Aký je stav zdravia Slovákov

29. nov. 2017 • Zdravotné vedy

Bez prehodnotenia systémov zdravotníctva v rámci EÚ nemôžeme zabezpečiť, aby naďalej spĺňali svoj účel a poskytovali starostlivosť zameranú na pacienta. Vyplýva to zo zdravotných profilov 28 krajín, ktoré koncom novembra 2017 uverejnila Európska komisia spolu so sprievodnou správou. Uvedené správy obsahujú hĺbkovú analýzu systémov zdravotníctva v členských Čítať ďalej

Rozhovor s prof. Darinou Tarcsiovou o deťoch s poruchou sluchu

Rozhovor s prof. Darinou Tarcsiovou o deťoch s poruchou sluchu

16. okt. 2017 • Zdravotné vedy

Na predstavení novej publikácie Máme dieťa s poruchou sluchu, 2.diel sme sa stretli aj s prof. Darinou Tarcsiovou, jednou z autoriek tejto 2-dielnej publikácie (pozn. redakcie; autori publikácie: Silvia Hovorková, Martina Rzymanová, Darina Tarcsiová), ktorá pôsobí na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Prof. PaedDr. Darina Tarcsiová, PhD. sa v rámci Čítať ďalej

Digitálna transformácia v oblasti zdravia

Digitálna transformácia v oblasti zdravia

03. okt. 2017 • Zdravotné vedy

Demografické zmeny, čoraz väčšia prevalencia chronických chorôb, opätovný výskyt infekčných chorôb a rastúce náklady na zdravotnú starostlivosť predstavujú veľké výzvy v oblasti zdravotnej starostlivosti v Európe. V oznámení Európskej komisie o efektívnych, prístupných a pružných systémoch zdravotnej starostlivosti sa dospelo k záveru, že budúca schopnosť Čítať ďalej

Účinné cvičenie pod dohľadom trénera

Účinné cvičenie pod dohľadom trénera

11. sep. 2017 • Zdravotné vedy

Fitliner Training je inovatívny aplikačný systém, určený na rezerváciu osobných tréningov cez web kameru a vo fitness centrách. Hlavným zameraním je aplikovanie „15 minútovky“ do IT a telekomunikačných spoločností, ktoré majú sedavých zamestnancov s cieľom zvýšenia produktivity ich práce. „15 minútovka“ je povinné cvičenie počas pracovnej doby v zasadacej Čítať ďalej

Aký súvis má veda a tanec?

Aký súvis má veda a tanec?

18. júl. 2017 • Zdravotné vedy

Môže mať tanec nejakú súvislosť s vedou? Isto môže a dôkazom toho je zaujímavý projekt Univerzity Komenského v Bratislave s názvom Let´s dance SENIOR. Pre všetkých milovníkov tanca a pohybu z radov seniorov bol k dispozícii dvanásťtýždňový kurz realizovaný Fakultou telesnej výchovy a športu (FTVŠ UK v Bratislave), ktorý odštartoval v apríli tohto roka. Čítať ďalej

Celiakia a pečeň. Ako sa navzájom ovplyvňujú?

Celiakia a pečeň. Ako sa navzájom ovplyvňujú?

24. feb. 2017 • Zdravotné vedy

Celiakia je autoimunitné, multi-systémové ochorenie vyvolané požitím lepku u geneticky predisponovaných jedincov, ktoré môže ovplyvniť akýkoľvek orgánový systém vrátane pečene. Môže teda existovať určitá súvislosť medzi pečeňovými ochoreniami a celiakiou, konštatuje MUD. Marian Oltman, PhD. z Gastroentero-hepatologického centra THALION. Čítať ďalej

Ktorý obalový materiál potravín je zo zdravotného hľadiska najvhodnejší?

Ktorý obalový materiál potravín je zo zdravotného hľadiska najvhodnejší?

17. feb. 2017 • Zdravotné vedy

Zvoliť vhodné obalové materiály je nevyhnutné v prípade ktorýchkoľvek potravín, no obzvlášť to platí pri osobách trpiacich ochorením celiakia. Obaly, v ktorých sa predávajú potraviny, totiž môžu uvoľňovať isté, presne stanovené množstvo látok do týchto potravín. Existujú normy a nariadenia, podľa ktorých sa určilo, ktoré látky sa budú sledovať... Čítať ďalej

Lepok nepredstavuje problém len pre celiatikov

Lepok nepredstavuje problém len pre celiatikov

14. feb. 2017 • Zdravotné vedy

Obilná bielkovina lepok nepredstavuje problém len pre celiatikov. Bezlepková diéta je liečebnou alternatívou aj pre pacientov s neceliakálnou gluténovou senzitivitou (NCGS), ktorej výskyt je podstatne vyšší ako celiakie (CD) samotnej (cca 6 % populácie NCGS a cca 1 % CD). Používa sa aj pri alergii na pšenicu (pozitívne protilátky typu IgE). Čítať ďalej