Typ aktuality Vedný odbor Zobraziť všetky Dátum zverejnenia od Dátum zverejnenia do Zrušiť filter

Aktuality

Filter
Zobrazované záznamy 1 – 6 z 6.
Prof. Pavel Alexy: Rozložiteľné bioplasty majú budúcnosť aj v medicíne

Prof. Pavel Alexy: Rozložiteľné bioplasty majú budúcnosť aj v medicíne

25. jún. 2018 • Chemické inžinierstvo

Jednou z možností pre využitie bioplastov sú medicínske aplikácie. A práve na tom spolupracuje tím Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (STU) s Lekárskou fakultou UK a špičkovými odborníkmi na vývoj implantátov z Technickej univerzity v Košiciach. Z bioplastov môžu byť napríklad dočasné implantáty pri riešení komplikovaných zlomenín. Výskum prebieha aj Čítať ďalej

Vedci hľadajú nové liečivá proti nádorovým ochoreniam

Vedci hľadajú nové liečivá proti nádorovým ochoreniam

14. jún. 2018 • Chemické inžinierstvo

V nedávnej dobe boli publikované dve zahraničné práce, ktoré sa zaoberali prípravou a biologickými vlastnosťami zlúčenín s názvom izoxazolidínové triazoly. Autori zistili, že niektoré z týchto látok boli schopné potláčať rast ľudských nádorových buniek aj pri veľmi nízkych koncentráciách a tak sa stali možnými kandidátmi pri vývoji nových liečiv v oblasti Čítať ďalej

Nové bioplasty z STU v Bratislave sa môžu rozložiť aj v pôde i vo vode

Nové bioplasty z STU v Bratislave sa môžu rozložiť aj v pôde i vo vode

01. jún. 2018 • Chemické inžinierstvo

Bioplasty zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave majú „druhú generáciu“. Profesor Pavel Alexy a jeho tím z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU vynález inovoval a požiadal o ďalší patent. Posun vo výskume bioplastov priniesol ich väčšiu ekologickosť a na výrobu slúži použitý fritovací olej. Ich ďalší prínos spočíva Čítať ďalej

Veda v Centre december 2017 – Vianočný špeciál: O čokoláde… a nielen na Vianoce

Veda v Centre december 2017 – Vianočný špeciál: O čokoláde… a nielen na Vianoce

05. dec. 2017 • Chemické inžinierstvo • NCP VaT pri CVTI SR

StiahnuťČítať ďalej

Fermentácia prináša nové možnosti v stravovaní celiatikov

Fermentácia prináša nové možnosti v stravovaní celiatikov

16. feb. 2017 • Chemické inžinierstvo

Fermentácia je jedným z najstarších a najekonomickejších spôsobov výroby a konzervácie potravín. Najstaršie zmienky sa objavujú na Strednom východe a siahajú až do roku 6000 pred naším letopočtom. V priebehu storočí sa používala na konzerváciu, zlepšovanie kvality alebo zmenu chuti obilnín, ovocia, zeleniny, strukovín, mlieka a mäsa. Čítať ďalej

Pozor na chlór!

Pozor na chlór!

07. okt. 2015 • Chemické inžinierstvo

Dezinfekcia surovej vody chloráciou môže spôsobovať rakovinu močového mechúra u mužov. Problém spôsobuje vedľajší produkt tohto procesu zvaný THM – trihalogénmetány Čítať ďalej